İcraya İtiraz Kaç Günde Nereye Nasıl Yapılır?

İcraya İtiraz Kaç Günde Nereye Nasıl Yapılır?

İcraya İtiraz Kaç Günde Nereye Nasıl Yapılır? İcraya Nasıl İtiraz Edilir?
icraya itiraz etmenin yolu,
icra kararının çıktığı ve yürütüldüğü icra müdürlüğüne giderek, itirazını sözlü ya da yazılı şekilde beyan etmektir.

Tebliğin eline geçmesinin ardından, 7 gün içerisinde itiraz edebilecek olan borçlu, bu itiraz süresini geçerli bir sebepten dolayı geçirmişse, mahkeme kararıyla itiraz süresini uzattırabilmektedir.

Ancak bunun için kanıtlanabilir bir sebep sunması gerekmektedir. Borçlu kişi, tebliğ kağıdının eline geçmesinin ardından, 7 gün içerisinde icra müdürlüklerine giderek, itirazını sözlü veya yazılı şekilde beyan etmelidir.

Bu süreç içerisinde gerçekleştirilen itirazın ardından, icraya itiraz işlemi gerçekleşmiş olur ve icra takibi durdurulur. Ancak icranın durmasından sonra borçlu kişinin, itirazını kanıtlayacak, geçerli bir sebep sunması gerekmektedir.

İcraya İtiraz Nasıl Yapılır

İcraya itiraz etmenin türleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi imzaya itiraz, ikincisi ise borca itirazdır. İmzaya itiraz edecek kişilerin sunduğu gerekçe, takip kararının adi senet gibi imza gerektiren evraklara dayanması durumunda gerçekleşir.

Borçlu kişi, senet ya da diğer belgelerin üzerindeki imzanın kendisine ait olmadığını öne sürerek, icraya itiraz işlemini gerçekleştirir. Bir diğer itiraz türü ise, borca itirazdır. Bu itirazdaki kişiler kendilerine beyan edilen borcun mevcut olmadığını, belirtilen miktardan daha az bir borcun bulunduğunu ya da borcun ödeme süresinin dolmadığını belirterek, icra müdürlüğüne başvuruda bulunurlar.

İcraya Kaç Günde İtiraz Edilir?

İcraya itiraz süresi, 7 gün olarak belirlenmiştir. Borçlu sayılan kişi, icra tabiliğinin eline geçmesinden itibaren, 7 gün içerisinde itiraz etmek zorundadır. Aksi takdirde, borcu kabullenmiş sayılır ve haciz işlemleri gerçekleşir. İcra takibi, borçlu sayılan kişinin tebliği kabul etmesinin ardından işleme alınır ve takip süreci başlatılır.

Borcun kendisine ait olmadığını ya da belirtilen borç miktarının asıl borçtan fazla olduğunu iddia eden kişinin, 7 gün içerisinde takibin yürütüldüğü icra müdürlüğüne giderek, icraya itiraz dilekçesini vermesi gerekmektedir.

İcra takibine itiraz, dilekçeyle olabildiği gibi sözlü olarak da yapılabilmektedir. Bunun için kişilerin icra müdürlüklerine gittiklerinde, geçerli bir itiraz sebebi sunmaları gerekmektedir. Borçlunun borca itiraz etmesinin ardından, icra takibi durdurulur ve gerekli araştırmalar başlatılır.

Hangi Sebeplerle İcraya İtiraz Edilebilir?

İcraya itiraz sebepleri, kanıtlanabilir durumlar olduğu sürece, icranın kalkması için yeterli olacaktır. Eğer itiraz edilen icra için, borçlu kişi haksızsa ve hiçbir geçerli sebep yokken itiraz etmişse, borcunun en az %20’si olmak şartıyla tazminata mahkûm edilir. İcraya itiraz sebepleri şunlardır;

  • Borcun kısmen ödendiğinin iddia edilmesi,
  • Mevcutta böyle bir borcun olmadığı,
  • Borcun zamanaşımına uğradığı,
  • Borç üzerinde bulunan imzanın kişiye ait olmadığı durumlarda, borçlu icraya itiraz edebilir ve kanıtlaması halinde haklı bulunur.

İcraya İtiraz Hangi Mahkemeye Yapılır?

İcra itirazının yapılacağı mahkeme, icra hukuk mahkemeleridir. Ancak icraya itiraz etmek isteyen kişinin, itirazını mahkemeye değil, takip kararının çıktığı icra müdürlüğüne yapması gerekmektedir.

Hakkında çıkarılan takip kararının durmasını isteyen kişi, ödeme talebinin eline geçmesinin ardından 7 gün içerisinde icra müdürlüğüne gitmeli ve itirazını sözlü ya da yazılı olarak beyan etmelidir.

Kesinleşmiş icra takibine itiraz etmek isteyen borçlu, icra müdürlüğü tarafından bir sonuç elde edemediği takdirde, icra hukuk mahkemelerine ya da herhangi bir mahkemeye başvuruda bulunabilir.

İcraya İtiraz Usulleri Nelerdir

İcra İtirazı yöntemine uyum sağlamak, borçlunun gerçekleştireceği itirazın neticesinde haklı bulunması olasılığını arttıracaktır.  İcra takibine itiraz edileceği zaman izlenmesi gereken yol şu şekildedir;

  • Borçlu tarafından ödeme emrinin kabul edilmesinden sonra, 7 gün içerisinde icra müdürlüğüne yazılı ya da sözlü itiraz beyan edilmelidir.
  • Borçlu kişinin; sözleşmelerin geçersiz olduğu, belirtilen miktarın asıl borçtan fazla olduğu, borcu ödeme süresinin dolmadığı gibi sebeplerle itiraz etmesi gerekmektedir.

İcra takibine yapılacak itirazlarda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Eğer borçlu kişi, gereksiz yere bir itiraz talebinde bulunmuşsa, kişi hakkında dava açılır ve en az %20 oranında tazminat ödemesi talep edilebilir.

Bu haber toplam 271 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara