Boşanma bitmiş ise, Velayet Davası nerede nasıl Açılır?

Boşanma bitmiş ise, Velayet Davası nerede nasıl Açılır?

Boşanma bitmiş ise, Velayet Davası nerede nasıl Açılır? Boşanma davası sonuçlanmış eşlerin tekrardan ortak çocukları için velayet davası her zaman açabilirler.

Velayet Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Velayet davaları Aile Mahkemelerine açılmalıdır. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde velayet davasına hangi mahkeme bakar sorusunun yanıtı ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Farklı Şehirde bulunan Anne baba velayet davasını nerede açar?

Farklı şehirlerde yaşayan ebeveynlerin farklı şehirlerde oturuyorsa Velayet davası kural olarak küçük çocuğun ikametgahının bulunduğu Aile Mahkemesinde açılır.

Velayet Davası Reşit olmayan çocukların velayetine sahip olmayan ebeveynin velayet sahibi ebeveyne karşı çocuğun velayetini almak için velayet davası açması gerekmektedir. Davanın açılabilmesi için velayetin verildiği tarih itibari ile şartların değişmiş olması gereklidir. Aksi taktirde açılan dava olumsuz sonuçlanacaktır.

Velayet Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Velayet sahibi eşe karşı açılacak olan davada şartların velayet sahibi olmayan eşin lehine değişmesi gerekmektedir. Değişen şartlarda çocuğun menfaati gözetilerek karar verilmektedir.

Türk Medeni Kanunu’nun 183. Maddesi’nde belirtildiği üzere velayetin değiştirilmesi için; Velayet sahibi ebeveynin bir başkası ile evlenmesi, ·        Velayet sahibi anne veya babanın bir başka yere gitmesi, Velayet sahibi ebeveynin vefat etmesi, Sağlık, eğitim, ahlak, vb. çocuğun menfaatine yönelik olarak şartların değişmesi, Çocukla kişisel ilişki kurulmasının engellenmesi Şartları gerçekleştiğinde dava açılabilir.

Velayet Davası Hangi Şartlarda Babaya Verilir?

Çocukların velayetlerinin verileceği ebeveynlerin seçiminde çocuğun ihtiyaçları ve menfaatleri ön planda tutulmaktadır. 3 yaşına kadar olan çocuklarda çocukların velayet hakkı anneye verilmekte olup 3 yaşından sonra anneye olan ihtiyacın azalması ile çocuğun menfaatine bakılarak velayet hakkı babaya verilebilmektedir.

3 ila 7 yaş arasındaki çocukların velayetinin babaya verilebilmesi için; Annenin çocuğunun sağlığına zarar vermesi, Annenin çocuğa bakmaktan aciz olması, Annenin sağlığının kötü olması Gereklidir. 7 yaşından sonra ise çocuğa daha iyi gelecek sunabilecek olan ebeveynin avantajı artmakta olup maddi imkanlar velayet kararında etkili olmaktadır.

7 yaşından sonra babanın çocuğa daha iyi bir gelecek sunmasına karar verilmesi halinde velayet babaya verilir.

Velayet Davasında Kaç Yaşında Çocuğa Sorulur?

Ülkemizde velayet davasında çocuğun dinlenmesi için 12 yaş geçerli olarak belirlenmiştir. 12 yaşındaki çocuğun kendini rahatlıkla ifade edebileceği düşünülerek 12 yaşından itibaren velayet davalarında çocukların istekleri dinlenmektedir.

Velayet Davası Ücreti Ne Kadar?

Velayet davası ücretleri avukatlık hizmeti alınmadığında; Davaya bilir kişi tayini, Tanık ve davacı/davalı tebligat giderleri Dava masrafında belirleyici olmaktadır. Bilirkişi atandığında velayet davaları için mahkeme ücreti yaklaşık 700 TL ile 1.000 TL dolaylarında gerçekleşmektedir.

Velayet Davası Nedir, Neden Açılır?

Hukuk sistemimizde velayet müessesine ilişkin usul ve esaslar 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümler ile düzenlenmiştir. Buna göre özellikle anne ve babaların yaşamlarında büyük bir önem teşkil eden velayet konusuna ilişkin usullere uygun hareket edilmesi gerekmektedir.

İlgili kanunda yer alan hükümlere göre kısaca velayeti tanımlamak gerekirse; anne ve babanın çocuk üzerindeki bakım, gözetim ve tüm hukuki temsil yükümlülüğü ile ilişkili bir kavramdır.

Hukuk sistemimizde esas alınan kurallara göre, çocuğun velayet hakkı anne ve babaya eşit ve ortak olacak şekilde verilmektedir. Dolayısıyla aksi bir durum oluşmadıkça ve kanunda açıkça belirtilen gerekçeler gündeme gelmedikçe söz konusu çocuğun velayeti hiçbir suretle anne ve babanın elinden alınamamaktadır. Öte yandan ilgili kanun ve yönetmeliklerde de belirtildiği üzere birtakım özel durumların mevcut durumda vuku bulması halinde yetkili aile mahkemesi hakimi velayeti anne ve babadan alıp bunlardan yalnızca birinin haklarına verebilme yetkisine sahiptir.

Velayet Nasıl Değiştirilir  

Velayet değişikliği yapmak için öncelikle yapmanız gereken velayet değişikliği davası açmaktır. Velayet değişikliği davası açmak velayeti kesin olarak alacağını anlamına gelmez. Dava açmanız durumunda şartlar incelenir, tarafların fikirleri dinlenir, varsa pedagog raporları incelenir ve eğer çocuk kendini ifade edebilecek bir yaşta ise onun da görüşleri dinlenebilir.

Hâkim tüm bunlar doğrultusunda yine çocuğun yararını gözeterek bir karar verir. Velayet değişikliği davalarında velayetin değiştirilmesi için velayet hakkını elinde bulunduran kişinin haklarını uzun süreli olarak ihlal ve ihmal etmiş olması gerekir.

Velayet Davası ve Velayetin Değiştirilmesi Davası

Velayet davası, genellikle evlilik birliğinin sonlandırılmasına ilişkin gündeme gelen boşanma davaları veya evliliği butlanı ya da ayrılık davalarının akabinde hukuki işleme tabi tutulmaktadır. Zira bu tür hukuki uygulamalarda taraflara ait müşterek çocuğun yüksek menfaati göz önünde bulundurularak velayetin anne ve babadan yalnızca birine verilmesi mümkün kılınmaktadır. Öte yandan velayetin değiştirilmesi de yine bu şekilde gerçekleşmiş olan velayet hususunda birtakım koşulların uygun şartlar doğurması sebebiyle gündeme gelmektedir.

Aile hukuku kapsamında ele alınan özel hukuk davaları arasında yer alan velayet davası ve velayetin değiştirilmesi davası, özellikle anne ve babaların hayatlarının devamında büyük önem teşkil eden hukuki işlemler arasında gösterilmektedir.

Dolayısıyla bu tür uygulamalarda kanunlar nezdinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için velayet davası hakkında avukat desteği alınması tavsiye ediyoruz.

Velayet Davalarında Çocuğun Görüşlerinin Önemi  

Boşanma davasında pedagog çocuğa ne sorar ve velayet davasında kaç yaşında çocuğa soru sorulur gibi sorular velayet davası amayı düşünen veya hali hazırda bir dava süreci içerisinde olan ebeveynler tarafından oldukça merak edilen sorulardır.

Boşanma davalarında 8 yaşındaki bir çocuğun kendini ifade edebilecek yaşta olduğu düşünülerek fikri alınmaktadır. Pedagoglar ise çocuk ile ilgili meslekleri çerçevesinde uzman bir şekilde durum incelemesi yaparlar. Pedagog raporları tek başına karar değiştirme gücü olan belgeler değildir ancak hâkim tarafından incelenir ve dikkate alınırlar.

Bu haber toplam 278 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara