Kira Sözleşmesi Kiminle Yapılır?

Kira Sözleşmesi Kiminle Yapılır?

Kira Sözleşmesi Kiminle Yapılır?

Kira sözleşmesi, mülkünü kiraya verecek olan kişi ile kiracı arasında yapılır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesinin yapılma şartları açıklanmıştır. Kira sözleşmesi yapabilmesinin önünde hukuken bir engel olmayan kişiler şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmuş kişiler
  • Akli dengesi yerinde olan kişiler

Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilir?

Kira sözleşmesi yapmış olan kişilerin kira sözleşmesinin süresi dolmadan kira sözleşmesini feshedebilmeleri için gerçekleşmesi gereken durumlardan bazıları şunlardır:

  • Mülkünü kiraya veren kişinin ölmesi durumunda mirasçıları kira sözleşmesini tek taraflı feshetme hakkına sahip olurlar.
  • Mülkünü kiraya veren iflas etmesi ve borcunu bir şekilde ödeyememesi durumunda, mülkünü borcuna teminat olarak göstermek amacı ile kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir.
  • Kiracı 3 ay üst üste kirasını ödemez ise ev sahibi sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. Ayrıca kiracı kirasını ödese bile eğer 3 ay üst üste sözleşmede belirtilen son ödeme tarihini geciktirir ise ev sahibi sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olur.

Kira Sözleşmesi Kim Tarafından Düzenlenir?

Kira sözleşmesinin son düzenlemesi noter tarafından yapılır. Yazılı sözleşmelerde; kira sözleşmesi mülkünü kiraya verecek olan kişi tarafından hazırlanır. Kişi bu sözleşmenin form şeklinde ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında hazırlanmış halini hazır olarak satın alabileceği gibi internet ortamından da bulabilir.

Mülkünü kiraya verecek olan kişi bu belgedeki ilgili yerleri doldurur ve karşı tarafa da noter huzurunda bu belgeyi sunarak imzalatır. Aynı zamanda noter de bu belgeyi onaylar ve damgalar. Dolayısı ile belgedeki son onay noterin olur.

Sözlü Kira Sözleşmelerinde Kira Sözleşmesi Kim Tarafından Düzenlenir?

Sözlü kira sözleşmelerinin şartları kiraya verecek olan kişi tarafından sözlü olarak belirlenir.  Yazılı herhangi bir belgeye dayanmaz. Dolayısı ile düzenleme gerektiren ve tarafların imzaladığı herhangi bir sözleşme yoktur.

Genellikle kişilerin akrabalarına ya da çok yakından tanıdıkları kişilere mülklerini kiraya verecekleri zaman kullandıkları bir sözleşme türüdür. Kira şartlarından memnun kalınmayan bir durum ile karşılaşıldığında itiraz ve ispat etme konusunda sağlıklı bir durum değildir.

Bu haber toplam 502 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara