Ankara Adliyesi Arabuluculuk Bürosu Nerede? Arabulucuya Başvuru Ücretli mi? Başvuru Nasıl Yapılır?

Ankara Adliyesi Arabuluculuk Bürosu Nerede? Arabulucuya Başvuru Ücretli mi? Başvuru Nasıl Yapılır?
Hukuki ihtilaf yaşayan taraflar, bu meseleyi çözüme kavuşturabilmek için üçüncü bir kişinin hakemliğine başvurmak istediklerinde arabuluculuk faaliyetlerine başvurabilmektedir. Ankara Adliyesi Arabuluculuk Bürosu Nerede?

Arabuluculuk, anlaşmazlıkların mahkeme dışında çözülmesi için tercih edilen etkili bir yöntemdir. Özellikle iş hukuku, ticaret hukuku ve diğer hukuki uyuşmazlıklarda sıkça başvurulan bir alternatiftir. İşte arabuluculuk sürecine dair önemli bilgiler:

Arabulucuya Başvuru Ücretli mi?

Dava şartı arabuluculuk başvurularında herhangi bir başvuru masrafı bulunmamaktadır. Anlaşma sağlandığında arabulucu ücreti ödenir ve bu ücret genellikle avukatlık ücretinden daha düşüktür. Eğer anlaşma sağlanamazsa herhangi bir ücret ödenmez.

Ankara Adliye Arabuluculuk Bürosu Nerede - Arabuluculuk İletişim Numaraları

Ankara Adliyesi Arabuluculuk Başvurusu, Ankara Arabuluculuk Bürosu 0312 540 45 32 - 0312 204 47 79
Ankara Batı Adliyesi Arabuluculuk Başvurusu: Ankara Batı Adliyesi Bürosu 0 312 246 44 54

Dava öncesi arabuluculuk faaliyetlerine başvuruda bulunmak isteyenler, Adalet Bakanlığı tarafından lisans verilen özel arabuluculuk merkezlerine müracaat edebilecekleri gibi adliye sarayı içinde yer alan Ankara Adliyesi Arabuluculuk Bürosu başvurusunda bulunarak da arabuluculuk faaliyetlerini diledikleri gibi başlatabilme hakkına sahip olmaktadır.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı Nerede?

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Namık Kemal Mahallesi Milli Müdafaa Caddesi No:22 06659 adresinde bulunmaktadır.

Adliyede Arabulucuya Nasıl Başvurulur?

Dava şartı arabuluculuk başvurusu, uyuşmazlığın esasına bakmakla yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerdeki arabuluculuk merkezine yapılabilir. Başvuru yapmak isteyen kişiler, kendilerine en yakın arabuluculuk merkezine başvurarak, ilgili mahkemenin bulunduğu bölgeden bir arabulucunun atanmasını talep edebilir.

Arabulucu Avukat Ücretini Kim Öder?

Arabuluculuk görüşmesi iki saati aşarsa, aşan kısmın ücreti taraflar tarafından ödenir. Anlaşma sağlanması durumunda arabulucu ücreti de taraflar tarafından karşılanır. İşçi-işveren uyuşmazlıkları haricindeki tüm ihtiyari arabuluculuk başvurularında, anlaşma olsun ya da olmasın ücret taraflarca ödenir.

Arabuluculuk Kaç Günde Sonuçlanır?

Arabuluculuk süreci genellikle 3 hafta içerisinde tamamlanır. Bu süre zarfında görüşmeler yapılır ve bir sonuca varılması beklenir. Zorunlu durumlar ortaya çıkarsa, süre 4 haftaya kadar uzatılabilir.

Adliyede Arabulucu Var mı?

Arabuluculuk başvuruları, adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılır. Arabuluculuk bürosu bulunmayan yerlerde, arabuluculuk bürosu sıfatıyla görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğü tarafından işlemler yürütülür.

Arabuluculuğa Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Hukuki ihtilafın sonlandırılması ve uyuşmazlık yaşanan meseleyi çözüme kavuşturmak için arabuluculuk faaliyetlerine başvuruda bulunulabilir. Hukuk sistemimizde yer edinen Arabuluculuk Kanunu'na göre kişiler, uyuşmazlıkların çözümü için mahkemeye dava açmadan önce veya dava açtıktan sonra dahi arabuluculuğa başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir.

Dava açmadan önce arabuluculuk faaliyetlerine başvuran ve uzman arabulucu hakemliğinde gerçekleştirilen müzakerelerde anlaşmaya varan tarafların bu süreçten sonra dava açmaya ihtiyaçları kalmamaktadır. Uzman arabulucu tarafından onaylanan sözleşme mahkeme ilamı görevi görecektir. Bununla birlikte arabuluculuk faaliyetleri sonrasında taraflar kendi çıkarlarını gözeterek karşılıklı uzlaşmaya varmaları durumunda bu mesele bir daha davaya konu olamayacaktır.

Eğer aralarında uyuşmazlık yaşayan kişiler, dava açıldıktan sonra arabuluculuk faaliyetlerine başvurmak istediklerinde de mahkeme duruşması sırasında hakimler tarafından bilgilendirilmektedir. Mahkemede hakim taraflara meselenin çözümü için arabuluculuğa gitme önerisi sunmaktadır. Taraflar eğer karşılıklı müzakere ederek arabuluculuk hakemliğinde anlaşmaya varacaklarını düşünüyorlarsa hakim, mahkemeyi 2 seferlik 3 aya kadar uzatma hakkı bulunmaktadır.

Arabuluculuğa gitmek isterlerse hakim duruşmayı erteledikten sonra taraflar anlaşırlarsa mahkeme davayı görmeyi bırakmaktadır. Taraflar arabuluculuk hakemliği gözetiminde anlaşmaları durumunda müzakereler sonrası anlaşmaya varılan mesele imzalanarak metin haline getirilmektedir. Bu anlaşma metni mahkeme ilamı niteliğine sahip olduğu için tarafların arabuluculuk faaliyetlerinden sonra bu konuyu bir daha davaya konu edinebilmektedir.

Hangi Uyuşmazlıklar İhtiyari Arabuluculuk Kapsamındadır?

Arabuluculuk faaliyetlerine başvurmak isteyen kişiler için ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk yöntemleri bulunmaktadır.

İhtiyari arabuluculuk kapsamında, atanan uzman arabulucu hakemliğinde çözüme kavuşturulması için müzakere edilen dava konuları şunlardan oluşmaktadır:

  • Kredi sözleşmeleri,
  • Alım satım ve tüketici uyuşmazlıkları,
  • İnşaat ve sağlık hukuku uyuşmazlıkları,
  • Kira uyuşmazlıkları,
  • İşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklar,
  • Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri,
  • Eser sözleşmeleri,
  • Marka - patent uyuşmazlıkları,
  • Boşanmanın maddi sonuçları hakkında yaşanan uyuşmazlıklar

Bu ve bunlara benzer pek çok uyuşmazlıklar ihtiyari arabuluculuk faaliyetleri ile dava sürecinde veya davadan önce başvurularak gerçekleştirilmektedir. Öte yandan uyuşmazlıkların çözümü için başvurulan ihtiyari arabuluculuk içinde bazı konularda dava öncesi arabuluculuğa gitme zorunluluğu bulunmaktadır.

Hukuk sistemimizde son 2 yıldır aktif bir şekilde kullanılan düzenlemelere göre işçi ile işveren arasında iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için iş mahkemelerine dava açma şartlarından biri de iş hukuku arabuluculuk faaliyetlerine başvurmaktır.

Bunun yanı sıra ticaret hukuku kapsamında bütün ticari uyuşmazlıklar için de dava şartı olarak ilk başta arabuluculuk yoluna başvurulması şart koşulmuştur.

İşçi ile işverenler yaşadıkları hukuki ihtilafta mahkemeye başvurmadan önce uzman arabulucu gözetiminde konuyu müzakere edip anlaşma yoluna gitmeleri durumunda dava açmaya gerek kalmamaktadır. Yine aynı şekilde ticari uyuşmazlıklarda da taraflar anlaşırsa mahkemede dava açılmamaktadır.

Bu haber toplam 1010 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara