İşe Geri Dönüş Davası Nasıl Açılır?

İşe Geri Dönüş Davası Nasıl Açılır?
İşe Dönüş Davası Davaları Tazminat Nasıl Açılır? İşe İade Davası halk arasında diğer adı işe dönüş davası olarak bilinmektedir. İşe davası açma şartlarından bahsedecek olursak, Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya...
İşe Geri Dönüş Davası Nasıl Açılır? İşe İade Davası halk arasında diğer adı işe dönüş davası olarak bilinmektedir.

İşe Geri Dönüş Davası Nasıl Açılır?

İşe alım davası açılması çalıştığı iş yerinden haksız yere işten çıkartılan vatandaşlarımızın yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla kendilerine verilen hukuki haklarıdır. Şartlarının, ayrıntılarının ve işe geri dönüş davası nasıl açılır sorusunun yanıtlarının verildiği 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen hususlar doğrultusunda dava açılabilmesi için sürecin takibi ve lehte sonuçlanması için avukatlık hizmeti alınması gereklidir. https://youtu.be/5L0D1V66zuk  

İşe Geri Dönüş Davası Kime Karşı Açılır?

İşe geri dönüş davaları özel sektör kuruluşlarına karşı açılabildiği gibi kamu kurumlarına karşı da açılabilmektedir.

İşe Geri Dönüş Davası Hangi Nedenle Açılır?

İşe geri dönüş davalarının açılabilmesi için ilk şart iş akdinin haksız yere feshedilmiş olmasıdır. Haksız yere iş akdinin feshinin ardından dava açmak için;
  • Dava açılacak işyerinin en az 30 çalışana sahip olması,
  • Dava açılacak işyeri ile davacı arasında belirsiz süreli iş akdinin bulunması,
  • Davacının en az 6 ay süre ile iş akdi kapsamında dava açılacak işyerinde çalışmış olması,
  • Davacının iş akdinin işveren tarafından yapılmış olması
Şartlarının sağlanması gereklidir.

İşe Geri Dönüş Davası Hangi Mahkemede Açılır?

İş Mahkemeleri’ne açılacak olan işe geri dönüş davalarında ikamet edilen bölgenin bağlı olduğu İş Mahkemesi bulunmaması halinde yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

İşe Geri Dönüş Davası Ne Zaman Kadar Açılır?

İş akdinin gerçekleştiği tarihte 1 ay içinde arabulucuya başvuru yapılması gerekmektedir. Uzlaşma olmaması halinde son tutanak tarihinden itibaren iki hafta içerisin de ise  işe iade davası süre başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde arabulucuya başvuru  davanın açılması gereklidir. İş akdi feshinin ihbar yolu ile yapılması halinde itibar edilmesi gereken tarih ihbar tarihi değil, iş akdinin feshedildiği tarihtir.

İşe Geri Dönüş Davası Nasıl Açılır?

Dava açmak için aranan şartları yerine getiren kişilerce açılacak işe alım davalarında hazırlanan dava dilekçesi İş Mahkemeleri veya Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne teslim edilerek dava süreci başlar. Dava sonrasında davacı lehine karar verilerek işe iade davasının kazanılması durumunda 1 ay içerisinde davacının iş başı yapması gereklidir. 1 ay içerisinde işe başlatılmayan çalışanlara ise 8 aylık maaş tutarınca tazminat ödenmesi gereklidir.

İşe Geri Dönüş Davası Ne Kadar Sürer?

İşe geri dönüş davasının 2 ay içerisinde yetkili mahkeme tarafından sonuca bağlanması ve İstinaf  mahkemesince verilen itiraz süresi ile 1 ay içerisinde sonuçlandırılması amaçlansa da davanın sonuçlanma süresi bu öngörünün dışına çıkmaktadır. İşe davası açma şartlarından bahsedecek olursak, Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz.

İşe İade Davaları Tazminat 

İşe dönüş yani işe iade davasında, hak düşürücü süre nedir , İşe iade sürecinde arabulucuya başvuru süresi 1 ay olup uzlaşma olmaması halinde ise iki hafta içinde  dava açılması gerekmektedir. Hak düşürücü sürenin başlama tarihi ise,  Feshin bildirildiği tarihtir. İşe dönüş diğer bir deyişle işe geri dönüş davasında en önemli şartlardan biri sürelerdir. Dava açılırken bu sürelere dikkat edilmesi hak kaybı yönünden önemlidir. İşe dönüş yani işe iade davasında, ispat Yükü işverene aittir. Feshin geçerli sebebe dayandığını işveren ispat etmelidir. İşe iade davası sonucunda, işçinin iş yerine başvuru süresi,  Kararın kesinleşmesinden itibaren 10 gündür. Makalede İşe Geri Dönüş Davası Nasıl Açılır? konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 273 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara