İmam nikahlı eş tazminat alabilir mi? Destekten yoksun kalma tazminatı kimler alabilir?

İmam nikahlı eş tazminat alabilir mi? Destekten yoksun kalma tazminatı kimler alabilir?
Ülkemizde yasal bir evlilikten bahsedebilmek için, evlenmenin MK 142. maddedeki şekle göre yapılmış olması gereklidir. Fakat uygulamada ülke gerçekleri pek o şekilde işler gözükmemektedir.

İmam nikahlı eşler, Türk hukuk sistemine göre resmi bir evlilik bağı olmadan yaşayan çiftlerdir. Bu ilişki türü, resmi evlilik kadar yasal bir koruma sunmasa da, destekten yoksun kalma tazminatı konusunda önemli bazı haklara sahiptir.

İmam Nikahlı Eşe Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Ödenir Mi?

Yargıtay kararları, imam nikahlı eşlerin de ölen partnerlerinden destekten yoksun kaldıklarında tazminat talep edebileceklerini kabul etmiştir. Bu, resmi evlilik bağının olmamasının, destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkını engellemediğini gösterir.

Kimler Destekten Yoksun Kalma Tazminatını Talep Edebilir?

Destekten yoksun kalma tazminatı, ölen kişiden sürekli ve düzenli destek alan herkes tarafından talep edilebilir. Bu, sadece resmi evlilik bağı olan eşler için değil, imam nikahlı eşler, nişanlılar, akrabalar ve hatta ölen kişiden finansal destek alan herhangi bir kişi için de geçerlidir. Burada önemli olan, destek ilişkisinin sürekliliğinin ve düzenliliğinin kanıtlanabilmesidir.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatının Şartları Nelerdir?

Destekten yoksun kalma tazminatı, belirli şartlar altında talep edilebilir. Öncelikle, tazminat talebinde bulunacak kişinin, ölen kişiden düzenli bir destek aldığının kanıtlanması gerekir. Ayrıca, ölüm olayının bir başkasının kusuru sonucu gerçekleşmiş olması ve talepte bulunan kişinin bu destekten gerçekten yoksun kalmış olması gerekmektedir.

Kız ve Erkek Çocuğun Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Nedir?

Hem erkek hem de kız çocukları, anne veya babalarının ölümü durumunda destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunabilirler. Türk hukukunda, aile bireyleri arasında karşılıklı destek görevi varsayıldığı için, çocukların ölen ebeveynlerinden destek aldıkları kabul edilir ve bu destekten yoksun kaldıklarında tazminat talep edebilirler. Bu durumda çocukların destek aldıklarına dair ayrı bir ispat yükümlülüğü bulunmamaktadır.

İmam nikahlı eş tazminat alabilir mi?

İmam nikahlı eşler de dahil olmak üzere, ölen kişiden düzenli destek gören herkes, destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkına sahiptir. Bu hakkın kullanılabilmesi için, ölüm olayının bir başkasının kusuru sonucu gerçekleşmiş olması ve düzenli destek alındığının kanıtlanması gerekmektedir. Yargıtay kararları, bu konuda yol gösterici olup, imam nikahlı eşlerin de tazminat talebinde bulunabileceklerini ortaya koymaktadır. Bu durum, Türk hukuk sisteminin, resmi evlilik bağının ötesindeki ilişki türlerine de önem verdiğini ve adaletin sağlanmasını amaçladığını göstermektedir.

İmam Nikahlı Eşe Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Ödenir Mi?

Ülkemizde yasal bir evlilikten bahsedebilmek için, evlenmenin MK 142. maddedeki şekle göre yapılmış olması gereklidir. Fakat uygulamada ülke gerçekleri pek o şekilde işler gözükmemektedir. Özellikle de kırsal kesimlerde dini nikâh ile birleşme yoluna gidilmektedir. Tabi ki sadece kırsal kesimler de değil kentlerde de, nikâhsız ya da dini nikâh ile karı koca hayatı yaşayanlar mevcuttur.

Çiftler arasındaki fiili anlamda bir bakım ilişkisi sayılan bu birliktelikler, ölüm olayı olmasaydı ileriye dönük devam işaretleri taşıyor denilebilirdi. Sağ kalan kişinin ispatı yeterli olurdu. Yargıtay kararında ise durum pek bu şekilde değildir. Yargıtay kararlarında resmi evlilik uygulaması olmadan hayatlarını birleştiren ve karı-koca gibi yaşayanlar için izlenecek yollar farklıdır.

Destek olgusunun öncelikli olarak zabıta marifetiyle araştırılması gerekir. Olayla alakadar olarak Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan ve davacının gayri resmi nikâhlı eş sıfatı bulunan kişi olduğu dava dosyası getirtilir ve dava konusu incelenir. Bununla birlikte ayrıca ilgili olan muhtarlık kayıtları getirtilir. Elektrik, su, telefon aboneliklerinin kayıtları araştırılır. Seçim kurulu kayıtları getirtilir ve tüm dosya kapsamı birlikte incelenir. Eğer bir desteklik olgusu söz konusu ise bilirkişi hesap raporuna başvurulur. Bilirkişi hesap raporu, tazminat hesabı için gerekli olmaktadır.

Karar, sayılan durumların araştırılmasına ve bilirkişi raporuna göre verilmektedir. İmam Nikahlı Eşe Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Nedir?

Eğer bir kişi iş kazası sonucunda veya trafik kazasında hayatını yitirirse, bu kişinin sağlığında maddi destek gösterdiği ailesi ve yakınları gerçekleşen vefat ile bu destekten yoksun kalır. Kanun bu noktada, kişilerin yaşadıkları dönemde destek gösterdiği ailesi ve yakınları varsa ve bu kişiler yaşamını trafik kazası ya da iş kazası sonucunda yitirdiyse kişinin ailesinin mağduriyetinin telafi edilmesini sağlar.

Bu da ilgili kişinin aile veya yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatı alabilmeleri ile mümkün olmaktadır.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Nasıl Alınır?

Yaşamını iş kazasında veya trafik kazasında yitirmiş kişi yakınları, en çok bahsi geçen tazminatı nasıl alacaklarını merak etmektedirler. Öncelikle tabi ki bu tazminat için vefat olması gereklidir.

Bu şu nedenle belirtilmektedir. İş kazası veya trafik kazası yaralamalı ise bu durumda destekten yoksun kalma tazminatı alınmaz. Bu tazminat için ölen kişinin yakınları dava açmalıdır. Olayın niteliği bu tür davalarda, dava sürecini doğrudan etkilemektedir. İmam Nikahlı Eşe Destekten Yoksun Kalma Tazminatı.

Bu haber toplam 251 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara