Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?
Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur 4721 sayılı Medeni Kanun'a göre aralarında anlaşamayan eşler kanunen ayrılması için boşanma davası açması gerekmektedir. Aile mahkemesine iki şekilde boşanma davası açılabilir, bunlardan birincisi Anlaşmalı boşanma davası, diğeri ise boşanma sebebine dayandırılarak açılan çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı Boşanma...
Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur? Eşlerden birinin boşanmak istememesi durumunda çekişmeli boşanma davası açılmaktadır. Evlilik birliği birçok sebepten sarsılabilir ve çiftler boşanmayı talep edebilir. Bu gibi durumlarda anlaşmalı boşanma davası ya da çekişmeli boşanma davası açılabilir. Ancak bazı durumlarda taraflardan biri boşanmayı istemeyebilir. Bu durumda çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.

Eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur:

  • Eşlerden biri boşanmaz istemezse bu durumda boşanma istememe sebeplerine göre dava süreci belirlenir. Eşlerden biri şayet sevdiğini ve evliliğin devamını istediğini talep ederse bu durumda süreç değişebilir. Ancak bunun için eşin kusurlu olmaması gerekmektedir.
  • Bazı durumlarda eşlerden biri yalnızca boşanma davasının sonucunda mal paylaşımı vs yapmak istemediği için süreci uzatmayı hedefleyebilir. Bu gibi durumlar boşanmanın sürecini uzatan durumlardır.
  • Hakimlerin boşanma davasında eşlerin ayrılmasına hükmetmesi, eşlerin talebine göre değerlendirilmez. Kişilerin taleplerine ve kanıtlarına, delillerine göre boşanmalarına hükmedilmektedir.
  • Bazı durumlarda boşanma talebi reddedilebilir. Örnek vermek gerekirse; eşlerden biri aldatma sebebiyle boşanmak istiyor ancak kanıtı bulunmuyorsa bu durumda dava reddedilebilir.

Eşim Boşanma Davası Açtı Ben Boşanmak İstemiyorum

Boşanmak istemiyorum dilekçesi için öncelikli olarak boşanmayı talep eden tarafın bu konudaki sebepleri önemlidir. Zina, aile içi şiddet gibi durumlar mevcutsa ve delil bulunuyorsa bu durumda boşanmaya karar verilebilir. Haklı boşanma sebepleri bulunuyorsa, bu durumda deliller mevcut ise boşanma gerçekleşecektir. Ancak ilişkinin yürütülebileceğine dair samimi dilekçeler hazırlanmışsa ve bu noktada hakim evliliğin sürmesinde bir sakınca görmüyorsa, bu durumda dava reddedilebilir.

Erkek Boşanmak İstemezse Dava Uzar mı?

Erkeğin boşanmak istememesi durumlarında dava sürecinin uzayıp uzamaması davanın içeriğine bağlıdır. Ancak delil ve kanıtların olduğu durumlarda boşanmak istemeyen taraf hangisi olursa olsun davanın süresi, yoğunluğa bağlıdır. Bu durumda tarafın yalnızca acı çektirmek ya da mal paylaşımını geciktirmek için davayı uzatmayı durumu söz konusu değildir. Boşanma davası şayet reddedilmişse bu noktada 3 sene içerisinde yeniden bir boşanma davası açmak mümkün değildir. Buna göre hareket etmek ve alanında uzman bir avukat ile çalışarak dilekçeleri hazırlamak bu sebeple önemlidir.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Dava Nasıl Sonuçlanır

4721 sayılı Medeni Kanun'a göre aralarında anlaşamayan eşler kanunen ayrılması için boşanma davası açması gerekmektedir. Aile mahkemesine iki şekilde boşanma davası açılabilir, bunlardan birincisi Anlaşmalı boşanma davası, diğeri ise boşanma sebebine dayandırılarak açılan çekişmeli boşanma davasıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur

Anlaşmalı boşanma davasında duruşma esnasında; , Anlaşmalı boşanma davasında eşlerden biri duruşma esnasında yapılan protokoldeki koşulları kabul etmeyerek anlaşmalı boşanmadan vazgeçme hakkı bulunmaktadır. Eşlerden birisinin anlaşmalı boşanmadan vazgeçmesi halinde dava çekişmeli boşanmaya dönecektir. Bu durumda Boşanma davası çekişmeli olarak devam edecektir. Anlaşmalı boşanma davasının kesinleşmeden önce boşanmadan vazgeçmesi,  Anlaşmalı boşanma davasında karar verilse dahi, temyiz süresi içerisinde eşin boşanmayı kabul etmemesi durumunda, boşanma kararını temyiz etmesi durumunda, boşanma kararı kesinleşmediği için boşanma  kararı temyiz sonucunu bekleyecektir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur

Çekişmeli boşanma davalarında Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur sorusu en çok merak edilen konulardan biridir. Eşlerden Biri Boşanmak İstememesi durumunda veya eşin duruşmaları takip etmemesi yalnız boşanma davasının uzamasına sebep olabilir. Çünkü boşanma davasında eşin boşanmayı istememesinden çok boşanma konusunda eşlerin kusuru önemlidir. Boşanma davasında karşı eşin boşanma konusunda kusurlu olduğu ispat edilirse, boşanmaya karar verilecektir. Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır konusu hakkında detaylı bilgi için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Boşanma davasının  kusur yönünde boşanma sebebi ispat edilmediği takdirde ise boşanma davası red olunabilir. Boşanmanın rededilmesi durumunda ise aynı boşanma nedeniyle 3 yıl tekrar boşanma davası açılması mümkün olmayacaktır. 3 yıl beklenmesi durumunda eşler tekrar bir araya gelmemişler ise,  kusuru aranmaksızın aile mahkemesince boşanmaya karar verilir. Diğer makaleler için Ankara Avukat ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 586 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara