Başka Şehirde Dava Nasıl Açılır?
Başka Şehirde Dava Nasıl Açılır? Yetkili mahkemede dava açmak, davanın hukuki usul ve esaslarına uygun olarak görülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Zira dava dilekçesinde yetkili mahkeme muhatap alınarak uyuşmazlığın nedenleri ve talepleri belirtilmek zorunda olduğundan, yaşanan ihtilafın giderilmesinde hangi mahkeme yetki ve göreve sahipse o mahkemeye istinaden dava dilekçesi hazırlanmalıdır.
Bilindiği üzere yetkili mahkemeler, yaşanan uyuşmazlıkların konu olduğu olayların vuku bulduğu şehir mahkemeleri olmaktadır. Bu nedenle aynı şehirdeki yetkili mahkemeye başvuruda bulunmak önemli ise de kimi durumda da başka şehirde dava açmak gerekmektedir. Bu yazımızda “Başka şehirde dava nasıl açılır?” sorusunun yanıtlarını ve konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken tüm detayları bulabilirsiniz.
Başka bir şehirde boşanma davası açılabilir mi?
Başka bir şehirde boşanma davası açılabilir mi sorusu ayrılık nedeniyle farklı illerde olan eşler için cevabı en çok merak edilen sorudur.
Başka bir şehirde boşanma davası açılabilir mi? Evet açılabilir. Boşanma davası eşlerin birlikte oturduğu veya son ikametgahına bağlı Aile mahkemesinde açılmaktadır.

Başka Şehirde Dava Nasıl Açılır?
Uyuşmazlığın giderilmesinde başka şehrin adliyesinde bulunan yetkili mahkemeye başvuruda bulunulmak isteniyorsa yapılması gereken birtakım hukuki işlemlerden bahsetmem mümkündür.
Zira başka ilde dava açmak, Hukuk Mahkemeleri Kanunu kapsamında değerlendirilen ve düzenlenen faaliyetlerden biridir. Bu noktada başka bir şehrin adliyesinde bulunan yetkili ve görevli mahkemeye dava başvurusunda bulunabilmek için muhabere kanalının kullanılması gerekmektedir.
Muhabere kanalı, hukuki prosedürler arasında yer alan bir işlemdir. Bu işlemde dava dilekçesini muhabere kanalıyla başka şehrin yetkili mahkemesine göndermek mümkündür. Dilekçenin muhabere usul ve esaslarına göre hazırlanması durumunda, dilekçeyi teslim edeceğiniz görevli mahkeme ikamet edilen yerdeki mahkeme olurken, dava talebinin sunulduğu mahkeme ise dilekçenin başlığında belirtilen yetkili mahkeme olmaktadır. Bu sayede başka şehirde olan mahkemede dava açmak mümkün olabilmektedir.
Evrakların hazırlanması ve dilekçenin hukuki prosedürlere göre hazırlanmasından sonra ikamet edilen yerdeki mahkemeye gidilerek adliyede nöbetçi mahkemenin hangisi olduğu öğrenilmelidir. Bunun akabinde yapılan işlemlerin, normal usule göre dava açmak için gerekli olan işlemlerden hiçbir farkı bulunmamaktadır.
Mahkeme başka şehirde dilekçe örneği ile dilekçenizi de hukuki usul ve esaslara göre hazırlamanız oldukça kolaydır. Ancak bu noktada kanunen belirtilen prosedürlere uymak esastır. Aksi halde dava talebiniz yetkili mahkeme tarafından değerlendirmeye alınmayarak reddedilecektir. Bu nedenle söz konusu dava dilekçesinin hazırlanmasında yeterli bilgiye sahip değilseniz, alanında uzman bir avukattan danışmanlık hizmeti almanızda fayda vardır.
Başka Şehirde Hangi Davalar Açılır?
Başka şehirde görülebilen davalar arasında aile hukuku, iş hukuku, ticaret hukuku, miras hukuku, gayrimenkul hukuku gibi pek çok özel hukuk davası bulunmaktadır.
“Başka şehirde dava nasıl açılır?” sorusunun detaylı yanıtlarına ulaşmak için hukuk büromuzdan profesyonel danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.