İşe İade Davası Nerede Açılır?

İşe İade Davası Nerede Açılır?
İşe İade Davası Nerede Açılır? Türk Hukuk sistemi içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerde olduğu gibi işe iade davalarında da davanın açılabilmesi için kişilerin öncelikle dilekçe ile mahkemelere başvurmaları gerekmektedir. Kimlik bilgileri ve adres bilgileri ile birlikte davalı olan işyeri ile ilgili detayların eklenmesinin ardından dilekçeler hazırlanarak...
İşe iade davaları, İş Mahkemeleri’nde görülen davalardır. Davalarda yetkili mahkeme;
  • Davacı işçinin ikamet adresinde yer alan mahkeme,
  • Davalı işverenin ikamet adresinde yer alan mahkeme,
  • İşyerinin bulunduğu bölgede yetkili mahkeme
Olabilecektir. İşe iade davaları zaman aşımı süresi iş akdinin feshi itibari ile 1 ay olarak belirlenmiştir.

İş Akdinin Feshi Nedir? İşe İade Davası Nerede Açılır?

İş akdi, işveren ile işçi arasında yapılmış olan bir sözleşmedir. Söz konusu sözleşme bir takım geçerli sebepler olmadığı sürece feshedilemez. Bu durumda işçi işe geri iadesi istemi ile dava açma hakkına sahiptir. İşçinin tutumu ile alakalı ya da farklı bir konudan dolayı haklı sebepler varsa, iş akdi haklı olarak feshedildiğinde işçinin işe iade davası açma hakkı olmaz. İş akdinin haklı fesih nedenleri şu şekilde izah edilir;
  • Sağlık nedenleri;
İşçinin herhangi bir sebepten ötürü tedavisi olmayan bir hastalık nedeniyle artık çalışamayacak derecede olması, iş akdini haklı fesih hakkı verir.
  • Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan durumlar;
İşçi, diğer çalışanları rahatsız eden davranışlar sergiliyorsa, dürüst davranmıyorsa, toplum normlarına aykırılık sergiliyorsa, işten çıkarılabilir.
  • Zorlayıcı nedenler;
İşçi tutuklandığında ya da başka sebeplerden devamsızlık yapmaya başladığında işverenin işçiyi işten çıkarma hakkı vardır.

İşe İade Davası Açabilme Şartları Nelerdir?

İşçi, işten çıkarılmış haksız yere çıkarılmış olması durumunda işe iade davası açıyor olacaktır ancak, dava açabilmek için şartlar bulunur. Bunlar;
  • İşçinin söz konusu işyerinde en az 6 ay kıdemli olması,
  • Söz konusu işyerinde en az 30 çalışanın mevcut olması,
  • Kişinin istifa etmemiş, işveren tarafından yazılı ve açık bir şekilde işten çıkarılmış olması,
  • Kişinin işe alan pozisyonunda bulunmaması
Şartlarıdır.

İşe İade Davası Nerede Açılır, Nasıl Açılır?

İşe iade davası nerede açılır? Sorusuna istinaden, davalar yetkili İş Mahkemesi’ne dilekçe vermek suretiyle açılır. Dava açılmadan önce arabulucu ile sorunu çözmeye çalışma şartı vardır. Arabuluculara adliyelerden ya da arabulucu bürolarından ulaşılabilir. İşe iade davası kazanılması durumunda işçi, 15 gün içerisinde işverene işe alınması adına başvurmalıdır. İşçinin işsiz olduğu süre zarfında, boşta geçen tazminatı da işçiye ödenmelidir. Tazminat işçinin 4 aylık ücreti şeklinde ödenir. İşveren işçiyi daha önce çalışıyor olduğu işten daha kötü şartlara sahip yeni bir işe başlatamaz. İşe iade davası ne kadar sürer? sorusunun cevabı en fazla 2 ay olacaktır ancak, mahkemelerin yoğunluğu neticesiyle süreç kimi zaman uzayabilmektedir. İşe İade Davası Nerede Açılır? Türk Hukuk sistemi içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerde olduğu gibi işe iade davalarında da davanın açılabilmesi için kişilerin öncelikle dilekçe ile mahkemelere başvurmaları gerekmektedir. Kimlik bilgileri ve adres bilgileri ile birlikte davalı olan işyeri ile ilgili detayların eklenmesinin ardından dilekçeler hazırlanarak yetkili mahkemelere ulaştırılmalıdır. İşe iade davaları ile ilgilenen mahkemeler ilk aşamada iş mahkemeleri olmaktadır. Ancak iş mahkemeleri özel niteliğe sahip olan mahkemeler oldukları için her bölgede yer alan adliye içerisinde iş mahkemesinin bulunması mümkün değildir. Daha çok yerel bölgelerde görülen bu durumlarla karşılaşıldığı takdirde kişilerin iş mahkemelerinin yerine asliye hukuk mahkemelerine başvurması gerekmektedir. Asliye hukuk mahkemeleri başka bir isme sahip olsa da davaları iş mahkemesi sıfatına sahip bir şekilde yürütürler. İşçiler işe iade davalarını açarken gerekli olacak alt zemin hakkında detaylı bir şekilde bilgili olmalıdırlar. Fesih için geçerli bir sebep oluşturmayan durumlar hakkında bilgi sahibi olmak için bir avukattan yardım alınabilir.

İşe İade Davası Nasıl Açılır?

4857 sayılı İş Kanunu içerisinde belirtilmiş olan hükümlere dayanarak işçiler işe iade davası açabilmektedir. Gerekli yasal dayanaklar yerine getirildiği takdirde işçilerin haklarının korunması da bu yolla sağlanabiliyor. İşçilerin işveren tarafından haksız bir neden gerekçe gösterilerek iş sözleşmelerinin fesih edildiğini öğrenmelerinin ardından açtıkları davayı kazanmaları sonrasında söz konusu olan bu davalar için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Öncelikle işe iade davası açmak isteyen bir işçinin çalıştığı işyerinin mutlaka 30 çalışan sayısından daha fazla işçiyi çalıştırıyor olması gerekir. Bununla birlikte işçinin aynı işverenin sahibi olduğu farklı firmalarda da olabileceği gibi işverenin altında kalmak şartıyla 6 aydan daha uzun bir süredir çalışıyor olması gerekmektedir. Daha önceleri sadece belirsiz süreli iş sözleşmeleri için geçerli olan bu durum hakkında daha sonradan sözleşme üzerindeki sınırlamaların kaldırılması ile işçiler çok daha geniş haklara sahip olmuşlardır.

İşe İade Davasında Feshe İtiraz Nasıl Yapılır?

Aynı kanunda belirtilmiş olan detayların 20. maddesi gereği iş sözleşmesi tek taraflı olarak işveren tarafından feshedilen işçinin, bir ay içinde arabuluculuk merkezine başvuru yapması gerekmektedir. Uzlaşma olmaması halinde 14 gün içinde haklı bir gerekçeyle sözleşmesinin feshedildiğini ispatlaması için davayı açmak üzere iş mahkemeye başvurması gerekmektedir. Fakat bu noktada iyi bilinmesi gereken nokta fesih nedeninin geçerli bir sebebe dayanıp dayanmadığını ispatlaması gereken kişinin işveren olduğunun bilinmesidir. İşçi bunun dışında bir sebeple sözleşmenin feshedildiğini iddia ediyorsa bu durumda iddiasını ispatlamak zorundadır. (İşe İade Davası Nerede Açılır?) Makalemizde İşe İade Davası Nerede Açılır? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 146 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara