Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması

Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması
Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Şartları Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir tür şarta bağlı aftır. Bu sayede sanık hakkında verilecek tutuklama kararı geri çekilebilmektedir. Bu hak sayesinde sanık, hakkında yapılan suçlamadan dolayı herhangi bir mahkumiyet yaşamayacaktır. Bu durum karar alınmadan öncesinde gerçekleşmesi yönüyle sanık...
Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Şartları, Türk ceza hukuku, işlenen suçlar karşılığında uygulanacak cezaların belirlendiği hukuk dalıdır ve temelinde suçun ağırlığına göre kişilerin cezalandırılmasını gerektirir. Ancak unutulmamalıdır ki cezalar sadece işlenen suçun karşılığı olarak değil, caydırıcılık özelliği ile de ele alınmalıdır. Yine aynı şekilde bazı durumlarda da suç işleyen kişinin topluma kazandırılması, işlediği suçtan bir ders çıkarmış olması ve toplumun düzenini bir daha bozmamasının sağlanması adına denetimli olarak suçların ertelenmesi de söz konusu olabilir. Hukuk literatüründe hükmün açıklanmasının geriye bırakılması olarak tanımlanmış olan bu kavram, suç işlemeyi alışkanlık haline getirmemiş, çeşitli nedenlerle istemeyerek ya da anlık bir tepki sonucu suç işlemiş olan kişilere tanınan ikinci bir fırsat olarak nitelendirilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kavramını herkesin anlayacağı bir dilde açıklamaya çalışalım... Suç işlendiğinin kesinleştiği durumlarda ve belirli şartlar sağlandığı takdirde, suçlunun cezası belirli bir süreyle ertelenerek, sürenin sonunda da ceza ortadan kalkıyor. Türk adalet sisteminde hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı süre 5 yıl olmakla beraber, 5 yılın sonunda hükümlü kişi yeni bir suça karışılmadığı takdirde hükmedilen cezanın infazı da gerçekleştirilmiş kabul ediliyor. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması için gereken şartlar nelerdir? Ceza Mahkemeleri Kanun'unun 231. maddesinde belirtilmiş olan hükmün açıklanmasının geri bırakılması için bazı şartların sağlanması gerekir. Bunlardan en önemlisi ve ilki mahkeme tarafından verilen hapis cezası süresinin 2 yıldan daha az olmasıdır. Eğer 2 yıldan 1 gün bile daha uzun bir hapis cezasına kararlaştırılmışsa, hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün değildir. 2 yılın altında olan cezalarda suçu işleyen kişi için 5 yıl boyunca denetimli olarak cezanın ertelenmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca işlenen suç neticesinde ortaya çıkan maddi zararın suçu işleyen kişi tarafından karşılanması ve kişinin kasıtlı herhangi bir suçtan dolayı adli sicil kaydının bulunmaması da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının temel şartlarındandır. Yukarıda saydığımız ve somut olarak açıklanabilen temel şartların dışında suçlunun yeniden suç işlemeyeceğine ilişkin hakim üzerinde bir izlenim oluşturmuş olması da gerekir. Yani iki yıldan az hapis cezası gerektiren suç işlemiş ve başka bir sabıkası olmayan herkes için hükmün açıklanmasının geri bırakılacağına dair kesin bir durum yoktur. Hakim, yeniden suç işlenebileceği kanaatine varmış olması hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına engel teşkil edebilir.

Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Şartları

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir tür şarta bağlı aftır. Bu sayede sanık hakkında verilecek tutuklama kararı geri çekilebilmektedir. Bu hak sayesinde sanık, hakkında yapılan suçlamadan dolayı herhangi bir mahkumiyet yaşamayacaktır. Bu durum karar alınmadan öncesinde gerçekleşmesi yönüyle sanık için bir tür erteleme ve hatanın telefi yoludur.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararının Sonuçları Nelerdir?

Bu tür HAGB kararı verilen sanığın suçu adli bir sicil kaydına alınmamaktadır. Fakat hala "sanık" sıfatını korumasının yanı sıra masumiyetini kanıtlama hakkı da vardır. Bu karar alınan kişiler 5 yıl boyunca herhangi bir kasti suç işlememek zorundadır. Aksi takdirde işlenen iki suçun da cezasına çarptırılmaktadır. Fakat 5 yıl içerisinde herhangi bir suç işlenmemesi halinde bu suç özel olarak tutulan kayıttan silinmektedir. 5 yıl süreyle denetime tabi tutulması Ceza Muhakemesi Kanunu Madde 231/8'de geçmektedir.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararının Silinmesi Nasıl Olur

Bu durum hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumunda geçerlidir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanun'unun 231. maddesine göre denetlenme süresi içerisinde sanık herhangi bir suç işlemezse ve denetimli serbestlik kurallarına uygun davranırsa 5 yıl sonrasında davanın düşürülme kararı alınır. Fakat bu durum için de yani hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının silinmesi için de mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Ceza hukuku avukat ve danışmanlık hakkında daha fazla bilgi için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara