Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilecek Hususlar

Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilecek Hususlar
Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilecek Hususlar Evlilik birliği içinde bulunan kişiler boşanmaya tek taraflı veya birlikte karar verdikleri takdirde bazı resmi belgeleri davanın açılabilmesi için hazır bulundurmaları gerekir. Boşanma davalarının açılabilmesinde öncelikle boşanma nedeninin belirlenmesi ve buna uygun olarak dilekçenin ve gerekli belgelerin hazırlanması...
Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir? Boşanma davalarında en önemli konulardan bir tanesi hangi tür boşanma davası açılacağıdır. İki farklı boşanma türü vardır. Bunlardan bir tanesi anlaşmalı bir diğer ise çekişmeli boşanma davasıdır. Eşler boşanmanın doğuracağı tüm hukuki sonuçlar hakkında ortak bir karara varabiliyorlar ise anlaşmalı boşanma davası açmalıdır. Çekişmeli boşanma davası ise bunun tam tersidir.

Boşanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Boşanırken nelere dikkat etmek gerekir sorusu, boşanma davası açarken eşlerin cevabını merak ettiği konulardandır. Eşler boşanma kararı alırken çok dikkatli olmalıdır. Bunun için Aile danışmanı ve aile büyükleri ile boşanma kararı istişare edilmelidir. Boşanmanın velayet, nafaka ve mal paylaşımı konusunda ki haklarınızın korunması ve boşanmanın nasıl dava açılacağı konusunda avukata danışın. Boşanmayı tek taraf istiyorsa ve çocuk velayeti ya da mal paylaşımı gibi konularda ortak bir karar alınamıyorsa bu durumda çekişmeli boşanma davası süreci başlatılmalıdır. [caption id="attachment_25032" align="aligncenter" width="640"]Boşanırken nelere dikkat etmek gerekir Boşanırken nelere dikkat etmek gerekir[/caption]

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma davası açarken dikkat edilecek hususlar arasında boşanma sebepleri vardır. Boşanma gerekçesinin doğru seçilmesi dava süreciyle ilgili bir problem yaşanmasının da önüne geçecektir. Boşanma davasına konu olabilecek sebeplerden bazıları şu şekildedir:
  • Bir eşin diğerine kötü muamelede bulunması,
  • Hayata kasttın söz konusu olması,
  • Eşlerden birinin haneyi terk etmesi,
  • Yüz kızartıcı bir suçun işlenmiş olması.

Boşanma Davasının Reddedilmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?

Boşanma davasının açılabilmesi için bir hukuki gerekçe olması gereklidir. Ayrıca bu boşanmadan tarafların menfaat sağlaması da şarttır. Boşanma davasında hakim neye dikkat eder sorusunun en temel yanıtı boşanmaya konu olan iddianın doğru bir şekilde savunulmasıdır. Şayet hakim herhangi bir menfaat olacağı kanısına varmamış ise boşanma davasını reddeder. Bu reddin gerçekleşmemesi için de boşanma gerekçesi dikkatli seçilmeli ve hukuki deliller ile ispat yoluna gidilmelidir.

Boşanmalarda İspat Nasıl Yapılır?

Boşanma davalarında ortaya atılan iddiaların ispatlanması gereklidir. Örneğin bir eş, karşı tarafın kendisini aldattığını söylüyorsa bunun kanıtlarını mahkemeye sunmalıdır. Ancak sunulacak bu kanıtlar hukuka aykırı olmamalıdır. Bundan dolayı gizli kamera kayıtları gibi deliller ispat olarak sayılmayacaktır. Fotoğraf, polis tutanakları, hastane kayıtları gibi evraklar mahkeme huzuruna sunulabilecek hukuki evraklardır. Bunların yanı sıra şahitlerin de duruşmaya çağrılması önemli bir konudur. Boşanma davasında hakim şahitlere ne sorar sorusuna verilebilecek cevap ise ortaya atılan iddia doğrultusunda tanık olunan durumlardır. Kanıtların incelenmesi ve şahitlerin dinlenmesinin ardından da hakim boşanmaya ilişkin kararını verir. Bu kararın beğenilmediği durumlarda da temyiz hakkı mevcuttur.

Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilecek Hususlar

Evlilik birliği içinde bulunan kişiler boşanmaya tek taraflı veya birlikte karar verdikleri takdirde bazı resmi belgeleri davanın açılabilmesi için hazır bulundurmaları gerekir. Boşanma davalarının açılabilmesinde öncelikle boşanma nedeninin belirlenmesi ve buna uygun olarak dilekçenin ve gerekli belgelerin hazırlanması gerekir. Son olarak boşanma davasının açılabileceği, tarafların yaşadıkları bölgelerdeki görevli mahkemelere başvuru da gerçekleştirilirse boşanma davasının açılması mümkün olmaktadır.

Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilecek Hususlar ile Boşanma İşlemleri için Resmi Prosedür Nasıl İşler?

Boşanma davaları avukatların çalışmalarına ve hakimin kararına bağlı olarak sonuca bağlanma aşamasının hızını etkiliyor olması sebebiyle dava süreci boyunca kişilerin mutlaka bir avukatın desteğini alarak boşanma davası sürecine dahil olması gerekir. Boşanma işlemlerinin başlaması için gerekli olan ilk husus yasalar çerçevesince belirlenmiş olan bir boşanma sebebinin ortaya konması olmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu içinde boşanma sebebi olarak belirtilmiş olan bir hususa odaklanarak davanın bu sebep üzerinden ilerlemesi sağlanabilmektedir. Bu sebeple bireylerin haklı boşanma sebepleri konusunda bilgi sahibi olması ve kendi evliliklerinin sona ermesi için hangi boşanma sebebini dilekçede belirteceklerini iyi bir şekilde bilmeleri gerekmektedir. Boşanma nedeninin belirlenmesinin ardından boşanma davasını başlatacak asıl belge olan boşanma dilekçesinin hazırlanması gerekir. Boşanma dilekçesi her boşanma davası için içeriğinde ortak detaylar bulunduruyor olsa da farklı boşanma davaları için çeşitli dilekçelerin hazırlanması da mümkün olmaktadır. Bu sebeple her boşanma dilekçesinin eşlerin kendi boşanma sebeplerine uygun olacak şekilde özel olarak hazırlanması gerekir. Ayrıca dilekçelerde dava sürecinde dikkate alınması gereken önemli noktalar da belirtildiği için her boşanma davasının farklı olacağı beklenmektedir. Bu gibi sebeplerle örneğin terk nedeniyle hazırlanan bir boşanma davası dilekçesi ile şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılan bir boşanma davası dilekçesinin farklı olması beklenir. Davaların boşanma sebebine göre gösterdikleri farklılıkların yanı sıra aynı zamanda boşanma davasının anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına bağlı olarak da dava dilekçesinin hazırlanması farklılık gösterebilmektedir.

Aile Mahkemesine Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davalarında dilekçenin hazırlanmasının ardından gelen en önemli konu dava dilekçesinin hangi mahkemeye sunulacağı olmaktadır. Bu sebeple kişilerin dilekçeler hazırlandıktan sonra hangi mahkemeye başvurulacağı konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Boşanma davalarının görülmesinde görevli ve yetkili olan mahkemeler yerleşim yerlerinin hepsinde bulunmayan Aile Mahkemeleri olmaktadır. Ancak aile mahkemelerinin bulunmadığı noktalarda kişiler ikamet ettikleri bölgede görevli olan Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmalıdırlar. Boşanma sürecine girildiği zaman eşler birlikte yaşadıkları evlerden ayrılarak ailelerinin yanına ya da kendilerine ait olan başka bir eve geçebiliyorlar. Bu durumda boşanma davasında yetkili olan mahkemenin belirlenmesinde bir belirsizlik ortaya çıkarmaktadır. Fakat böyle durumların ortaya çıkması halinde de yasalar tarafından belirlenmiş olan yetkili ve görevli mahkemelere başvurulması gerekir. Burada dikkate alınan konu eşlerin son altı ay boyunca beraber ikamet ettikleri yerde görevli olan boşanma mahkemesine dilekçeyle başvurunun yapılmasıdır.

Aile Mahkemesi Boşanma Kararı Nedir?

Boşanma davalarının son aşaması olan karar aşaması aynı zamanda sürecin en önemli noktası olmaktadır. Eğer anlaşmalı bir boşanma davası görülüyorsa bu konuda kararın tarafların istediği gibi sonuçlanması daha olası iken çekişmeli boşanma davalarında uzlaşılacak noktaların mahkemede dava sırasında belirleniyor olması süreci daha zorlu hale getirecektir. Boşanma davaları evlilik içerisinde eşler arasında ortaya çıkan pek çok konuda karar verilmesini gerektiren davalar olduğu için pek çok hukuki prosedürün dikkate alındığı davalar olmaktadır. Bu aşamada velayet, mal paylaşımı, nafaka ya da tazminat gibi maddi ve manevi değerler üzerinde kararlar verilir. Bunlara ek olarak cevap dilekçesi ya da delil istenmesi gibi durumlarda dava sürecinde kararın verilmesi ertelenebilmektedir. (Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilecek Hususlar) Diğer makalelerimize Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarımızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 287 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara