Kazalarda Kusurun Kimde Olduğu Nasıl Tespit Edilir?

Kazalarda Kusurun Kimde Olduğu Nasıl Tespit Edilir?

Kazalarda Kusurun Kimde Olduğu Nasıl Tespit Edilir?

Trafik kazalarında kusurlu tarafın tespiti, ilk olarak kazanın ardından kaza yerine çağrılan yetkili polis memurlarınca yapılır. Ardından kazanın ölüm veya yaralama gibi bir sebep ile mahkemeye intikal etmesi halinde hakim, kusur oranlarının tespiti için bilirkişiye başvurulmasını talep eder.

Kazadaki kusur oranları uğranılan maddi hasarın giderilmesi ve cezaya sebebiyet verilen hallerde ceza miktarının belirlenmesi hususlarında önem arz etmektedir. Trafik kazasında kusur sayılabilen hallere şunlar örnek olarak verilebilir:

  • Kırmızı ışıkta geçilmesi,
  • Yaya geçidine dikkat edilmemesi,
  • Başka bir araca arkadan vurulmuş olması,
  • Trafik tabelalarına uygun hareket edilmemesi,
  • Hız sınırının üzerinde araç kullanımı,
  • Alkollü araç kullanımı,
  • Kavşaklarda geçiş önceliğine aykırı şekilde araç sürülmesi,
  • Sinyal ve benzeri araç ışıklarının kullanılmaması.

Kazaya sebebiyet veren birden fazla aracın ve yayanın bulunduğu durumlarda sadece bir tanesi ya da tamamı kusurlu olabilir.

Önemli olan ise kazaya asıl sebep olan kusurun ne olduğudur. Buna bağlı olarak yüzdelik ifadelerle kusur oranları belirlenir ve işlemler bu oranlar üzerinden gerçekleştirilir.

Trafik Kazasında Tam Kusurlu Olmak

Trafik kazasında tam kusurlu olan taraf, oluşan hasarların tazmininden ve ölme ya da yaralanma söz konusu ise konu ile ilgili olarak verilecek olan cezadan bütünü ile sorumludur.

Bu durumun söz konusu olabilmesi için kazaya dahil olan diğer taraf ya da tarafların bütün kurallara uymuş olması ve kazayı öngöremez durumda olması gerekmektedir. Böyle bir kaza durumunda cezanın diğer taraflara da tesir etmesi söz konusu değildir.

Trafik Kazasında Yarı Kusurlu Olmak

Trafik kazasında kusur oranları %51, %25 gibi ifadelerle belirtilir. Buradan hareketle genellikle %51 ile bile olsa bir taraf ağır kusurlu durumundadır. Kaza sonucunda kaza ile ilgili olarak kusur oranlarının birbirine yakınlığı ceza ya da maddi hasarın karşılanması hususlarında birden fazla tarafın sorumluluğu paylaşması durumunu beraberinde getirir.

Bir kazada %51 kusurlu olmanız halinde ağır kusurlu taraf olarak bulunmanıza rağmen bütün sorumluluğu üstlenmeniz söz konusu olmaz, ancak bir ölüm ya da yaralanma söz konusu ise cezanın tespiti hakim tarafından gerçekleştirilir.

Trafik Kazasında Kusur Oranı Nasıl Öğrenilir?

Trafik kazasında kusur oranını kişilerin kendileri belirlemeleri mümkün değildir. Bu belirleme yetkili polis memurları ve bilirkişiler tarafından yapıldığı için yine onların verdiği bilgi ile kusur oranınızı öğrenebilirsiniz.

Kazadaki kusur oranınızı öğrenmek, sigorta ve kasko işlemleri için önem taşımaktadır. Şirketler araçların uğradığı zararı tazmin etme noktasında var olan kusuru da göz önüne alırlar.

Şirket ile yapmış olduğunuz sözleşmede ağır kusurlu ya da tali kusurlu olmanız halinde uğranan zararın ne kadarının tazmin edileceği belirtilir. Böylece sonradan ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçmek amaçlanmaktadır.

Bu haber toplam 133 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara