Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?

Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?
Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler? Arabuluculuk sistemine başvuru süreci özellikle işçi ve işveren arasında meydana gelen uyuşmazlıkların çözümlenmesi noktasında zorunlu hale getirilmiştir. İş mahkemesine dava açılmadan önce mutlaka arabulucuya başvurularak uyuşmazlığın çözüme kavuşturulması amaçlanmakta buradan sonuç alınamazsa iş mahkemesine dava açılarak sahip olunan haklar mahkeme yoluyla elde edilmeye çalışılmaktadır.

Arabulucuya Başvurmadan İş Davası Açılabilir Mi?

Ülkemizde yeni standartların hukuk alanında da uygulanmaya başlamasıyla birlikte arabuluculuk süreci nasıl işler sorusu gündeme gelmiştir. Arabuluculuk kanununa göre bireysel ve toplu sözleşmeye dayanan;
  • İşçi veya işveren alacağı,
  • İşçi veya işveren tazminatı,
  • İşe iade süreçlerinde
Mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur. Arabuluculuk sürecine dahil olunmadan direkt olarak mahkemeye dava açılması halinde dava reddedilecek ve davanın reddedildiği tarihten itibaren 15 gün içinde arabulucuya başvurulması davayı açan kimseden istenecektir.

Arabuluculuk Süreci Ne Zamana Kadar Müracaat Edilmelidir?

Arabulucuya başvurulması gereken sürenin takip edilmemesi hem dava açma hakkının kaybedilmesine neden olacak hem de Arabuluculuk Sürecin de  anlaşmanın önüne geçecektir. İşçiler işveren tarafından gerçekleştirilen iş sözleşmesinin haksız olarak feshedilmesi gerekçesiyle arabulucuya başvurmalıdır. Arabuluculuk süresi iş akdinin feshedilmesinin işveren tarafından işçiye tebliğ edildiği tarihten itibaren başlayarak 30 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre içinde işçi veya işçinin kanuni temsilcisi olan avukatı arabuluculuk bürosuna başvurmadığı takdirde dava açma hakkında dahil olmak üzere hak arama talepleri ortadan kalkmaktadır.

Arabulucu Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Arabuluculuk, hukukun içinde olan ve belli kurallar içinde yürütülen bir süreçtir. Bu nedenle taleplerin karşı tarafça karşılanması ve bu taleplerin haksızlıkla orantılı şekilde ortaya koyulması bakımından bu alanda arabulucu avukat bürosundan veya arabuluculuk merkezlerinden yardım alınmasında sonuca ulaşma açısından ciddi yararlar bulunmaktadır. Ayrıca arabuluculuk görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  • Arabuluculuk sonrasında ilk görüşmeye katılmamak yargılama giderleri ve dosya masraflarının tarafınızca ödenmesine neden olacağından ilk görüşmeyi kaçırmama,
  • Devlet tarafından iki saati aşmayan arabuluculuk faaliyetlerinin karşılanması sebebiyle bu süreyi aşmamak,
  • İşe iade anlaşmazlıklarında anlaşma sağlanamaması ya da 1 ay içinde karşı tarafın iştirak etmemesi halinde 15 gün içinde dava açmak,
  • Arabulucuda işten ayrıldıktan sonra ödenmeyen ücretler, tazminatlar, boşta geçen sürelerdeki durum gibi pek çok hususa ilişkin detaylı bir uzlaşma sözleşmesinin imzalanması, değinilmeyen hususların aleyhte değerlendirilebileceği,
Gibi birçok husus birlikte ele alınmalı, bu konuda daha verimli sonuçlar elde edebilmek için mutlaka arabuluculuk hususunda deneyimli avukatlardan yardım almalısınız.

Arabuluculuk Sürecinde Sonuç Alınamazsa Ne Zamana Kadar Dava Açılmalıdır?

Arabuluculuk müracaatı sonrasında karşı tarafa davetiye yollanarak işçi ve işveren arabulucu ile birlikte bir araya gelerek meydana gelen uyuşmazlığın çözümlenmesine çaba gösterirler. İşverenin arabulucu daveti sonrasında 1 ay süreyle arabulucuya müracaat etmemesi halinde dava açma şartları oluşmuş demektir.

Arabuluculuk sistemi nasıl işliyor - Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?

İşveren de uyuşmazlığın çözümü için arabulucuyla birlikte işçi veya işçinin kanuni temsilcisi avukatla bir araya gelmişse bu durumda uyuşmazlığın sulh yoluyla çözüme kavuşturulması beklenir. Arabulucu da uyuşmazlıktan istenen sonuç alınamaması ve tarafların uzlaşamaması halinde uzlaşı yapılamadığına dair son tutanaktan itibaren 15 gün içinde iş mahkemesine dava açılarak haksız fesih nedeniyle oluşan durumun ortadan kaldırılması ya da alacağın tazmin edilmesi istenebilir. Makalede Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler? Konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Arabulucu Avukat ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 168 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara