Arabulucuya Hangi Durumlarda Başvurulur? Arabulucuya başvurmak, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, işe iade uyuşmazlıklarında, işçi ile işveren arasındaki tüm alacak verecek durumlarında ve tazminat konularında açılacak davalarda, bir şart haline gelmiştir ve oldukça gereklidir.
Arabulucuya Hangi Durumlarda Başvurulur?
Arabulucu başvurusu yapılmadan açılan tüm iş davaları usul eksikliğinden dolayı reddediliyor.
Yani herhangi alacağı olan bir kişi açacağı dava için arabuluculuk başvurusunda bulunmak zorundadır.
İş Kazasında Arabulucu Olması Zorunlu mu?
Meslek hastalığı ve kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat talebi davaları ile birlikte bu durumlara bağlı olarak açılan iş göremezlik tespiti, itiraz ve rücu davaları için, dava öncesinde arabuluculuk başvurusunda bulunma zorunluluğu bulunmuyor.
Başvuran Taraf İstediği Arabulucuyu Seçme Hakkına Sahip mi?
Arabulucu seçmek normal şartlarda başvuran taraf için pek mümkün olmayan bir şeydir. Arabulucu, adliyelerde yer alan arabuluculuk merkezlerindeki görevli personeller tarafından sicile kayıtlı listeden seçilerek atanır.
Fakat tarafların sicile kayıtlı listede bulunan, bir arabulucu üzerinde ortak karara varmaları durumunda istenilen arabulucu görevlendirilebilir.
Arabuluculuk Başvurusunun Sonuçlanma Süresi
Arabuluculuk başvuru sonucu süresi, normal koşullar içerisinde toplamda dört haftadan oluşuyor. Taraflar arabulucu başvurusu yaptıktan sonra, görevlendirilen arabulucu üç hafta içinde dosyayı sonlandırır. Bu süre zorunlu olabilecek durumlarda arabulucunun yetkisiyle en fazla bir hafta daha uzatılabilir ve böylelikle toplam süre dört haftaya uzar.
Arabuluculuk Görüşmesi Nedir? Kimler Katılabilir?
Arabuluculuk toplantısı, tarafların arabulucu önünde ilk kez bir araya geldikleri ilk görüşmedir. Bu görüşmede arabulucu taraflardan detaylıca bilgi alır ve aldığı bilgiler neticesinde arabuluculuğu kısa süre içerisinde olumlu bir şekilde sonlandırmaya çalışır.
Arabuluculuk görüşmesine anlaşmazlığın tarafları, avukatları veya kanunen seçtikleri temsilcileri ve tarafların rızası dahilinde uyuşmazlığın çözümüne katkıda bulunabilecek uzman kişiler katılabilirler.
Tarafın Arabulucu Görüşmesine Katılmaması Sonucunda Ne Olur?
Arabuluculuk sürecinde, ilk toplantıya mazereti olmaksızın katılmayan taraf, açılan dava sonucunda kısmen ya da tamamen haklı çıkması haklı sayılsa bile, yargılama ve arabuluculuk giderlerinin tamamından sorumlu tutulur.
Her iki tarafın da arabulucu toplantısına katılmaması durumunda, şeffaf bir şekilde son bulan arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak olan davalarda, tarafların yapmış oldukları yargılama giderleri iki taraf içinde kendi üzerlerinde bırakılıyor.
Arabuluculuğun Olumlu Tarafları
Arabuluculuk yöntemi, 2018 ve 2019 yılları itibari ile davalı taraf sahipleri tarafından, aradaki bu zor sürecin iyileştirilmesinde önemli bir fırsat olduğu belirtilmiştir.
Bireyler arabuluculuk sayesinde, uzun yıllar süren yargılama sürecini beklemeksizin haklarına daha adaletli ve makul bir sürede kavuşma avantajını elde ediyor.
Arabuluculuk Başvurusu Nereye Yapılmalıdır?
Arabuluculuk başvuru süreci, arabuluculuk bürolarına edilen müracaat sonrası başlar, bazı küçük şehirlerde arabuluculuk merkezleri olmamasından dolayı Yazı İşleri Müdürlükleri, başvuru noktasıdır.
Arabulucu başvurusu için taraflardan herhangi bir arabulucu ücreti talep edilmezken, başvuru sonrası arabuluculuk süreci içerisindeki ücretler taraflara bildirilir
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?