Çekişmeli Boşanma Davasında Maddi Durum İncelemesi

Çekişmeli Boşanma Davasında Maddi Durum İncelemesi

Çekişmeli Boşanma Davasında Maddi Durum İncelemesi neden yapılır. Boşanma davası ile taraflar birbirlerinde farklı maddi taleplerde bulunma hakkına sahiptirler.

Çekişmeli boşanma davası için gerekli şartların oluşması halinde, maddi taleplerin miktarının tayininde hakim tarafından dikkate alınacak olan en önemli etken, tarafların sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarının araştırılmasıdır.

Yapılacak araştırmaların ve değerlendirmelerin sonucunda hakim, iki taraf içinde uygun olan nafaka ve tazminat hakkında karar verecektir.

Tarafların Maddi Durumları nasıl İncelenir ?

Boşanma davasının açılması ile birlikte hakim, tarafların maddi durumlarının belirlenmesi amacı ile, isteyeceği gerekli araştırma için ilgili kolluk kuvvetlerine müzekkere yazılmasına karar verir.

Tarafların bulundukları ikametgahlarına, en yakın kolluk kuvvetleri tarafından kültürel, sosyal ve ekonomik durum araştırması için, taraflar telefonla aranarak, evlerine giderek ya da karakola çağrılarak, bu araştırma kapsamında bazı sorular sorulacaktır, bu sorulardan bazıları şunlardır;

  • Hangi işte çalıştıkları ve çalışma şartları,
  • Kiminle birlikte yaşadıkları,
  • Öğrenim durumları,
  • Ne kadar maaş aldıkları
  • Beraber yaşadıkları kişilerin maddi durumları ve çalışma şartları
  • Maaş dışında bir yan gelire sahip olup olmadıkları
  • Varsa gayrimenkullerinin listesi
  • Tarafların iş yapmaya engel olan, fiziksel engellerinin olup olmadığı
  • Oturulan evin durumu ve kira olup olmadığı.

Çekişmeli Boşanma Nedir ?

Anlaşmalı boşanma davasının aksine, tarafların bazı belli konularda anlaşmaya varamaması halinde açılan bir boşanma davası türüdür.

Tarafların bazı konularda anlaşmada ve hem fikir olmalarında, başarısız olmaları durumunda, boşanabilmeleri için çekişmeli boşanma davası bir çözüm yoludur.

Çekişmeli boşanma davasında, Aile Mahkemesi’ nin boşanmayı gerçekleştirebilmesi için taraflar arasındaki hukuki boyutun çözülmesi gereklidir.

Eşler arasında sorun teşkil eden tazminat ve nafaka gibi konular üzerinde anlaşılarak çözüme ulaşılabilir. Anlaşma yolu ile çözüme ulaşılamaz ise, Aile Mahkemesi yargılama yapılması sureti ile davayı çözüme ulaştırır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Çekişmeli boşanma için dava dilekçesi ile birlikte İle Hukuk mahkemesi’ nin tevzi bürosuna başvuruda bulunulması yeterlidir. Çekişmeli boşanma süreci taraflar için oldukça yorucu geçmektedir.

Bundan dolayı bu davayı açmadan, her alternatif göz önünde bulundurulmalı ve çözüme ulaşabilmek için gerekli olan tüm yöntemler denenmelidir.

Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer ?

Anlaşmalı boşanma davalarının aksine bu dava türünde süreç oldukça uzayabiliyor. Çekişmeli boşanma davası ve duruşma süreçleri göz önüne alındığında davanın sonuçlanma süresi ortalama bir yıldır. Yargıda hedef süre olarak belirlenen süre 300 gündür. Çekişmeli davalar 4-5 celsede son buluyorken bazıları ise, birçok etkenden dolayı oldukça uzun bir sürece yayılabiliyor.

Davanın erken sonlanabilmesi için önemli olan etkenlerden biri, dava sürecini etkileyebilecek olan delillerin mahkemeye sunulmasıdır.  Ayrıca bu bağlamda, davanın açılmış olduğu mahkemenin iş yoğunluğu da davanın sonlanma sürecini direkt olarak etkileyen nedenlerden biridir.

Bu haber toplam 185 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara