İş kazası başvurusu nereye yapılır? İş kazası SGK'ya başvuru zorunlu mu?

İş kazası başvurusu nereye yapılır? İş kazası SGK'ya başvuru zorunlu mu?
İş kazası bildirim süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 3 gün olarak belirlenmiştir. Yani salı günü olan bir iş kazası için cuma gece yarısına kadar bildirim yapılabilir.

İş kazaları, işyerinde veya işverenin işi dolayısıyla gerçekleşen ve çalışanın zarar görmesine neden olan olaylardır. Bu durumda işverenin ve işçinin yapması gerekenler, alınacak tedbirler ve işlem süreçleri kanunlarla belirlenmiştir. İşte iş kazaları ile ilgili önemli bilgiler:

1. İş Kazası Başvurusu Nereye Yapılır?

İş kazası meydana geldiğinde, ilk adım olarak kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulmalıdır. Ardından iş kazası, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilmelidir. Kanunen, iş kazasının SGK'ya bildirilme süresi 3 iş günüdür. Bu süreç, kazanın yasal olarak kayıt altına alınması ve gereken işlemlerin başlatılması için zorunludur.

2. İş Kazası Bildirimi Nedir? Nasıl Yapılır?

İş kazası bildirimi, iş kazası sonucunda meydana gelen olayın resmi olarak SGK'ya duyurulması işlemidir. Bildirimin elektronik ortamda e-Devlet üzerinden ya da doğrudan SGK'ya yapılması mümkündür. Bu işlem, kazanın yasal hakların korunması ve gerekli tazminatların alınabilmesi için önemlidir.

kidem-tazminati-ne-zaman-odenmeli-suresi-nedir.jpg

3. İş Kazası Geçiren Kişi İçin İş Kazası Tutanağı

İş kazası geçiren çalışan için öncelikle sağlık yardımı sağlanır, ardından işyeri tarafından kaza raporu düzenlenir ve şahitlerin ifadeleri alınır. Bu rapor, polis veya jandarma ve ilgili sigorta müdürlüğüne en geç kazadan sonraki üç gün içinde ulaştırılmalıdır.

4. İş Kazasında İşyeri Maaş Öder mi?

İş kazası geçiren işçiye, "sürekli iş göremezlik ödeneği" bağlanabilir. Bu ödenek, işçinin aylık gelirinin %70'i üzerinden hesaplanır ve iş göremezlik derecesine göre belirlenir. Bu durum, iş kazası geçiren işçinin maddi destek almasını sağlar.

5. İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır 2024?

2024 itibarıyla işveren, SGK'ya doğrudan giderek ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla iş kazası bildirim formu doldurup gönderebilir. Ayrıca, internet üzerinden SGK'nın iş kazası bildirim sistemi aracılığıyla da bildirim yapılabilir.

6. İş Kazası SGK'ya Başvuru Zorunlu mu?

Evet, iş kazasının SGK'ya bildirilmesi zorunludur. Kazanın işyeri dışında gerçekleşmesi ve işverenin sonradan haberdar olması durumunda bile, kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde SGK'ya bildirimde bulunulmalıdır.

7. İş Kazası Geçiren Bir İşçi İşten Çıkarılabilir mi?

İş Kanunu'na göre, işçinin aldığı raporların toplam süresi, işçinin kıdemine göre değişen bildirim süresini altı hafta aştığında, işveren işçiyi işten çıkarabilir. Ancak bu durumda işçiye kıdem tazminatı ve diğer hakları ödenmelidir.

8. İş Kazası Bildirmeme Cezası 2024 Ne Kadar?

2024 yılında iş kazasını zamanında bildirmeme veya hiç bildirmeme durumunda işverene kesilecek idari para cezası %58,46 oranında artışla en az 24.607,00 TL olarak belirlenmiştir.

9. İş Kazası Rapor Parası Ne Kadar 2024?

2024 yılında, hastalık veya iş kazası halinde geçici iş göremezlik ödeneği, asgari ücretliler için ayakta tedavide günlük 444,50 TL, yatarak tedavide ise günlük 333,38 TL olarak ödenir.

is-kazasinda-nereye-basvurulur.jpg

İş Kazasında Nereye Başvurulur? İş kazasında başvurulabilecek kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. İş kazası durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na internet üzerinden veya yazılı bir şekilde posta yoluyla bildirim yapılabilir.

İş kazası bildirim süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 3 gün olarak belirlenmiştir. Yani salı günü olan bir iş kazası için cuma gece yarısına kadar bildirim yapılabilir.

İş Kazasında Nereye Başvurulur?

İş kazası bildirim süresi hesaplanırken sadece iş günleri bu süreye dahil edilir. Resmi tatiller, cumartesi ve pazar günleri bu süre dahilinde sayılmaz.

Sosyal Güvenlik Kurumu genellikle iş kazalarında bildirim süresini kazanın olduğu günü de dahil ederek hesaplamaktadır ve buna göre bir cezai işlem uygulaması yapmaktadır.

İş Kazası Nedeniyle Denetleme Yapılabilir Mi?

İş kazası sebebiyle denetleme yapılması, SGK tarafından sık yapılan bir uygulama değildir ancak çok ciddi bir iş kazası gerçekleşen işyerleri denetime tabi tutulmaktadır.

Bu işverenlerin iş kazasını bildirmek dışında bir sorumluluğu olmadığı anlamına gelmemektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 14. maddesine göre işverenler iş kazasının ardından kazanın kaydını tutup gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemekle yükümlüdür.

Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara