Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Boşanma Ne Kadar Sürer?

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Boşanma Ne Kadar Sürer?

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Boşanma Ne Kadar Sürer? Boşanma nedeni, evlilik birliğinin temelinden sarsılması olduğunda sonuçlanma süresi, tarafların anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açmasına bağlı olarak süreler değişmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=J27FHVtf3RE
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Boşanma Ne Kadar Sürer?

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Boşanma Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma olarak da adlandırılan bu boşanma durumunda, eşler arasında şiddetli geçimsizlik olduğu bilinmektedir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma, boşanma davaları içerisinde genel boşanma davası içerisinde değerlendirilmektedir.

Şiddetli geçimsizlik halini içeren bu boşanma türünde taraflardan birinin anlaşmalı veya anlaşma olmaksızın eşine karşı boşanma davası açması ile başlatılmaktadır.

Şiddetli geçimsizlik tanımı içerisinde değerlendirilen boşanma davalarında; zina, yaralama, suç hali, terk durumu ya da akıl hastalıklarına ilişkin başvurular bulunmamaktadır. Bu başlıklar dahilinde açılan davalar özel boşanma davaları olarak nitelendirilmektedir.

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Anlaşmalı Boşanma davası açılması durumunda davanın sonuçlanma süresi 40 gün, çekişmeli açılmış boşanma davası ise 300 gün içerisinde sonuçlanması konusunda yargıda hedef süre olarak belirlenmiştir.

Evlilik Birliğinin temelinden Sarsılması Hangi Durumlara Bağlıdır?

Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına ilişkin konular, dava açılan tarafın evlilik birlikteliğine zarar veren tutumlarını içermektedir. Bu konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiziksel şiddet durumu evlilik birliği içerisinde şiddetli geçimsizlik başlığı altındaki önemli konulardan birisidir. Dar uygulanmasına ilişkin mahkemeye sunulan rapor halinde boşanma davasında karşı tarafın kusurlu bulunması söz konusu olacaktır.
  • Ekonomik ve psikolojik şiddet durumu ise eşler arasında çatışmalı boşanma davasının açılabilmesi için önemli sayılan bir diğer konudur.
  • İlgisizlik durumu, evlilik birliğine dair hasar oluşturucu olması sebebiyle şiddetli geçimsizlik içerisinde değerlendirilmektedir.
  • Alkol bağımlılığı ya da kumar bağımlılığı durumu ise evlilik birlikteliğinin devamını engellemesi ve eşin yükümlülüklerini doğru bir şekilde yerine getirememesine neden olduğu için kusur kabul edilmektedir.

Bu maddelerin yanı sıra cinsel birlikteliğin oluşmaması, çiftlerin ailelerinin müdahalesi gibi pek çok faktör şiddetli geçimsizlik konusu altında boşanma davasının açılmasını mümkün kılmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında İtiraz Hakkı

Boşanma davasının çekişmeli olması halinde eşlerden birinin itiraz hakkı, karşı tarafın suçlamalarına yönelik olmaktadır. Bu noktada itirazın yapılabilmesi, davayı açan tarafta kanuni olarak evlilik birliğini sarsıcı bir kusur bulunması gerekmektedir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma sürecinde davacı tarafın belirttiği suçlamaların ispatlanamaması ya da davalı tarafınca yeni suçlamaların oluşması mahkemenin itiraz hakkını kabulünü sağlamaktadır.

Çekişmeli boşanma olarak sürdürülecek davalarda her iki taraf da kusurlu ya da her iki taraf da kusursuz olabilmektedir. Bu durumda ya mahkeme anlaşmalı boşanma olarak kısa sürede çözümü sunabilir ya da dava esnasında oluşan yeni veriler ile sürecin devamına karar verilir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Tazminat Tutarları Nedir?

Çekişmeli boşanma sonucu belirlenen tazminat tutarı, tarafların kusur durumlarına göre şekillenmektedir. Örnek bir dava üzerinden taraflardan her birinin kusuru olduğu bir boşanma davasında 10.000 TL civarında maddi tazminat verildiği bilinmektedir. Bu miktar gelir ve kusur durumuna göre değişmektedir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma sonucunda yalnızca maddi manevi tazminat değil aynı zamanda tedbir kararı da çıkabilmektedir. Hem mallara hem de hesaplara tedbir kararı çıkması davanın seyri ile ilgili olmaktadır.

Bu haber toplam 397 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara