Eşe Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Eşe Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Eşe Tazminat Davası Nasıl Açılır? Eşe karşı maddi ve manevi tazminat davası açılması için eşlere boşanma sırasında ve boşanmadan sonra birtakım haklar tanınmıştır.

Boşanma ile meydana gelen hukuki durumlardan ve evlilik birlikteliğinin sona ermesinden zarara uğrayan eş diğer eşe karşı maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.

Boşanma sebebiyle maddi ve manevi tazminata hükmedilmesinde eşlerin kusurluluk durumları oldukça önemlidir. Ancak boşanmada kusursuz ya da daha az kusurlu olan eş diğer eşe karşı tazminat talebiyle dava açabilmektedir.

Eşe tazminat davası nasıl açılır konusunda bilgi sahibi olmak için evliliğin ne surette bitirildiğinin ve eşlerin kusur oranlarının bilinmesinde fayda vardır. Anlaşmalı boşanmalarda tüm hukuki sonuçlar anlaşma protokolüyle gerçekleştirildiğinden eşe karşı tazminat davaları anlaşmalı boşanmalarda açılamaz. Çekişmeli boşanmalarda ise boşanmaya neden olan genel ve özel sebeplerin meydana getirdiği kusur çerçevesinde kusurlu bulunan eşe karşı tazminat davası açma hakkı diğer eşe tanınmış bir haktır.

Boşanmayla Birlikte Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Boşanma dava dilekçesinin aile mahkemesine verilmesi ile birlikte çekişmeli boşanma davaları açılmakta ve dava günü belirlenmektedir. Boşanma davası görülürken boşanma sebebiyle ayrı bir tazminat davası açma hakkı bulunmakla birlikte bu dava boşanmanın sonuçlarına göre neticeleneceğinden başka dava açmadan yine aile mahkemesine ek talep dilekçesiyle başvurarak boşanma sonucunda maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulması istenebilir.

Boşanma davasında karşı dava açmadan tazminat talebi boşanma kararıyla birlikte açıklanmakta ve kusurlu olan eş daha az kusurlu veya kusursuz eşe karşı tazminat ödenemeye mahkum edilmektedir. Boşanma sebebiyle tazminat miktarına mahkeme uğranılan zararın yoğunluğu, ekonomik durumlar ve evlilik birlikteliğinin sonlanmasında kusur durumlarına göre hakkaniyet ölçüsünde karar vermektedir. 

Boşanmadan Sonra Boşanmadan Kaynaklanan Maddi Manevi Tazminat Davası

Boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte eşe karşı maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunmakla birlikte bu dava boşanmadan sonra açıldığında tazminat miktarına göre dava açılışında nispi harca tabi olması nedeniyle maddi olarak diğer dava türüne göre daha külfetlidir. Boşanmada maddi tazminat şartları oluşması için yine kusur oranları ve eşlerin ekonomik durumları göz önüne alınmaktadır.

Boşanmadan sonra eşe karşı tazminat davaları yine aile mahkemelerine karşı açılmaktadır. Davadan istenilen sonuçların elde edilmesi ve hızlı bir biçimde mahkemeden karar alınması için hem aile hukuku hem de tazminat davaları konusunda uzman avukatlık bürolarından hukuki yardım almanız davanızın hak kaybına uğramadan sonuçlanmasına katkı verecektir.

Boşanma Davalarında Ne Kadar Tazminat Ödenir?

Boşanma davalarında tazminat ödenmesi miktarı kişinin ekonomik gelir düzeyine göre değişiklik göstermektedir. Herkesin boşanma davasından sonra ödemesi gereken net ve belirli bir tutar yoktur.

Bu tutar davalı tarafın kusur miktarına, davanın özelliklerine ve türüne, tazminat vermesi istenilen kişinin ekonomik durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Boşanma davası tazminat ödemesi yapan kişinin kusurlu olması gerekir. Kusurlu olan taraf karşı taraftan tazminat ödemesi için talepte bulunamaz.

Tazminat Miktarının Belirlenmesindeki Koşullar Nelerdir?

Boşanma davası tazminat ücretinin söz konusu olması için ilk olarak ortaya bir zarar çıkmış olması şartı aranır. Bu zarar hem maddi hem de manevi olabilir. Mahkemede tazminat miktarı belirlenirken, ödeme yapacak ve ödemeyi alacak kişinin maddi durumları göz önünde bulundurulur. Mahkeme burada hakkaniyet ilkesini göz ardı etmez.

Maddi ya da manevi olduğuna bakılmaksızın tazminatın kabulünün görülmesi için evlilik birliğine son veren tarafın mahkeme olması gerekmektedir. Tazminat talebinde bulunan kişinin kusursuz olması gerekmektedir. Kusurlu taraf zararı gidermekle sorumludur.

Boşanma Davasında Maddi Tazminat Neden İstenir?

Boşanmada maddi tazminat nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Kişinin ihtiyacı olması, evlilik sürecinde zarara uğraması ve diğer etkenler nedeni ile boşanmada maddi tazminat talep edilebilmektedir.

Boşanma davasında ayrıca tazminat istenebileceği gibi nafaka talebinde de bulunmak mümkündür. Tazminat alabilmek için belirli şartlar bulunmakta ve bu şartların yerine getirilmesi istenmektedir. Şartları yerine getiren vatandaşlar için maddi tazminat isteme hakkı bulunmaktadır. Boşanmada maddi tazminat şartları şu şekildedir;

  • Mahkemenin boşanma kararı vermesi ve mahkemenin sonlanması
  • Mahkeme sürecinde tazminat talebinde bulunulması
  • Karşı tarafın kusurlu olması ve talep eden tarafa zarar vermiş olması
  • Talep eden taraf daha az kusurlu ya da 0 kusur ile tazminat isteyebilmektedir.

Boşanma Davası Maddi Tazminat

Boşanma davasında daha az kusurlu olan taraf diğer eşten tazminat ya da nafaka talep edebilmektedir.

Tazminat ve nafaka gibi unsurların talep edilebilmesi için ise yukarıdaki şartlara uygun olunması gerekmektedir. Maddi tazminat için boşanma davası sürer iken tazminat istendiğine dair bildirimin mahkemeye yapılması gerekmektedir.

Boşanma Tazminatı Nasıl Ödenir?

Boşanma tazminatının ödenmesi için ödemeyi alacak kişinin banka hesabını tazminat ödeyecek kişiye vermesi gerekir. Eğer tazminata konu olan bir taşınmaz ise işlemler tapu dairesinde halledilir. Eğer boşanma tazminatı ücreti ödenmez ise kişinin banka hesaplarına ve bütün mal varlıklarına el ya da haciz konulabilir.

Tazminat Ödenmesinde Etkili Olan Ölçütler Nelerdir?

Tazminatlı boşanma davalarına konu olan ödeme miktarında ilk olarak ele alınan konu tarafların ekonomik durumudur. Taraflar çalışıyor mu? Aylık gelir miktarı ne kadar? Buna ek olarak toplumun genel yapısı dikkate alınır. Varsa ortak mallar nasıl idare ediliyor? Eşlerden birisi boşanmanın bir sonucu olarak sosyal güvenlik haklarından mahrum kalıyor mu? Eşin yeniden evlenme durumu söz konusu mu?

Bütün bunlar değerlendirmeye alındığı zaman mahkeme hakkaniyet ilkesini göz önünde bulundurur. Davacı olan tarafın talep etmiş olduğu tazminat miktarının gerçekçi olması beklenir. Amacına uymayan tazminatlar mahkeme tarafından reddedilir. Tazminatla birlikte barınma, giyecek, yiyecek ve bakım tedavi gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir.  

Bu haber toplam 368 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara