Hastayı doğru bilgilendirmeyen doktor ve hastaneye tazminat kararı

Hastayı doğru bilgilendirmeyen doktor ve hastaneye tazminat kararı

Hastanenin Hasta Bilgilendirmesinde Hata Yapması. Hastayı doğru bilgilendirmeyen doktor ve hastaneye tazminat kararı.

Hasta bilgilendirmesinde hata yapılması sonucu haberdar olmadığı bir ameliyata alındığı gerekçesiyle bir hasta, özel hastaneye dava açtı. Ameliyat öncesi prosedür dahilinde bilgilendirilmesi ve izin belgesi imzalatılması gereken hasta, ameliyat sonrası belden aşağısı felç olunca mahkemeye başvurdu.

Yanlış Ameliyat İzni Alınması

İlk ameliyatta, ameliyat öncesi rıza formu dolduruldu. Ancak hastaya, formda bilgilendirmesi yapılan ameliyattan farklı bir ameliyat yapıldı. İkinci ameliyatta ise form hazırlanmadığı bilgisi verilirken, hastayı ameliyat ve riskler hakkında bilgilendirmeyen özel hastaneye 3 milyon liralık tazminat ödeme kararı çıktı. Hasta A.İ.’ın omuriliğinin üst kısmındaki fıtığın alınacağı bilgisi verilirken yanlış ameliyata alınması sonucu çıkan bu kararın emsal teşkil ettiği belirtildi.

Sakarya’da bir özel hastanede meydana gelen olay sonrası, A.İ, belden aşağısı felç bir şekilde eve gönderildi. Doktorundan hayat boyu engelli kalacağını öğrenen İşcan, yanlış bilgilendirme ve ihmal suçlamaları ile Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

Davada hastane, yaşananın bir komplikasyon olduğu, herkesin başına gelebileceği ve doktor hatasına bağlı bir durum olmadığı yönünde savunma yaparken, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan, böyle bir savunmanın yapılamayacağı bilgisi geldi. Başkanlık, ameliyat öncesi risk bilgilendirmelerinin bulunduğu onam belgesinin usulüne uygun şekilde hastaya imzalatılmadığı durumlarda hastanenin mesuliyeti kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Özel hastane tazminat davası dilekçesi ile açılan davada, hastanenin kusurlu olduğu ortaya çıktı. Tazminat tutarının belirlenmesi için bilirkişiye yönlendirilen dosya, sonrasında 3 milyon liralık tazminat davası ile kapandı. Bilirkişi tarafından hasta A.İ’ın bakiye ömrü dikkate alınarak, iş göremezlik ve bakıcı giderleri hesaplandı. Mahkemede verilen detayı rapor sonrası özel hastanenin faizleri de dikkate alarak belirtilen miktarda, A.İ ve ailesinin giderleri hesaplandı.

Bu dava sonucunda A.İ, mahkeme kararının doktor hataları, ihmal, doğru bilgilendirilmeme gibi nedenlerle sorun yaşayan insanlar için emsal teşkil ettiğini belirtti. Bölge İdare Mahkemesi’nde görüşülecek kararın, 50.000 TL sınırının üzerinde olması nedeniyle Yargıtay’a gönderilmesine karar verildi.

Bedensel Zararlar Nedeniyle Hastaneye Dava Açmak

Emsalde görüldüğü gibi özel hastaneye dava açma nedenlerinden biri, bedensel zararlardır. Bu hususta kişinin ailesinin ve kendisinin bakım masrafları, kişinin beden bütünlüğü ve kişisel hakları, hastanın bilgilendirilme hakkı gibi delinen tüm haklar dikkate alınır. Bedensel zararlar geçici ve kalıcı olabilmektedir.

Eğer geçici iş göremezlik raporu söz konusu oldu ise, hastanenin kusurlu olduğunun ispatlanması durumunda kazanç kaybı, kişinin ve ailesinin masrafları, hastane masrafları ve faizlerle birlikte hastaneden tahsil edilir. Eğer yaşanan olayda olduğu gibi kalıcı bir bedensel kayıp söz konusu ise, kazançlarda azalma söz konusu olmasa bile, beden gücü kayıp oranına göre güç kaybı tazminatı, tedavi giderleri ve bakım masrafları hastaneden talep edilecektir. Her iki durumda da manevi tazminat isteme hakkı mevcuttur. Doktor hatası tazminat miktarı bu hesaplar göz önüne alınarak belirlenirken, hastanenin tamamına açılan tazminat davalarında da benzer bir yol izlenir.

Bunların yanı sıra hasta, geçici bedensel zararlarda da yalnız manevi tazminat için başvuruda bulunabilmektedir. Bu durumda geçici durumun ortadan kalkma süresi göz önüne alınarak kişilerin manevi tazminat tutarları hesaplanır. Uzuv kaybı durumlarında ise protez, ortez gibi materyallerin ücretleri hastanelerden tahsil edilmektedir.

Kusurlu Ameliyat Sebebiyle Hastaneye Dava Açmak

Ameliyatta doktordan kaynaklı ya da malzeme eksiği nedeniyle hastane kaynaklı ameliyat kusurlarında da tazminat davasının önü açıktır. Olayda A.İ’ın ameliyatında, ameliyat sırasında kusurlu işlem tespit edilmiştir. Bunun gibi bazı kusurlu ameliyat örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ameliyat sırasında hastanın içinde materyal unutulması,
  • Ameliyat sırasında kırılan iğne gibi materyallerin, ameliyat yarası içerisinde kalması,
  • Ameliyat sırasında işlem yapılan materyalin sterilizasyonu konusundaki hatalar,
  • Ameliyat sırasında dikim veya açma aşamalarında yapılan hatalar

Bu tip hatalar söz konusu ise, hasta ispat ile birlikte kesin suretle kazanacağı tazminat davasını açabilir.

Hastaneye Açılan Davada Tazminat İstenebilecek Kalemler

Bu durumlarda hastanın mahkemede hak arayacağı ve tazminatın bedeline eklenecek kalemler şunlardır:

  • Ameliyat sonrası oluşmuş kusurun tespit edilmesi için harcanan miktar,
  • Kusur nedeniyle çalışılamayan günlerde kaybolan iş gücü miktarı,
  • Ameliyat sebebiyle hastaneye ödenen ücret,
  • Manevi tazminat

Bu kalemlerde hasta tazminat isteyebilmektedir. Sağlık hukuku avukat ve danışmanlık konuları için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara