Eşinin izni yoksa kefil olamazsın - Yargıtay Kararı!

Eşinin izni yoksa kefil olamazsın - Yargıtay Kararı!

Eşinin izni yoksa kefil olamazsın - Yargıtay Kararı!

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, evlilik birliği içindeki eşlerden birinin mahkeme ilamıyla ayrılık kararı olmadıkça ancak diğerinden yazılı onay alarak kefil olabileceğine hükmederek emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yüksek Mahkeme'nin bu kararına göre, eşinden yazılı şekilde onay almadan kefil olanın kefalet işlemi hukuki bir geçerliliğe sahip değil.

Yüksek Mahkemeye konu olan olayda; bir vatandaş, eşinden habersiz bir şekilde bir arkadaşının borcu için kefil oldu. Bu durumu sonradan haber alan vatandaşın eşi kefil işleminin geçersiz olması için mahkemeye başvurdu.

İlk derece mahkemesinin temyiz edilen kararında dava dosyasını inceleyen Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, almış olduğu emsal kararla eşlerden birinin kefil olduğu borç sebebiyle sıkıntı yaşamalarının önüne geçti.

Yargıtay'dan Emsal Niteliğinde Kefillik Kararı

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin geçtiğimiz dönemde açıklanan kararında şu ifadeler yer aldı: "Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır."

"İlgili kanunda yer alan bu düzenlemeye nazaran, dava dosyası içinde mevcut nüfus kaydına göre taahhüt tarihinde evli olan sanığın eşinin kefalet işlemi öncesinde ya da icra kefilliği sırasında rızasının alınıp alınmadığının belirtilmemesi nedeniyle geçerli bir kefalet işlemi dolayısıyla hukuki zeminde geçerli bir ödeme taahhüdü bulunmamaktadır." denildi.

Eşinin Rızasını Almadan Kefil Olmaya İlişkin Emsal Karar!

"Dosya içerisinde mevcut nüfus kaydına göre taahhüt tarihinde evli olan sanığın eşinin kefalet işlemi öncesinde veya icra kefilliği sırasında rızasının alınıp alınmadığının belirtilmemesi karşısında, sanığın icra kefilliğinin ve icra kefalet sözleşmesine dayanılarak verilen taahhüdün geçersiz olduğu gözetilmeden, sanıkların beraatlerine karar verilmesi gerektiği cihetle, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir." şeklinde belirtilen kararda Asliye Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedildi.

Yargıtay'ın bu kararına göre evlilik birliği süresince eşlerden birinin, diğerinden habersiz ve onayını almadan bir borca karşılık kefil olması durumunda bu işlem hukuki olarak geçersiz sayılmaktadır.

Bu haber toplam 155 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara