Araç Hasar Tazminatı Nedir? Hasar tazminatı ne kadar sürede ödenir?

Araç Hasar Tazminatı Nedir? Hasar tazminatı ne kadar sürede ödenir?
Araç hasar tazminatı sürecinin karmaşıklığını ve hukuki prosedürlerin önemi hep karşımıza çıkan bir olaydır. Hasar tazminatı ne kadar sürede ödenir?

Günümüz modern yüzyıl teknolojisinin hızlı gelişimi ile birlikte otomobil piyasasında her geçen gün yeni bir araç modeli piyasada ve karayolları üzerinde kendisine yer bulmasına yol açıyor.

Son yıllarda karayolları üzerinde yer alan araç sayısında ciddi oranlarda artışlar meydana geliyor ki bu durumda karayollarında meydana gelen trafik kazaları açısından ciddi artışların meydana gelmesine neden oluyor.

Bu noktada günümüzde özellikle de sigorta kapsamı dahilinde araç hasar tazminatı ile mevcut zararların tanzim edilebilmesi hakkı bulunmaktadır. Buna göre de araç hasar tazminatı kasko hasarı ve trafik hasarı şeklinde 2 ana gruba ayrılmaktadır.

Hasar oluşumunun şekli başta olmak üzere pek çok faktöre göre araç hasar tazminatı için yapılacak başvurular ve gerekli olan evrak gibi hususlarda farklılıklar söz konusu olabilmektedir.

Kasko Hasarı Anında Yapılması Gerekenler

Aracın herhangi bir şekilde hasar görmesi durumunda araç sahibi tarafından ilk olarak ‘Kaza Tespit Tutanağı’ ile araç hasarının belgelenmesine dikkat edilmesi gerekir.

Bunun haricinde zabıt bulunuyor ise alkol raporu tutanağı örneği, bulunmuyor ise karşı tarafın kusurunu gösterecek nitelikte beyan, ruhsat fotokopisi, ehliyet fotokopisi, aracın hasar fotoğrafları, olay yeri kaza fotoğrafları ve ruhsat sahibine ait IBAN bilgilerinin ve evraklarının hazırlanmasına dikkat edilmesi gerekir.

Bu doğrultuda da hazırlanan belgeler ile sigorta şirketine başvurarak araçta meydana gelen söz konusu hasarın tanzim edilmesi talebinde bulunulabilmektedir.

Günümüzde sigorta hizmetleri kapsamında aracın çalınması ve çalındığı günden itibaren 30 günlük süre içerisinde bulunamaması halinde de araç hasar tazminatı başvurusu gerçekleştirebilme şansı bulunmaktadır.

Trafik Hasarında Yapılması Gerekenler

Trafikte meydana gelen kazalarda hasar gören aracın zararlarının karşılanması üzerine araç hasar tazminatı başvuru gerçekleştirebilme imkanı bulunmaktadır.

Özellikle de mevcut araç sigortası tarafından karşılanmakta olan araç hasarının oluşturduğu zararlar, kusurlu tarafın sigortası tarafından karşılanmaktadır.

Bu doğrultuda da araç hasar tazminatı alınabilmesinin mümkün olması için trafikte kazalara ilişkin olarak belirlenmiş olan 8 kusurdan mevcut kusurların karşı tarafa göre daha düşük olması gerekliliği bulunmaktadır. Yani günümüzde trafikte meydana gelen kazalarda aracın hasar görmesi durumunda kusurlu taraf tarafından araç hasar tazminatının karşı tarafa ödenmesi gerekliliği bulunmaktadır.

Böylelikle karşı tarafta oluşturulan trafik kazası hasarının yaratacağı maddi zararların tanzim edilebilmesi sağlanabilmektedir.

Meydana gelen trafik kazasına ilişkin olarak ‘Kaza Tespit Tutanağı’ oluşturulması trafik kazası hasar tanziminin gerçekleştirilebilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Bu konuda toplum genelinde hatalı bilgilerden kaynaklı olarak yanlış yaklaşımlar gerçekleştiriliyor olması nedeni ile mevcut trafik kazalarından kaynaklı meydana gelmiş olan hasarın ve zararların tanzim edilmesi noktasında ciddi hak kayıpları ile karşı karşıya kalınması durumları ile çok sık şekilde karşılaşılabiliyor.

Bu konuda daha doğru bir süreç yönetiminin gerçekleştirilebilmesi açısından profesyonel hukuk desteğinin alınması kişi açısından önemli avantajlar sağlar.

Bu haber toplam 188 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara