İş Yerinde Kavga Eden İşçiye Tazminat Alamadan Kovulma Şoku

İş Yerinde Kavga Eden İşçiye Tazminat Alamadan Kovulma Şoku

İş Yerinde Kavga Eden İşçiye Tazminat Alamadan Kovulma Şoku. Yargıtay’ın iş yerinde kavga çıkarttığı için kovulan kişiye tazminat verilmemesi kararını almasına neden kişi; öncelikle çalıştığı iş yerinde diğer iş arkadaşlarını fazla gürültü yaptıkları gerekçesi ile uyarmıştır. Fakat bu iyi niyetli yaklaşımına karşı taraf aynı şekilde cevap vermediğinde, kavga çıkmıştır.

İş Yerinde Kavga Eden İşçiye Tazminat Alamadan Kovulma Şoku

Kavgayı ilk başlatan kişi ise; böyle durumlarda esas suçlanan kişidir. İşverenin kavgayı ilk başlatan kişiyi kıdem ve ihbar tazminatını ödemeden işten kovabilme gibi bir hakkı vardır. Dolayısı ile bu olayda da işveren kavgayı başlatan kişiyi tazminat ödemeden işten kovmuştur.

Kovulan işçi ise o kadar sene emek verdiği iş yerinden tazminat alamamasını yanlış bulduğu için mahkemeye başvurmuştur. İşten çıkartılan kişinin mahkemeden talepleri; haksız ve usulsüz bir şekilde işten çıkartıldığının kabul edilmesi, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi, davanın yargılama giderlerinin ve ücret-i vekaletinin karşı tarafa yani işverenine yüklenmesidir.

İşveren ise olayı kendi açısından ele alarak; işten kovulan kişinin satış yardımcısı olarak görev yaptığı işinde tedarikçi ürün tanıtım elemanları ile kavga ettiğini belirtmiştir. Ayrıca bu kavganın yaşandığı anda tutanak tutulduğunu ve bu yüzden kişinin iş akdinin feshedilmesinde haklı sebeplerinin olduğunu bildirmiştir.

Mahkeme kararına göre ise dava kabul edilmiştir ve tazminatsız işten atılan kişinin lehine karar verilmiştir.

Yargıtay’dan İş Yerinden Kovulan Kişiler İle İlgili Emsal Karar

Karşı tarafın lehine karar verildiği için, işveren davayı temyize götürmeye karar verir. Davanın temyize gitmesi ile dava dosyası Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne gitti. Burada özellikle önceki mahkemede işten kovulan kişinin zaten kavgayı kendisinin başlattığını ve ilk saldıran kişinin kendisinin olduğunu söylediği konusu gündeme getirildi.

Yargıtay ise bu beyanı dikkate alarak, bu durumun işverene iş sözleşmesini tek taraflı feshetme hakkı verdiği kararını verdi. Dolayısı ile bir önceki mahkemede verilen karar bozuldu. Bu kararın bozulmasına oy birliği ile karar verildi.

Derhal Fesih Hakkı Ne Kadar Sürede Kullanılabilir?

İşverenin haklı sebeplerinin olması, yukarıda verilen örnekteki gibi bir durumun oluşması sonucu; işçinin yaptığı uygunsuz davranışın öğrenilmesinden itibaren, kişiyi işten çıkartabilmek için işverenin 6 iş günü süresi vardır.

Ayrıca olayın gerçekleştiği zamanda işverenin olayı öğrenmesi mümkün olmamış ise eğer işverenin olaya müdahale edebilme yetkisi, olayın gerçekleşmesinden itibaren 1 yıldır. Bu 1 yıllık süre geçtikten sonra olay zaman aşımına uğrar ve dolayısı ile işverenin olayı öğrenmesinin üzerinden 6 iş günü geçmemiş dahi olsa işveren herhangi bir yaptırım uygulayamaz.

İşverenin Haklı Sebepten İşçi Çıkarması İçin Gerekli Şartlar

İşverenin iş sözleşmesini tek taraflı feshedebilmesi için oluşması gereken şartlardan bazıları şunlardır:

  • İşçinin çalışmasını engelleyebilecek kötü alışkanlıkları var ise ve özellikle kasıtlı olarak yaşam kalitesine dikkat etmeyerek işinde yeterince verimli olamıyor ise veya peş peşe 3 iş günü işe gitmemiş ise; işveren iş sözleşmesini feshedebilir.
  • İşçi çalışmasına engel olabilecek ciddi bir hastalığa yakalanmış ise işveren iş sözleşmesini feshedebilir.
  • İşçi kanunlarda belirtilen izinlerini aşar ise işveren iş sözleşmesini feshedebilir.
  • İşçinin işverenine veya iş arkadaşlarına kırıcı ve ucu şereflerine dokunan cümleler sarf etmesi işverenin iş sözleşmesini feshetme nedenlerindendir.
  • İşçi başka bir işçiye cinsel tacizde bulunursa tazminatsız bir şekilde işine son verilir.
  • İşçi işverenin kendisine zimmetlediği mallara bile isteye kötü davranır ise, hırsızlık yapar ise, işverenini zor duruma sokacak olan sırları afişe eder ise; işverenin iş sözleşmesini feshetme hakkı doğar.
  • İşçi işi hariç bir konudan dolayı hapis cezası alır ise ve bu hapis cezasını erteletemez ise, üstelik bu ceza yedi günden de fazla olur ise işveren iş sözleşmesini feshedebilir.
  • İşverenin işçiden beklediği işleri eğer işçi yapmıyor ise ve özellikle bu görevler kendisine hatırlatıldığı halde yapmamaya devam ediyor ise işveren iş sözleşmesini feshedebilir.
  • İşçi; iş yerindeki iş güvenliğini tehdit edecek hareketler yapıyor ise ve işverenini hasara uğratıyor ise işveren iş sözleşmesini feshedebilir.

İşçinin Tazminatsız Kovulabilme Şartları Hangi Kanunda Belirtilir?

4857 sayılı İş Kanunu’nda, işçinin uyması gereken kurallar ve uymadığında kendisine uygulanacak olan yaptırımlar açık bir şekilde belirtilir.

Bu haber toplam 185 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara