İhbar Parası Ne Demek?

İhbar Parası Ne Demek?

İhbar Parası Ne Demek?

İş Hukukunun önemli hususlarından biri olan ihbar süresi, hem iş veren hem de işçi açısından önem taşımaktadır. Bu sürelere uyulmadığı takdirde, ihbar parası denilen bir sorumluluk doğmamaktadır. Hukuki sorunlarla karşılaşmamak için ihbar sürelerine uymak gerekir.

İhbar sürelerine uyulurken hizmet yılı esas alınmaktadır. Eğer ki hizmet süresine göre belirlenmiş ihbar süresine uyulmamışsa, İş Kanununun 13. Maddesinde belirtilen ihbar tazminatı ödenmelidir. Buradaki ihbar tazminatı, ihbar parası nedir sorusunun karşılığıdır.

İhbar Tazminatı Hangi Ücret Üzerinden Hesaplanır?

İhbar tazminatının hesaplanmasında brüt ücret dikkate alınır. İhbar tazminatının hesaplanmasında bir başka önemli konu ise hizmet süreleridir. Hizmet sürelerine göre ihbar süresi belirlenecektir.

Hizmet süresine göre belirlenmiş olan ihbar süreleri İş Kanununun 13.maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre 6 aydan daha az çalışan kişilerin 2 hafta, 6 ay ile 1.5 yıl arası çalışan kişilerin 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında çalışanlar için 6 hafta ve 3 yıldan fazla çalışanlar için 8 haftalık ihbar süresi öngörülmüştür.

15 Günlük İhbar Tazminatı Ne Kadar?

15 günlük ihbar tazminatının hesaplanmasında öncelikle hizmet süresine bakılmalıdır. 15 günlük ihbar süresine sahip olan kişinin 6 aydan az çalışan biri olması gerekmektedir. İhbar tazminatının hesaplanmasında, ihbar süresi tespit edilir.

Bu süreye karşılık gelen aylık brüt gelir ve giydirilmiş aylık brüt ücret hesaplanır. Bu hesaplamanın sonunda gelir ve damga vergileri de çıkarılacaktır. Kişinin aldığı ücrete göre bu hesaplamalar değişiklik gösterecektir.

6 Haftalık İhbar Tazminatı Ne Kadar?

6 haftalık ihbar tazminatının hesaplanmasında da aynı esaslara uyulacaktır. 6 haftalık ihbar süresine sahip olan kişilerin 1.5 yıl ile 3 yıl arasında bir kıdeme sahip olduğu bilinmektedir.

İhbar parası ne kadar sorusunun cevabı ise kişinin maaşına göre değişiklik gösterecektir. İhbar tazminatının hesaplanması için kanunda öngörülmüş süreler asgaridir.

Bu sürelerin artırılması mümkündür ancak azaltılması mümkün değildir. Sürelerde yapılan değişiklikler ise sözleşme ile gerçekleşecektir. İş sözleşmesini kendi isteğiyle sona erdiren tarafın ihbar tazminatı isteme hakkı yoktur.

İhbar Süresi Ne Zaman Başlar?

İhbar süresinin hesaplanmasında başlangıç zamanının da bilinmesi gerekmektedir. İhbar süresinin başlangıcı, iş sözleşmesinin başladığı tarihtir. İş sözleşmesinin başlangıcı ise işçinin emeğini işverene getirdiği gün olarak bilinmektedir.

Bu yüzden deneme sürelerinin de bu sürelerin içerisine dahil edilmesi gerekmektedir. İhbar sürelerindeki hesapta başlangıç tarih, işçinin hizmete başladığı gün olarak belirlenmelidir.

Deneme Süresi Ne Kadar?

Deneme süresinin belirlenmesi İş Hukukuna göre yapılmaktadır. Deneme süresi en çok iki aydır ancak sözleşmenin tarafları bu süreyi artırabilir ve 4 aya kadar uzatabilir.4 aya kadar uzatma imkanı toplu iş sözleşmeleri ile mümkündür.

İhbar tazminatının hesaplanmasında deneme süresi de dikkate alınacaktır. İhbar parası ne zaman alınır sorusunda cevap aranılırken, deneme süresinin başlangıcı da esas alınacaktır.

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara