Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır? Hangi hallerde boşanma olur?

Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır? Hangi hallerde boşanma olur?
Boşanma davası açılırken dikkatli olunmalı ve mümkünse bir avukattan destek alınmalıdır. Boşanma davalarında, hak kaybına uğramamak için avukatla çalışmak önerilir.

Boşanmaya sebep olabilecek tüm davranış ve olaylar maddeler halinde Türk Medeni Kanunu içerisinde açıklanmıştır. Açılacak olan boşanma davalarında, sebeplere paralel olarak davanın kanunda bulunan hangi sebebe dayandırılarak açıldığı, davanın seyri açısından da önem taşır. Boşanma nedenleri Türk Medeni kanunu içerisinde Özel ve Genel Boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılmıştır.

Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır?

Boşanma davası açma nedenleri Türk Medeni Kanunu'nda (TMK) belirtilmiş ve çeşitli sebeplere dayandırılmıştır. Bu nedenler arasında:

Zina (TMK md. 161): Eşlerden birinin zina yapması halinde, diğer eş boşanma davası açabilir. Zina sebebiyle dava açma hakkı, boşanma sebebinin öğrenilmesinden itibaren altı ay içinde kullanılmalı ve zina eyleminin gerçekleşmesinden itibaren beş yıl içinde dava açılmalıdır. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış (TMK md. 162): Eşlerden biri, diğer eş tarafından hayatına kast edilmesi, ağır derecede kötü muamele veya onur kırıcı davranışlara maruz kalması halinde boşanma davası açabilir.

Suç İşleme ve Haysiyetsiz Yaşam Sürme (TMK md. 163): Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürerse, bu durum diğer eş için birlikte yaşamayı beklenemez hale getiriyorsa boşanma davası açılabilir.

Terk (TMK md. 164): Eşlerden biri diğerini terk ettiğinde ve bu durum belirli şartlar altında gerçekleştiğinde, terk edilen eş boşanma davası açabilir.

Akıl Hastalığı (TMK md. 165): Eşlerden birinin akıl hastalığı, evlilik birliğini sürdürmeyi diğer eş için çekilmez hale getiriyorsa ve hastalığın iyileşme ihtimali yoksa boşanma davası açılabilir.

Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması (TMK md. 166): Evlilik birliği, sürdürülemeyecek derecede temelden sarsılmışsa eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Anlaşmalı Boşanma (TMK md. 166/3): Evlilik bir yılı doldurmuşsa ve taraflar anlaşmaya varmışsa, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

Fiili Olarak Ayrı Yaşama Durumu (TMK md. 166/4): Boşanma davası reddedilmiş ve karar kesinleşmişse, bu karardan sonra üç yıl geçmiş ve taraflar hala ayrı yaşıyorsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve boşanmaya karar verilebilir.

Anlaşmalı boşanma dışında, boşanma davası süreçleri genellikle daha karmaşık ve zaman alıcıdır. Boşanma davası açılırken dikkatli olunmalı ve mümkünse bir avukattan destek alınmalıdır. Boşanma davalarında, hak kaybına uğramamak için avukatla çalışmak önerilir.

Aldatma Boşanma Sebebi Midir?

En sık karşılaşılan boşanma sebepleri arsında aldatma ya da zinaya dayalı boşanma geliyor. Aldatmaya dayalı boşanma davalarında davacı tarafın aldatmayı ispat etme yükümlülüğü bulunur.

Aldatmanın bir kez veya daha fazla gerçekleşmiş olması fark etmediği gibi, aldatma eyleminin gerçekleştiği kanıtlandığında boşanma gerçekleşir. Yani hakim aldatmadan kaynaklı olarak evlilik içerisinde yaşanan sıkıntılar olup olmadığına bakmaksızın sadece aldatmanın gerçekleşmiş olması sebebiyle, sadakatsizlikten kaynaklı olarak boşanmaya hükmedebilir.

Ayrıca aldatmaya taraf olan 3. Kişiye de manevi tazminat hakkı oluşur. Manevi tazminat talep edilmesi için 3. Kişinin evlilikten haberdar olması şartı aranır.

Eşi Darp Etme, Eşe Şiddet Uygulama, Dayak Atma, Eşi Dövmek Nedeniyle Boşanma Sebebi

Eşleri tarafından şiddet eylemlerine maruz kalan kişiler, bu sebebe dayalı olarak boşanma davası açabilirler. Davayı açan eşin şiddete uğradığını ispat etmesi zorunluluğu vardır. Bunun için tanıkların şahitliği, sağlık kurumlarından alınmış darp raporları, karakol kayıtları, güvenlik kamerası kayıtları veya video kayıtları gibi pek çok delil kullanılabilir. Ayrıca bu sebeple açılan boşanma davalarında, şiddete uğrayan eşlerin, şiddet uygulayan eşe karşı çeşitli korunma taleplerini de mahkemeye iletebilirler. Örneğin şiddet uygulayan eşin evden, kadından ve çocuklarından uzaklaştırılması gibi.

Hayata Kast Edilmesi Boşanma Sebebi Midir?

Eşlerden birinin diğerinin hayatına kast edecek eylem gerçekleştirmesi nedeniyle boşanma davası açılabilir ve bu sebeple açılan boşanma davaları, durumun aciliyetinden kaynaklı olarak hızlı sonuçlandırılan dava türleri arasındadır. Aynı zamanda çeşitli korunma talepleri de bu tür boşanma davalarında mağdur olan eş tarafından talep edilebilir. | Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır?

Onur Kırıcı Davranış Boşanma Sebebi Midir?

Eşlerden birinin herhangi bir şekilde onur kırıcı davranış sergilemesi, boşanma sebepleri arasında yer alır. Onur kırıcı davranışın büyük veya küçük olması boşanma davası için bir kriter değildir. Örneğin başka kişilerin yanında eşini yalancılıkla suçlayan bir kadın veya erkek, eşine karşı onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası açabilir. Bununla birlikte eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren altı aylık süre içerisinde davanın açılması şartı vardır. | Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır?

Eşin Suç İşlemesi Boşanma Sebebi Midir?

İşlenen suçun niteliğine göre değişen bir işleyiş vardır. İşlenen suçun yüz kızartıcı suçlar kapsamında olması, bu sebebe dayalı boşanma davası açılabilmesini sağlar. İşlenen suç yüz kızartıcı değilse, bu sebeple boşanma davası açılamaz. Uyuşturucu satıcılığı, taciz veya tecavüz ve benzeri yüz kızartıcı suçları işleyen eşe karşı bu türlü boşanma davası açılabilir. | Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır?

Terk Etme veya Edilme Boşanma Sebebi Midir?

Bu boşanma sebebi kapsamında değerlendiren olaylar geniş bir kapsamdadır. Aynı zamanda diğer boşanma türlerine göre, bu sebebe dayalı boşanma davası açılabilmesi için farklı bir prosedürün uygulanmış olması gereklidir. Terk eden eşe 4. Ayından itibaren bir ihtar gönderilmesi gereklidir. Bu ihtara rağmen 2 ay içerisinde evine dönmeyen veya cevap vermeyen eşe terk sebebiyle boşanma davası açılabilir.

Terk Nedeniyle Boşanma evin terk edilmesi, eşin evden kovulması, ortak yaşam alanının kilidinin eşlerden biri tarafından değiştirilmiş olması, eşi ailesinin evine göndermek gibi konularda, terk nedeniyle boşanma sebepleri arasında yer alır.

Cinsel Yetersizlik Boşanma Sebebi Midir?

Evliliği birliği içinde erkek ve kadın cinsel birlikten kaçınma, görevlerini yerine getirememe boşanma sebebi olarak kabul görülmektedir. | Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır?

Diğer Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Bunların dışında, eşlerden birinin çocuk istememesi, eşe karşı ilgisizlik, çocuklarla ilgilenmeme, eşe uygulanan baskı, eşin ailesine hakaret etme, erkeğin çalışmaması, ev işlerini yapmamak, eşi ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürmemek, cinsel birliktelikten kaçınma, psikolojik tedavi, kumar oynama, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, yalan söyleme, güven sarsıcı eylem, şiddetli geçimsizlik, akıl hastalığı ve haysiyetsiz şekilde sürdürülen yaşam sebeplerine dayandırılarak boşanma davası açılabilir.

Bu haber toplam 184 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara