Boşanmada “Herhangi Bir Talebim Yoktur”

Boşanmada “Herhangi Bir Talebim Yoktur”

Boşanmada “Herhangi Bir Talebim Yoktur” Boşanma davalarında taraflar, anlaşmalı olarak boşandıklarında, taraflardan herhangi biri karşı tarafa mal paylaşımı davası açabiliyor.

Anlaşmalı boşanmadan sonra, mal paylaşımı davası açılabilmesinin mümkün olması için, mahkemeye sunulan anlaşmalı boşanma protokolüne bakılması gereklidir.

Boşanma protokolünde “herhangi bir talebim yoktur” gibi cümleler yer alıyorsa bazı farklı durumlar ortaya çıkabiliyor.

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Mahkemeye sunulmuş olan anlaşmalı boşanma protokolünde, “herhangi bir talepte bulunmuyorum” ya da “taraflar boşanmanın maddi sonuçları üzerinde anlaşmışlardır” veya “tüm hakkımı aldım “gibi beyanların yer alması, tarafların mal paylaşımı davası açmalarına engel değildir.

Tarafların bu veya benzeri, beyanları, taraflar arasında mal paylaşımı yapıldığı anlamına gelmez.

Anlaşmalı Boşandıktan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılabilir mi ?

Anlaşmalı boşanma protokolüne göre, yapılacak olan mal paylaşımı, tarafların anlaşmasına göre düzenlenebilir. Medeni Kanun’ a göre asıl olan edinilmiş mal rejimidir. Fakat taraflar kendi aralarında ortak bir karara varmışlar ise, mal rejimine aykırı olarak ta mal paylaşımı yapılabilir.

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için, mal paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşmaya varılması gereklidir. Taraflardan herhangi birinin” herhangi bir talebim yoktur” ya da “hakkımı aldım” gibi beyanlarda bulunması da mal paylaşımı konusunda uzlaşmaya varıldığı anlamına gelir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ?

Boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası fark etmeksizin, boşanma ve boşanmanın eki niteliğinde olan hususlarda anlaşmaya varılarak, boşanma davasını neticelenmesi için ortaya koyulan irade ve anlaşmanın yazılı olarak düzenlenmiş halidir.

Boşanma protokolünde, boşanma yönündeki anlaşma yeterli olmayacaktır. Boşanma protokolünde tazminat, nafaka, mal paylaşımı ve varsa çocukların velayeti gibi durumlarında karara bağlanması gereklidir.

Herhangi Bir Talebim Yoktur Beyanının Mal Paylaşımı Yönünden Sonuçları

Anlaşmalı Boşanma protokolünde, ya da boşanma davası devam ettiği süreçte, taraflardan herhangi biri, mal talebinde bulunmadığını beyan ederse, boşanma davası sonuçlandıktan sonra, mal paylaşımı davası açma hakkını da kaybetmiş olacaktır.

Tarafların mal talebinde bulunmadıklarına ilişkin olan beyanlar detaylı olarak incelenerek, mal rejiminin tasfiyesi davalarını da kapsayacak şekilde işleme alınır.

Boşanmada “Herhangi Bir Talebim Yoktur” Mal Paylaşıma Etkisi

Bu sebeple, boşanma davalarında, herhangi bir talebim yoktur, gibi mal talepleri ile ilgili beyanda bulunacak olan tarafların, ilerleyen dönemlerde hak kaybına uğramaması için, bu beyanları doğru şekilde yapmaları gereklidir.

Mal paylaşımı davası, boşanma davasında ayrı bir konudur. Fakat tarafların, mal paylaşımı durumunu, anlaşmalı protokolde belirmelerinde bir sakınca bulunmuyor. Anlaşmalı boşanma dahilinde mal paylaşımı yapılabilmesi için, boşanma protokolünde” edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi çerçevesinde, katılma alacağı, artık değer, değer artış alacağı ve her ne olursa olsun bir hak talebinde bulunmayacaklardır” gibi cümleler yazılmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davaları dışarıdan bakıldığı takdirde her ne kadar basit görünse de, yapılacak olan hataların, tarafların ciddi anlamda mağduriyet yaşamalarına sebep olabilir. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra açılacak olan mal rejimi davası da bu duruma bir örnektir.

Bu ve bunun gibi mağduriyetlerle karşılaşmamak için konu hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalı ya da bir avukat aracılığı ile davanın takibi sağlanmalıdır.

Bu haber toplam 209 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara