Avukatlık Ücreti Alacağı Davası

Avukatlık Ücreti Alacağı Davası

Avukatlık Ücreti Alacağı Davasına İlişkin Yargıtay Kararı. Avukatlık hizmetlerinde, avukat ve müvekkili arasında düzenlenen vekalet sözleşmesinde, avukatlık ücretinin tahsiline dair de ilgili maddeler bulunmaktadır. Taraflar arasında söz konusu sözleşmeye uyulmaması durumunda da hukuki uyuşmazlık çıkmaktadır.

Bu uyuşmazlıklara örnek olarak avukatlık ücreti alacağı davası gündeme gelmektedir. Ancak avukatlık ücreti alacağı davasında da yetkili mahkeme konusunda ihtilaf yaşanmıştır. Bu konuyla ilgili olarak Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu sonuç kararı aşağıdaki gibidir:

Avukatlık ücreti alacağı tüketici mahkemesi itirazın iptali istemine ilişkin davada Bakırköy 1. Tüketici Mahkemesi ile Bakırköy 2. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi sebebiyle yargı yerinin belirlenmesi için Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, söz konusu dava dosyası içinde bulunan tüm belgeleri inceledi, yapılan değerlendirmenin ardından gereği düşünüldü.

Yargıtay’ın Avukatlık Ücreti Alacağına İlişkin Kararı

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’ne konu olan davanın, avukatlık hizmeti vekalet sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili için başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali istemini konu edildiğine vurgu yapıldı. Dava dosyasının incelenip değerlendirildiğinde, Tüketici Mahkemesi tarafından davacının ilgili yönetmeliklerde belirlenmiş olan tüketici tanımına uygun olmadığı ve bu sebepten dolayı söz konusu davanın genel mahkemelerde çözülmesi gerektiği öne sürülerek görevsizlik kararı verildiği görüldü.

Tüketici mahkemesinin dava hakkında görevsizlik kararı vermesinin ardından devreye giren Asliye Hukuk Mahkemesi ise, söz konusu davayı açan kişinin tüketici olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek avukat ile müvekkil arasındaki vekalet sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlığın tüketici işlemi olduğu gerekçesi öne sürülerek görevsizlik yönünde karara varmıştır.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı birinci maddesinde yasanın amacını açıkladıktan sonra kapsam başlıklı ikinci maddesinde “Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar.” hükmü öne çıkarılmıştır. Bu noktada “satıcı” olarak tabir edilen kişinin hukuki açıdan, kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlar doğrultusunda tüketiciye mal sunan veya mal sunan kişinin adına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi kapsadığına dikkat çekilmiştir. Öte yandan “tüketici” ise ticari veya mesleki olmayan amaçlar doğrultusunda hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi ifade etmektedir.

Avukatlık Ücreti Alacak Davasında "Tüketici Mahkemesi" Görevli

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, “Dosya kapsamından taraflar arasında imzalanan vekalet sözleşmesine ilişkin davacının yukarıda belirtilen gerekçeler göz önünde bulundurularak, “tüketici” tanımına girdiği anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında bulunan uyuşmazlığın giderilmesi için davanın Tüketici Mahkemesi’nde görülmesi gerekmektedir.” hükmüne varmıştır.

Yargıtay’ın emsal niteliğindeki bu karara göre, avukat ile müvekkili arasında gerçekleşen avukatlık ücretinin tahsiline dair uyuşmazlıklarda görevli mahkeme Tüketici Mahkemesi olmaktadır.

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara