Miras Hukuku Soruları ve Cevapları

Miras Hukuku Soruları ve Cevapları

Miras Hukuku Soruları ve Cevapları. Miras hukuku günümüzde Türk mahkemelerinde görülen en temel hukuk dallarından biridir. Mirasçılar, muris veya mirasa ilişkin hukuki sorunların çözümüm için Türk Medeni Kanununda yer alan birçok unsur mahkemelerde farklı davalarla çözüme kavuşmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=Eol3YXxEIbc

Miras hukuku hakkında görülen davalar kadar mirasçıların kafalarında da çeşitli soru işaretleri bulunmaktadır. Miras hukuku alanında uzman avukatların sunduğu en önemli hizmetlerden olan soru cevap ve danışma hatları, bu tip kafa karışıklıklarının önüne geçmek için son derece önemlidir.

Miras Hukuku Soruları ve Cevapları

Murisin ölümünün ardından ortaya çıkan miras kişinin vasiyetnamesinde, miras sözleşmesinde yer alan veya yasal saklı pay mirasçıları arasında pay edilmektedir. Miras denenince akla ilk gelen maddi unsurların yanı sıra kişinin ölmeden önce sahip olduğu borçlarda yasal mirasçılara bırakılmaktadır.

Kardeşler arası miras anlaşmazlığı geçmişten günümüze miras hukukunun en temel tarafları olarak kabul edilmektedir. Miras hukuku uzman avukatlarından alacağınız danışmanlık ve avukatlık hizmetleri miras hukukunun konusunu oluşturan tüm unsurlar için sizin yargı önünde haklarınızın korunmasına yardımcı olacaktır.

Miras Hukuku Davaları Nelerdir?

Miras hukuku kapsamında günümüzde birçok farklı dava görülmektedir. Miras hukuku kapsamında mahkemelere açılacak başlıca davalar arasında:

  • Mirasta ortaklığın giderilmesi,
  • Miras sözleşmesinin iptali,
  • Mirasın reddi,
  • Saklı pay (tenkis) davası,
  • Muris muvazaası nedeniyle tapu tescil ve iptali,
  • Mirasçılıktan çıkarma iptal davası,
  • Miras nedeniyle istihkak davası,
  • Tereke tespit davası vb.

Yer almaktadır. Tüm davalar kendi için farklı nedenlere bağlı olarak yeni davaları doğurabilir. İç içe geçmiş bir yapıya sahip olan miras hukuku, dava sürecinde davalının lehine sonuçlanması için uzman avukat desteğine ihtiyaç duyulur.

Miras hukukunda ortaya çıkan sorunların çözümü için yargı yolunu tercih edecek kişilerin söz konusu davalardan herhangi birini ortaya çıkan uyuşmazlığı göre açmaları mümkündür. Uyuşmazlık için doğru davanın açılması, yetkili ve görevli mahkemenin belirlenmesi, yasal sürelerin takip edilmesi, savunmanın yapılması vb. birçok farklı detayın avukatlar aracılığıyla yürütülmesi gerekir.

Miras Davası Nereye Açılır?

Miras davaları davalının bulunduğu yerdeki asliye ve sulh hukuk mahkemelerinde görülebilir. Davalar genellikle konusuna göre farklı içeriğe sahip olduğu için dava açmadan önce görevli ve yetkili mahkemenin neresi olduğunun tespiti oldukça önemlidir. Aksi takdirde açılan dava reddedilerek yetkisizliği veya görevsizliği nedeniyle davayı farklı mahkemeye gönderebilir. Bu durumda süreç daha da uzayacaktır. Hali hazırda miras davaları uzun süre devam edebilen ve zorlu bir sürece sahip olan davalardır. Miras davası açmak için ortaya çıkan uyuşmazlığın niteliği ve diğer pek çok unsurun dikkate alınması şarttır.

Ölen kişinin ardında bıraktığı mirastan yararlanmak için kişinin yasal mirasçılar arasında yer alması şarttır. Miras hukukundan kaynaklanan tüm çözümsüzlükler için yasal yollara başvurarak hakkın mahkemede aranması sağlanabilir. Bunun için uzman avukatların desteğinden yararlanmak ve dava öncesinde avukatlara soru cevap ve danışma hatları üzerinden yasal süreç hakkında bilgi almak gerekebilir.

Kimler Mirastan Pay Alabilir?

Miras hukuku kapsamında yasalarımızda mirastan pay alacak kişiler zümre sistemi esas alınarak belirlenmiştir. Bu kapsam doğrultusunda yasal olarak 3 farklı zümreden bahsedilebilir.

  • 1. Zümre: Murisin altsoyu (çocukları, torunları vb.)
  • 2. Zümre: Murisin anne babası, kardeşleri, yeğenleri vb.
  • 3. Zümre: Murisin büyükannesi, büyükbabası, amca, hala, dayı vb.

Olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra ölen kişi tarafından vasiyet veya miras sözleşmesi yoluyla herhangi bir zümre belirlenmişse bu kişilerde mirasa ortak olabilir. Saklı pay mirasçılar temelde mirastan yararlanacak olan ilk gruptur. Kişinin ölümün ardından öncelik sırasına göre miras intikal eder.

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara