Anlaşmalı Boşanmada Neler Gerekli?

Anlaşmalı Boşanmada Neler Gerekli?

Anlaşmalı Boşanmada Neler Gerekli?

Hukuk sistemimizde boşanma davalarının yaklaşık %90'ını oluşturan anlaşmalı boşanma davaları, boşanmaya karar veren çiftlerin karşılıklı olarak boşanmanın tüm maddi sonuçları üzerinde anlaşmaya varıp boşanma talebinde bulundukları bir boşanma davası türüdür.

Anlaşmalı boşanma davasında da diğer hukuki işlemlerde olduğu gibi birtakım belgelerin mahkemeye sunulması şarttır.

Anlaşmalı Boşanmada Neler Gerekli?

Anlaşmalı boşanma davaları, boşanma üzerinde karar birliğine varan eşlerin, velayet, yoksulluk ve iştirak nafakası, tazminat, evlilik birliği içinde edinilmiş malların paylaşımı gibi boşanmanın maddi sonuçları üzerinde karşılıklı anlaşarak hızlı bir şekilde boşanmalarını sağlayan bir dava türüdür.

Aile mahkemesi tarafından talep edilen belgelerin eksiksiz ve hukuka uygun bir şekilde hazırlanmasıyla birlikte anlaşmalı boşanma davaları çok hızlı bir şekilde sonuçlanıp, tarafların evlilik birliğinin sonlandırılması mümkün olabilmektedir. Ancak her hukuki işlemde olduğu gibi boşanma davasında yetkili ve görevli aile mahkemesi de anlaşmalı boşanma davasında gerekli belgeleri dava taraflarından talep edeceği için tarafların bu belgeleri önceden hazırlamaları gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Gerekli Evraklar

Evlilik birliğine karşılıklı anlaşma yoluyla son vermek ve aile mahkemesi huzurunda boşanmak isteyen eşler, boşanmaya yönelik taleplerinin aile hakimi tarafından kabul edilmesi ve anlaşmalı boşanma davasının mahkemede görülebilmesi için şu belgeleri mahkemeye ibraz etmek durumundadır:

  • Taraflarca imzalanmış ve hukukun gerektirdiklerine uygun bir şekilde hazırlanmış anlaşmalı boşanma protokolü,
  • Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi,
  • Boşanma davasının taraflarına ve varsa eğer çocuklara ait kimlik belgeleri,
  • Çocuğun vekaletinin kimde olacağını bildirir resimli vekaletnamesinin ibraz edilmesi,
  • Anlaşmalı boşanma davasının hukuken açılabilmesi için harç ve giderlerinin ödendiğini gösterir makbuzlar,
  • Tarafların anlaşmalı boşanma kapsamında yaptıkları mal paylaşımı veya devir işlemlerinin mühürlü onaylı belgeleri

Anlaşmalı boşanma davası belgeleri, davanın hızlı bir şekilde kabul edilip görülmesinde ve eşlerin boşanmalarına hükmedilmesinde çok önemli bir niteliğe sahiptir.

Bu belgelerin hukukun gerektirdiği usul ve esaslara göre hazırlanmış olması, dava sürecinin hızlı bir şekilde sonuçlanması konusunda olumlu etkiye sahiptir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması dışında boşanma dava dilekçesinin de hukuki bir dille esaslara uygun olarak yazılması önem teşkil etmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma davasında gerekli görülen evraklar arasında belki de en önemlisi konumunda bulunan anlaşmalı boşanma protokolü, hukuka uygun bir şekilde hazırlanması önem teşkil eden bir belgedir.

Bu belgenin olmaması durumunda anlaşmalı boşanma davasının açılması mümkün değildir. Öte yandan anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmak isteyen tarafların yazılı imzalı bir şekilde onay verdikleri bilgiler içinde de hukuken gerekli olan bilgilerin beyan edilmesine dikkat edilmelidir.

Boşanma davasının her türlü sonuçları üzerinde tarafların uzlaşmaya vardıklarının belirtilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulabildiği gibi boşanma davasının herhangi bir aşamasında da düzenlenip mahkemeye ibraz edilebilir

Bu haber toplam 266 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara