Arabuluculuk Anlaşamama Halinde Dava Açma Süresi

Arabuluculuk Anlaşamama Halinde Dava Açma Süresi

Arabuluculuk Anlaşamama Halinde Dava Açma Süresi Nedir? İşçi ve işveren arasındaki sorunlar ile ticari davalarda mahkemelerin yükünü hafifletmek amacıyla arabulucuya gitme şartı bulunmaktadır.

Ancak arabulucu ile sonuç alınmazsa yapılacakların bilinmesi bu süreci doğru yönetmek adına yerinde olacaktır.

Arabulucuya Başvurma Süreci ve Süresi

İş hayatında karşılaşılan sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması adına hayata geçirilmiş olan arabuluculuk, henüz yeteri kadar bilinen bir kavram olmamasına rağmen hergeçen yaygınlaşan ve başarıya giden bir süreç olmaktadır. Arabuluculuk, işçi ve işveren arasındaki sorunların mahkemeye taşınmadan halledilmesi kısaca kazan kazan ilkesini amaçlar.

Bundan ötürü maaş alamamak, işten çıkarılma, işe iade, kıdem tazminatı, fazla mesai ve yıllık izin alacakları gibi durumlarda önce arabulucuya başvuru yapmak gerekmektedir. Arabulucuya başvuru yapmak için adliyelerdeki arabulucu ofislerine başvuru yapabilirsiniz. Kendini arabuluculuk sürecini takip etmek istemiyorsanız avukatlık bürolarına da başvur yapmanız halinde, avukat aracılığı ile de arabulucuya başvuru yapmanız mümkündür.

Arabulucu Anlaşma Durumunda Ne Olur?

Arabulucuya iş alacakları sorunları yüzünden başvuru yaptığınızda üç hafta ile en fazla dört hafta içerisinde arabulucu vasıtasıyla taraflar uzlaşmaya davet edilerek kesin karar verilir. Arabuluculuk ile sorun çözülmemiş ise işçi tarafından dava yolu açılmaktadır.

Ticari arabuluculuk başvuruları ise, 6 hafta olup, en fazla iki hafta uzatılarak arabuluculuk süreci sonuçlandırılır.

Anlaşmaya varılan konularda ise dava açılmamaktadır. Örneğin işçi alacaklarını arabulucu sonucunda işveren ile anlaşarak temin edecekse ve bu kağıt üzerinde onaylanmış ise artık anlaşmaya varılan konu kapanmış sayılmaktadır. Bu da ilgili konu ile mahkemeye herhangi bir başvurunun yapılamayacağı anlamına gelmektedir. Anlaşmaya varılan miktarın ödenmemesi ise anlaşma tutanağı ilamlı hale getirilerek, icra takibi yapılma konusu ise ayrıdır.

Arabuluculuk Sonrası Dava Açabilecek Durumlar

Arabulucu ile sonuç alınmadıysa ya da davetli taraf toplantıya gelmediyse veya istenilen şartlarda mutabakat sağlanamıyorsa arabulucu tarafından son tutanak düzenlenir.

Bu tutanak arabulucuya başvuran kişiye de verilerek, tutanak ile dava açabilmektedir. Eğer tutanak yoksa mahkeme mutlaka bu tutanağı talep edecek ve bir hafta süre verecektir. Bu süre içerisinde tutanak mahkemeye sunulmazsa dava mahkeme tarafından reddedilir.

Arabuluculuk Anlaşamama Halinde Dava Açma Süresi

İşe iade davası açma süresi Arabulucunun tarafların anlaşamadığını bildiren tutanağı hazırlamasından sonra iki hafta içerisinde dava açılmalıdır.

Aksi halde dava açma hakkı kaybolur zamanaşım süresine takılır.

İşçi alacakları olan kıdem tazminatı, yıllık izin, maaş alacağı ve fazla mesai alacakları için dava açma zaman aşım süreleri 5 yıl olduğundan, beş yıl içerisinde açması gerekmektedir.

İşçilik haklarında dava süresi zamanaşımına tabiidir. Bundan ötürü işçi dava sürelerine dikkat etmelidir.

Arabulucu Sonrası Dava Ücretleri Ne Kadardır?

Arabulucuya başvuru sırasında ücret ödemesi yapılmazsa iş mahkemesine dava açılması durumunda ücret ödenmesi gerekmektedir. Arabulucu sonrası dava ücretleri yıllık bazda belirlenmekte olup hangi ödemelerin yapılacağı arabulucu tarafından davacıya bildirilebilir.

Dava açıldığında ve kazanıldığında arabulucu ile dava masrafları davayı kaybeden tarafa yani işverene ödetilebilir. Fakat dava açan kişi dava sonucunda haksız çıkarsa dava giderlerini geri alamaz. Kısaca sıralama yapılacak olursa, arabulucudan sonra dava açmak için;

  • Arabulucuya başvuru yapılmış ama tarafların anlaşamaması ya da çağrılan tarafın gelmemesi sonucunda,
  • Uzlaşı sağlanamayan durumlarda,
  • Arabulucu son tutanak adı altında rapor hazırlar ve bunun resmi örneğini davacı olacak kişiye verir.
  • Kişi bu tutanak ile iş mahkemesine dilekçe ile başvurarak dava sürecini başlatır.

Dava sonucunda alınacak kararların da uygulanması mahkeme tarafından belirlenen süre içerisinde gerçekleştirilmelidir.

Bu haber toplam 862 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara