Boşanma Anlaşmalı mı, Çekişmeli mi Açılmalıdır? Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?

Boşanma Anlaşmalı mı, Çekişmeli mi Açılmalıdır? Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?
"Boşanma anlaşmalı mı, çekişmeli mi açılmalıdır?" sorusuna verilecek cevap, eşlerin durumlarına, aralarındaki anlaşmazlık noktalarına ve hedeflerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunmakta

Boşanma davasının anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi açılması gerektiği, çiftlerin durumlarına, aralarındaki anlaşmazlık seviyelerine ve boşanma sürecine ilişkin beklentilerine bağlıdır.

Anlaşmalı Boşanma: Eşler arasında mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularda anlaşma sağlanabiliyorsa ve her iki taraf da boşanmak istiyorsa, anlaşmalı boşanma daha hızlı ve daha az maliyetli olabilir.

Anlaşmalı boşanma, tarafların boşanma sebeplerini ve sonuçlarını kabul etmeleri durumunda, daha az stresli ve daha kısa süreli bir süreçtir.

Çekişmeli Boşanma: Eğer eşler arasında mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi konularda anlaşma sağlanamıyorsa veya boşanma kararına bir taraf katılmıyorsa, çekişmeli boşanma kaçınılmaz olacaktır. Çekişmeli boşanma süreçleri, genelde daha uzun sürer, daha fazla maliyetlidir ve taraflar için daha stresli olabilir. Ancak bazen, adaletin sağlanması ve tarafların haklarının korunması için çekişmeli boşanma kaçınılmazdır.

Hangi yöntemin seçileceği, çiftin durumuna, ihtiyaçlarına ve beklentilerine bağlıdır.

Her iki durumda da bir avukatla konuşmak ve durumunuzu değerlendirmek önemlidir. Avukat, sizin için hangi yöntemin daha uygun olduğu konusunda rehberlik edebilir ve süreci en az zararla atlatmanıza yardımcı olabilir.

Peki Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Bir davanın anlaşmalı boşanma davası olarak görülebilmesi için ilk ve en önemli şart, evliliğin bir seneden daha uzun sürmüş olmasıdır. Bütün şartlar yerine getirilmiş olsa da, bir seneden daha kısa süren evliliklerin başvuru yapması mümkün olmaz.

Taraflar anlaşmalı olarak boşanmak isterlerse bir araya gelerek her konu hakkında uzlaşmaya varmalılardır. Çocuk konusu, mali sonuçlar ve akla gelen diğer konular hakkında iki tarafta aynı fikirde olmalılardır.

Çekişmeli Boşanma Ne Demek?

Çekişmeli boşanmanın anlamı tarafların uzlaşmaya varamadan boşanmalarıdır.

Çekişmeli olarak boşanan kişiler tazminat, nafaka, velayet ya da boşanma ile ilgili diğer konularda anlaşmamış olan kişilerdir.

Çekişmeli boşanma süreci uzun yanıt verdiği için genellikle insanlar tarafından son çare olarak tercih edilmektedir. Bunun yerine anlaşmalı boşanma tercih edilir. Bu süreçte bir avukattan yardım almak sürecin kısalmasına ve bu sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Yaparak Boşanma Davanızdan Kısa Sürede Sonuç Alabilirsiniz!

Anlaşmalı boşanma davanın sonucunu kısa sürede almak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ne var ki bütün çiftlerin anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Kanunda yer alan şartların öncelikli olarak yerine getirilmesi gerekmektedir.

Örneğin, anlaşmalı boşanmanın sağlanması için çiftlerin en az 1 sene boyunca evli kalmış olmaları gerekmektedir. 1 seneden daha kısa sürede evli olan çiftlerin başvuru yapmaları halinde davaları usulen reddedilecektir. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen her iki tarafın da mahkemede avukatla temsil ediliyor olmalarına rağmen rızalarını dile getirmeleri gerekmektedir.

Çekişmeli Açılan Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma Davasına Döner Mi?

Boşanmaya karar veren eşlerin ilk başta davalarını anlaşarak çözüme kavuşturma oranları oldukça düşüktür. Çünkü paylaşılan bir hayatın eşit ve saygılı olarak paylaşılması oldukça zordur. Bu nedenle eşler ilk başlangıç olarak davalarını Çekişmeli boşanma sebeplerine dayanarak açabilirler.

Çekişmeli boşanma davasının ilk aşamaları olan ön inceleme, sosyal durum araştırması, dava dilekçelerin taraflara tebliğ edilmesi ile dava dilekçelerine cevap aşamalarıyla ilerlemektedir. Bu süreçte 2-3 ay içerisinde tamamlanmaktadır. Dolayısıyla eşler bu süre içerisinde daha fazla düşünerek daha objektif düşünerek ortak noktada buluşmayı deneyebilirler.

Ortak payda da buluşan eşler açmış oldukları Çekişmeli boşanma davasını, hazırladıkları anlaşma Protokolünü sunarak sürecin Anlaşmalı Boşanma olarak devam edilmesini Aile mahkemesinden talep edebilirler.

Çekişmeli Boşanma Neden Uzar?

Çekişmeli boşanmanın uzaması delillerinin toplanmasının zaman alması, davanın karışık olması, varsa tanıkların dinlenmesine bağlıdır. Çekişmeli davanın uzun sonuç vermesi nedeni ile taraflar genellikle anlaşmalı boşanma yoluna gitmektedirler.

Anlaşmalı boşanmanın sağlanması için tarafların yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunur. Bu şartlar yerine getirilmediği zaman boşanma usulen reddedilir.

Boşanmanın Kısa Sürmesi için Neler Yapılabilir?

Çekişmeli boşanma uzun zamanda sonuç verdiğinden mümkün olduğu kadar tercih edilmez. Daha çok taraflar boşanmanın sonuçları hakkında bir araya gelerek uzlaşabiliyorlarsa uzlaşmayı tercih ederler.

Uzlaşmanın sağlanması için bu dönemde bir avukattan destek almak yerinde olur. Evlenmeden doğan çocuk ya da çocuklar var mı? Boşanma sonrasında velayet kimde olacak? Boşanmanın maddi sonuçları hakkında taraflar kendi rızaları ile uzlaşmaya vardılar mı?

Taraflar avukat ile temsil ediliyor olsa dahi, eğer anlaşmalı olarak boşanmak istiyorlarsa muhakkak mahkemeye çıkmaları gerekmektedir. Taraflar duruşma sırasında hakim tarafından dinlenecek ve de gerçekten kendi rızalarına uygun olarak karar verip vermediklerinin tespiti hakim tarafından yapılacaktır.

Bu haber toplam 477 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara