Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı

Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı
Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı | Bonoda Vade Nedir ? Zamanaşımı Süreleri Bonoda belirli bir vade belirlenebilmektedir. Bununla birlikte vade görüldüğü zaman, görüldükten belli bir süre sonra, keşide gününden belirli bir zaman sonra ödenecek şekilde de kararlaştırmak mümkündür. Bahsi geçen vadeler bono için kararlaştırılabilmektedir. Fakat bonoda vadeye ait hiçbir...
Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı Nedir? Bonoda belirli bir vade belirlenebilmektedir. Bununla birlikte vade görüldüğü zaman, görüldükten belli bir süre sonra, keşide gününden belirli bir zaman sonra ödenecek şekilde de kararlaştırmak mümkündür.

Bonoda Vade Nedir ? Zamanaşımı Süreleri

Bahsi geçen vadeler bono için kararlaştırılabilmektedir. Fakat bonoda vadeye ait hiçbir şey de yer almayabilir. Çünkü bonoda vade gösterilmemişse, bu bono görüldüğünde ödenmesi gereken bir bono kabul edilmektedir. Eğer bu anlama gelen bir bonodan söz ediliyorsa, bono düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenmek üzere ibraz olmalıdır. Belirlenmiş olan bu süre, aslında bir zamanaşımı süresi olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bonoya vade konmadığında bono geçerliliğini yitirmez. Fakat bonoya birden fazla vade konulursa, o zaman bono geçerliliği olumsuz yönde etkilenir. Bu şekilde birden fazla vadenin bulunması, bononun adi senet sayılmasına sebep olmaktadır. Vade ve düzenleme tarihleri aynı olabilmektedir fakat düzenleme tarihinden önce vade tarihi olamaz. [caption id="attachment_17998" align="aligncenter" width="640"]senet-zamanasimi Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı[/caption]

Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı

Vade tarihi tam olarak bonoda belirtilebilir. Eğer böyle bir amaç söz konusu ise tarih gün-ay-yıl şeklinde olmalıdır. Bu sayede ödeme tam olarak belirlenmiş bir günde yapılacaktır. Ayrıca vade tarihi belirtirken yıl mutlaka yazılmalıdır. Aksi halde yıl yazılmadan tarih belirlenmiş olmaz. Diğer bir konu da vade tarihi olarak olanaksız bir tarih belirtilme durumudur. Fakat bu durum bonoyu geçersiz kılmaz. İmkânsız tarihin yorumlanış şekli, en uygun ve yakın anlama gelebilen tarihtir. Eğer bonoya vade tarihi atılması unutulursa, vade tarihi senet üzerine yazılabilir. Fakat senet düzenlendikten sonra yazılan bu tarih, en geç olarak senet tedavüle çıkmadan yazılabilmektedir. Senete sonradan eklenen bu tarih, borçlu-alacaklı anlaşmasına uygun nitelik taşımalıdır. Eğer vadede değişiklik yapılması gerekliyse, senedin vade tarihinde değişiklik yapılır ve borçlu kişi bu değişikliğin yanına imza atarak bu değişikliği onamış olur. Aksi halde yani onanma işlemi olmadıkça, yapılan değişiklik geçerli olmayacaktır.

Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı Süresi

Kesinleşen takipte, İİK 71/2. maddesince kesinleşen takipten sonra işleyen zamanaşımı süresi, TTK 726. maddeye göre hesaplanamamaktadır. Yapılan takip kambiyo senetlerine mahsus yol ile yapılmıştır. Ve bu kesinleşen takibe göre, olayda uygulanması lazım olan zamanaşımı süresi on yıldır. Bu durum 818 Sayılı BK 125. madde de belirtilmiştir. | Bonoya Dayalı Takipte Zamanaşımı Diğer makalelerimize Ankara avukat sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Bu haber toplam 179 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara