2018 Yılında Hukuk Ve Toplumsal Yaşam Alanında Neler Değişiyor?

2018 Yılında Hukuk Ve Toplumsal Yaşam Alanında Neler Değişiyor?

2018 Yılında Hukuk Ve Toplumsal Yaşam Alanında Neler Değişiyor?

İş Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk Hayatımıza Girdi

2018 Yılına Merhaba dedik. İş kanunda yapılan değişiklikle iş hukuku alanında işçi alacakları ve işe iade taleplerinin ilk çözüm yolu artık Arabuluculuk sistemi içerisinde çözümlenecektir. Eğer işçi alacakları ve işe iade talebi ile yapılacak arabuluculuk görüşmesinde sonuç alınamaz ise iş mahkemesine dava açabilmektedir. İş Hukuku alanında yapılan bu değişiklik 2018 yılında iş mahkemelerinde dava açma şartı olup, arabulucuya başvuru zorunludur.

2017 Yılında İşçi İş Hukukunda Haklarını Nasıl Almaktaydı

İşçi haksız olarak işten çıkarılarak tazminatlarının ödenmemesi durumunda 2017 yılında ilk etapta talebi, iş mahkemesine dava açarak işe iade isteyebilmekteydi. Yine ödenmeyen hakları ve tazminat alacakları içinde iş mahkemesine dava açmaktaydı. 2017 yılın ve öncesinde işçi iş mahkemesine dava açarken bu haklarını avukata noterden vekalet vermek suretiyle iş mahkemesindeki dava sürecini avukat aracılığı ile takip edebilmekteydi. İş mahkemesine açılan dava duruşma görülmek suretiyle, tanık dinlenip, uzman bilirkişilerce rapor alınarak karar vermekteydi. İş mahkemesinde bu dava süreci yaklaşık 7-8 ay içerisinde sonuçlanmaktaydı.

2018 Yılında İşçi İş Hukukunda Haklarını Arabuluculuk ile Nasıl Alacak?

İşçi işçi alacakları ve işe iade için 20177 yılında olduğu gibi hemen dava açamayacak. Açılsa dahi usul gereği red olacaktır. 2018 yılında geçerli olan arabuluculuk gereği işçi dava açmadan önce Arabuluculuk merkezlerine müracaat etmesi gerekmektedir.

İşçi Arabuluculuk Merkezine Avukatı Aracılığı İle Başvuru Yapabilir

İşçi kendisi ve Avukatı aracılığı ile Arabulucuya yapılan başvuru sonucu toplantıya katılır. Bu toplantıya işveren veya temsilcisi, İşçi veya temsilcisi Avukatı katılabilmektedir. Bu toplantıya katılma zorunludur. Avukat ile yapılan başvuruda işçinin hangi konularda alacaklarının olduğu, bu alacaklarının miktarının neler olduğu, bilincinde olduğundan hakların alınmasında önem arz etmektedir.

2018 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

2018 yılında bir çok işçiyi ilgilendiren konu ise asgari ücretin ne kadar olduğu. 2017 yılı sonunda açıklanan asgari ücret  14.2 oranında yapılan zam ile net olarak 1603 TL  olurken, Brüt olarak 2.029 TL olmuştur. İş mahkemesine işçi alacakları ve işe iade için dava açmadan önce arabuluculuk merkezine müracaat etmesi gerekmektedir. Bu başvuru ve müracaatı avukat aracılığı ile yapabilir.

Bu haber toplam 110 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara