Boşanma Davasında Mal Kaçırmayı Önlemek İçin Eve Tedbir Nasıl Konur?

Boşanma Davasında Mal Kaçırmayı Önlemek İçin Eve Tedbir Nasıl Konur?

Boşanma Davasında Mal Kaçırmayı Önlemek İçin Eve Tedbir Nasıl Konur? Boşanma davası sonucu tarafların konut üzerine tedbir kararı talep etmeleri yaşanan konutun satışının önlenmesine yöneliktir.

Boşanma sürecinde kusurlu tarafın konut satışını gerçekleştirmeleri sebebiyle taraflardan birisinin mağdur olmaması adına tedbir taleplerinde konut seçimine öncelik verilmektedir.

Boşanma davasında eve tedbir konulması tarafların ortak yaşadıkları konut için konulan bir talep olmasının yanı sıra ortak mal olarak edinilmiş fakat ikamet edilmeyen konutlar için de geçerli olabilmektedir.

Buna dair herhangi bir sınırlama olmamakla beraber ayrı bir Mal rejimi tasfiyesi davası açılması ve tedbir kararının gerekliliğinin tespit edilmesi yeterli görülmektedir.

Tedbir talebi boşanma davası içinde

Tedbir Kararı Hangi Durumlarda Onaylanmaktadır?

Boşanma sürecinde tedbir kararının onaylanması, belirli kararlar sonucunda gerçekleşmektedir. Bunun için ilgili mahkeme tarafından değerlendirmeler yapılmaktadır. Tedbir kararının onaylanması için gerekli olan durumlardan en az birinin tespiti ve onayı zorunlu olmaktadır.

Tedbir kararı için ilk adım mal rejiminin tasfiyesi davası açıldıktan sonra tedbir kararının verilmemesi halinde mahkeme sürecinde mal paylaşımının sıkıntıya gireceğine yönelik bir tespit olmasıdır. Bu durumda tedbir ile satışın önlenmesi gerekmektedir.

Tedbir için gerekli olan bir diğer konu ise malların zarara uğrayacak olmasıdır. Malın satışı sonucu hem mahkeme taraflarının hem de üçüncü şahısların zarar görmesinin ön görülmesi halinde tedbir gerekli olmaktadır.

Tedbir Kararı Dilekçesi Nasıl Yazılmaktadır?

Tedbir kararına ilişkin dilekçe yazımı, belirli kriterlere bağlı tutularak oluşturulmalıdır. Bu kriterlerden bağımsız bir şekilde hazırlanan dilekçelerin reddedilme durumu oluşabilmektedir. 

Boşanma davasında eve tedbir konulması için dilekçe yazıldıktan sonra mahkemelere iletilip onayının beklenmesi gerekmektedir.

Dilekçeler içerisinde gerekli olan bilgilerin başında iki tarafın da kimlik numaraları ve gerekli kimlik bilgileri gelmektedir.

Buna istinaden hazırlanan dilekçelerin kim tarafından yazıldığı ve kime ve hangi mallara yönelik tedbir içerdiği talep ve sonuç kısmında açıkça yazılmalıdır aksi takdirde dilekçenin reddi sonucu ortaya çıkabilir.

Dilekçe yazımındaki en önemli konu tedbir talebinin hangi gerekçeleri içerdiğidir. Mahkeme tarafınca kabul edilecek bir gerekçe olması önemsenmekte aksi takdirde tedbir işlemlerinin gerçekleşmesi mümkün olmamaktadır.

Tedbir konulacak malın ada parsel adres bilgileri maliyeti, tutarı ve ne olduğuna ilişkin bilgilendirmelerin de tedbir dilekçeleri içerisinde yer alması gerekmektedir. Bu şartlar dahilinde hazırlanan dilekçelerin mahkemelere sunulmasının ardından alınacak karar ile tedbir talebinin onay durumu paylaşılmaktadır.

Ev Tedbiri Kararına İtiraz Durumları

Ev Tedbir kararına ilişkin itirazlar, tedbir konulan mala ve ortak hakkın korunmasına yönelik davalı taraf üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tedbir kararının çıkmasının hemen ardından ilk iş günü itibariyle itiraz işlemleri başlatılabilmektedir.

Boşanma davasında eve tedbir konulması tarafların ortak yaşam alanları olması sebebiyle önem arz etmektedir. Zira müşterek konuta ihtiyacı olması halinde ihtiyacı olan  tarafa konut tahsis edilebilmekle birlikte ilgili taşınmazın Satışının yapılması durumunda davacı tarafın mağduriyetinin oluşacak olması, tedbir kararına itiraz yapılmasını geçersiz kılmaktadır.

Tedbir kararı verilirken ilgili mahkemenin ortak hakkı koruyan bir karar verdiği bilinmektedir. Evlilik birlikteliği esnasında ortak çabalar ile edinilen malların taraflardan birisinin yönetiminde oluyor olması sürecin adil bir şekilde yürütülmesini engelleyebilmektedir.

Bu sebeple mahkeme tarafından ilgili karar çıkana kadar mallara maksimum iki hafta tedbir konulabilmektedir. Daha doğru bir deyişle en kısa sürede tasfiyeye yönelik mal rejimi tasfiyesi davası açılmalıdır.

Bu haber toplam 158 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara