İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu Nasıl Doldurulur? Başvuru Nasıl Nereye Yapılır, Ücretli Mi?

İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu Nasıl Doldurulur? Başvuru Nasıl Nereye Yapılır, Ücretli Mi?
Arabuluculuk, taraflara mahkeme süreci öncesinde anlaşmazlıklarını daha hızlı ve daha az maliyetli bir şekilde çözme imkanı sunar. Bu süreçte, tarafların anlaşmazlıklarını tarafsız bir arabulucu eşliğinde çözüme kavuşturmaları hedeflenir.

Arabuluculuk, iş hukuku uyuşmazlıklarında çözüm yöntemleri arasında önemli bir yer tutar. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturulmasına olanak tanır. Arabulucuya başvuru işlemi, iş hukuku uyuşmazlıklarında dava açmadan önce yapılması gereken zorunlu bir adımdır.

İş davalarında arabuluculuk başvurusu nasıl yapılır?

Arabulucuya başvuru işlemi, karşı tarafın yerleşim yeri veya işin gerçekleştirildiği yerdeki Arabuluculuk Bürosu'na yapılarak başlatılır. Başvurunun yapılmasıyla birlikte, Arabuluculuk Bürosu tarafından taraflar için bir arabulucu atanır.

Arabuluculuk Başvuru Formu nereye verilir?

Arabuluculuk başvuru formu, adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına teslim edilir. Eğer bir arabuluculuk bürosu yoksa, sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğü arabuluculuk bürosu görevini üstlenir.

Arabuluculuk başvurusu nasıl yapılır avukat?

Avukat Portal ve Vatandaş Portal üzerinden, arabuluculuk başvurusu online olarak yapılabilmektedir. Bu sayede, fiziksel olarak bir yere gitmeye gerek kalmadan başvuru süreci başlatılabilir.

İşçi işveren arabuluculuk ücretini kim öder?

İşçi ve işveren arasında yaşanan anlaşmazlıklarda arabuluculuk ücreti genellikle taraflar tarafından eşit olarak karşılanır. Ancak, taraflar arasında farklı bir anlaşma sağlanması da mümkündür.

Arabuluculuk bürosuna nasıl başvurulur?

Dava şartı arabuluculuk başvurusu, uyuşmazlığın çözüleceği mahkemenin bulunduğu yerdeki arabuluculuk merkezine yapılabilir. Alternatif olarak, kişiler kendilerine en yakın arabuluculuk merkezine başvurarak, davanın esasına bakacak mahkemenin bulunduğu yerden bir arabulucu atanmasını talep edebilirler.

Arabuluculuk görüşmeleri nerede yapılır?

Arabuluculuk görüşmeleri, tarafların ve arabulucunun fiziksel olarak buluştuğu oturumlar şeklinde gerçekleşir. Bu görüşmeler genellikle arabulucunun ofisinde ya da adliyeler içinde yer alan arabuluculuk bürolarında yapılır.

İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

İş mahkemesinde arabuluculuk için başvuru formu doldurulması, 1 Ocak 2018 tarihinde İş Mahkemeleri Kanunu'nda yapılan düzenleme ile iş davası açmak isteyenler tarafından zorunlu hale getirilmiştir.

İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu

Bu tarihten itibaren işe iade davaları başta olmak üzere pek çok iş davasında arabuluculuğa başvurulmadan iş mahkemesinde davanın görülmesi mümkün değildir.

Dolayısıyla iş mahkemesi arabuluculuk başvuru formu taraflarca doldurularak bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda dava şartı olarak arabulucuya başvurulmalıdır.

İşçi ile işveren arasındaki neredeyse bütün uyuşmazlıkların çözümünde ilk etapta arabuluculuk faaliyetlerine başvurulması gerekmektedir.

İşçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davası açabilmesi için ilk önce arabuluculuğa başvurmuş olması, yapılan arabuluculuk müzakereleri ile uzlaşmanın olmaması halinde iş mahkemesine dava talebinde bulunması şart haline getirilmiştir.

İşçi ile İşveren Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Şartı

İşçi ile işveren arasındaki ihtilafların çözümünde arabuluculuk şartı, hukuk sistemimizde 1 Ocak 2018 tarihinde yapılan İş Mahkemeleri Kanunu'nda düzenleme ile resmen yürürlüğe girmiştir. Buna göre işçi - işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde iş mahkemesine dava açmadan önce arabuluculuk başvurusu gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Başvurunun nereye ve ne zaman yapılacağı da kanunda açık bir şekilde ifade edilmiştir. Buna göre işçi veya işverenlerin arabuluculuk başvuruları, ikamet ettikleri adreslerdeki arabuluculuk bürosuna, büro olmayan yerlerde ise görevlendirilmiş sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.

Bürolara yapılan başvurunun ardından, arabuluculuk faaliyetlerinde görev yapacak olan arabulucu sıfatlı kişi, büroların bildirdikleri listeden arabulucu olarak atanmaktadır. Arabulucu, ilk önce tarafları süreç hakkında bilgilendirdikten sonra uygun bir tarih belirleyip tarafları ilk toplantıya davet etmektedir.

İşe İade Davalarında Arabulucu Süreci

İşçinin işe iade talebinde arabulucu sürecinin işleyişi de en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşe iade talebinde arabulucu sürecinde işçi ile işveren arasında anlaşma sağlanması durumunda, arabulucular işçinin işe başlama tarihi ile işçinin işe başlatılmaması durumunda işçiye ödenecek tazminat ve diğer hakların miktarını belirleme görevini üstlenmektedir.

Bu koşullar işçi ile işverenin rızası dahilinde belirlendikten sonra arabuluculuk süreci başarılı bir şekilde sonuçlanmış olmaktadır. Ancak işveren bu koşulları kabul etmediği durumda anlaşma sağlanamamış olacağı için işe iade davası, iş mahkemesine intikal ederek mahkeme huzurunda görülmektedir.

Arabuluculuğa Başvurulmadan Açılan Dava Talepleri

İş hukukunda arabuluculuğa başvurmadan açılan dava talepleri, iş mahkemesi tarafından usulen reddedilmektedir. Bunun yanı sıra iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat talepleri dışında tüm işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklarda ilk olarak arabuluculuk faaliyetlerine başvurulması önem teşkil etmektedir.

İşçi ile işveren arasında yaşanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk başvuru formu belgesinin işçi ya da işveren tarafından doldurulması gerekmektedir. Ancak iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davalarında arabuluculuğa gitme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu haber toplam 1759 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara