Konkordato ve İflas Erteleme Arasındaki Fark

Konkordato ve İflas Erteleme Arasındaki Fark
Konkordato ve İflas Erteleme Arasındaki Fark Nedir? Konkordato ve  Ticari faaliyet içerisindeki kurumların finansal krize girme riskleri vardır. Bu riskler iflas bayrağının çekilmesi sonucunu doğurabilir. Finansal krizdeki şirketin operasyonlarına devam edebilmesini sağlamak amacıyla alacaklı olunan kurumlarla anlaşma yolunu seçmesine konkordato deniyor. Bir nevi, borçlarına sadık kurumları korumak için düzenlenen bir yasal haktır.

Konkordato Süreci Nasıl İşletiliyor?

Son 12 yıldır konkordato uygulamasına başvurulmuyordu. Bunun önemli nedenleri arasında sürecin yönetimin zorlu ve riskli bir hale dönüşmesi etkiliydi: Bir de, iflas erteleme hakkı çıkarılan bir KHK ile kaldırıldı. Bu da, başvurulmayan konkordato uygulamasını yeniden gündeme getirdi. Konkordato için öncelikle mali ve finansal kriz yaşayan kurumun icra mahkemesine başvurması gerekiyor. Başvurunun kabul edilmesi halinde üç ay içerisinde sürecin tamamlanması sağlanıyor. Mahkeme tarafından bir veya birden fazla konkordato sürecini yönetecek komiser atanıyor. Bunlar, şirket ve şirket alacaklılarını bir araya getiriyor. Borcun bir kısmından feragat edilmesini sağlayacak teklifler sunuluyor. Sunulan teklifin alacaklıların 3’te 2’si tarafından kabul edilmesi halinde mahkeme konkordato ilan ediyor. İlan edilen konkordatonun ticari mahkeme tarafından onanması lazımdır. Ticari mahkeme tarafından da onanan kararın ardından konkordato teklifinde yer alan borç ödeme takvimi işletiliyor. Burada riskli durum şudur: Ticari mahkeme, konkordato ilanına onay vermezse, şirket iflas kararı veriyor.

İflas Erteleme ve Konkordato

Konkordato uygulamasının iflas ertelemeden farkı, uygulama sürecinin kısa olmasına rağmen riskli ve zorlu olmasıdır. İflas erteleme, bir yıl kadar sürebiliyordu; ancak konkordato üç ay içerisinde karara bağlanabiliyor. Bir önemli farkı da, iflasın daha riskli hale gelmesidir. Çünkü verilen konkordato ilanı ticari mahkeme tarafından onanmayabilir. Bu durumda şirket, iflas kararı açıklıyor.

Maliyeti de Var!

Mali krizde olan kurumun konkordato sürecinde de harcama yapması gerekiyor. Özellikle, mahkeme tarafından atanan komiserlerin ücretleri, mahkeme masrafları, konkordato avansı gibi ödemeler yüksek meblağları bulabiliyor.

HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara