2024 Adli Tatil Ne Zaman Başlayacak? Kaç Gün Sürecek? Adli tatilde görülecek davalar nelerdir?

2024 Adli Tatil Ne Zaman Başlayacak? Kaç Gün Sürecek? Adli tatilde görülecek davalar nelerdir?
2024 Yılı Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar ve 31 Ağustos'ta sona erer, bu dönemde yargı mensuplarına dinlenme imkanı sunar. Ancak, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz gibi acil durumlar ve delillerin tespiti gibi işlemler adli tatilde de devam eder.

Adli tatil, yargı sistemine ve adli süreçlere bir soluk alma fırsatı tanırken, bazı dava ve işlerin yürütülmesine devam edilmesini sağlar. İşte adli tatilde görülebilecek davalar ve işleyişe dair önemli noktalar:

Adli Tatilde Görülecek Davalar Nelerdir?

Adli tatilde, aciliyet arz eden ve geçici hukuki koruma sağlamak amacıyla sınırlı dava ve işler görülür. Bu dava ve işler arasında ihtiyati tedbir kararları, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti işlemleri, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanmasına ilişkin talepler ile bu taleplere karşı yapılacak itirazlar bulunur.

Adli Tatilde Süreler Nasıl İşler?

Adli tatil dönemine rastlayan yasal süreler işlemez. Bu süreler, adli tatilin sona erdiği tarihten itibaren üç gün uzatılmış sayılır. Eğer kanunda belirtilen bir sürenin bitişi tatil dönemine denk geliyorsa, bu süre tatilin bitiminden itibaren yedi gün daha uzar.

Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor 2024?

2024 yılı için adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre, 20 Temmuz'da başlayıp, 31 Ağustos'ta sona erer. Bu dönemde yargı mensupları ve adliye çalışanları için belirli düzenlemeler geçerlidir.

Adli Tatilde Kimler İzinli Olur?

Adli tatil, özellikle hakim ve savcılara tanınan bir tatil türüdür. Diğer adliye çalışanları için bu dönem resmi bir tatil olarak kabul edilmese de, isteyenler yıllık izinlerini bu dönemde kullanabilirler. Hakim ve savcıların ise, adli tatil dışında ayrıca yıllık izin kullanma hakları bulunmamaktadır.

20024 Adli Tatil Ne Zaman Başlayacak? Kaç Gün Sürecek?

İnternet üzerinde de sıklıkla hakkında araştırma yapılan konular arasında yer alan adli tatil hukuk alanında çalışan hakim, avukat gibi kimselerden çok adli makamlarda işlem olacak vatandaşlarımızı da yakından ilgilendiriyor.

Bu bağlamda “2019 adli tatil ne zaman başlayacak?” sorusu gündeme geliyor. Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi ile ilgili olarak en çok merak edilen soruların yanıtlarını ve bilinmesi gereken tüm detaylı bilgileri haber yazımızda bulabilirsiniz.

2024 Adli Tatil Ne Zaman Başlayacak?

Adli tatil yaz ağlarının gelmesiyle birlikte her yıl 20 Temmuz günü başlamaktadır. 20 Temmuz’da başlayan adli tatil 31 Ağustos gününe kadar sürmektedir.

Bu günün ardından gelen 1 Eylül gününde ise yeni adli yıl başlamış olmaktadır. Bu konuya ilişkin yetkili makam olan Hukuk Mahkemeleri’nde adli tatilin ne zaman ve ne kadar süreyle yapılacağına dair açık hükümler bulunmaktadır. Bunlara göre;

Madde yüz ikide; adli tatil her yıl temmuz ayının yirmisinde başlar, otuz bir ağustos tarihinde sona erer. Böylece yeni adli yıl da bir eylül tarihinde başlar.

Madde yüz üçte; Adli tatilde esnasında görülecek olan dava türleri belirlenmiştir. Bunlara göre adli tatil süresince yetkili mahkemelerde görülecek olan dava türler şunlardır:

Adli Tatil Sürecinde Hangi Davalar Görülür?

Adli tatil 20 Temmuz 20202 günü başlayacak ve 31 Ağustos 2024 gününe kadar sürecek.

Yeni adli yılın başladığı tarih olan 1 Eylül gününe kadar mahkemelerde görülecek olan dava türleri ilgili kanunda yer alan hükümlere göre belirlenmiştir. Bu kanuna göre;

  • İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti davaları, deniz raporlarının alınması
  • Yoksulluk, iştirak, tedbir nafaka davaları, soybağı, velayet ve vesayet hakkında açılan davalar veya hukuki işlemler
  • Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri
  • Hizmet sözleşmesi veya iş akdinin sebebi ile işçilerin açtığı işe iade, kıdem, ihbar tazminatı gibi davalar
  • Ticari defterlerin kaybedilmesinin ardından kayıp belgesi talepleri
  • İflas veya konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılması davaları
  • Kanunda belirtilen ve daha önce açıklanan adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler
  • Adli tatil sürecinde yetkili mahkemenin görev alanına giren tüm dava ve işler

Bu haber toplam 320 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara