Mirasta Saklı Pay İhlal Edilmiş İse Hangi Dava Açılır?

Mirasta Saklı Pay İhlal Edilmiş İse Hangi Dava Açılır?

Mirasta Saklı Pay İhlal Edilmiş İse Nasıl Alınır? Mirasta hak sahibine ilişkin saklı pay ihlal edilmiş ise miras bırakan kişinin tasarruf özgürlüğünü aşmasında söz edilmektedir. Nitekim miras saklı pay sahibi mirasçıların miras hakkına yaptığı hukuksuz eylemin giderilmesi ve miras bırakanın yaptığı tasarrufa yeniden hukuki boyut kazandırılması için mirasta tenkis davası açılması gerekmektedir.

Bu durumda “Mirasta saklı pay ihlal edilmiş ise nasıl alınır?” sorusunun yanıtı miras hukuku kapsamında görülen tenkis davaları olarak kabul edilmektedir.

Tenkis Davası Nedir, Nasıl Açılır?

Tenkis davası miras hukuku kapsamında en sık görülen davalardan biridir. Zira miras bırakanın yani murisin ölümünden sonra meydana gelen miras paylaşımı konusunda yaşanan hukuksuzluklar doğrudan tenkis davasının konusunu oluşturmaktadır.

Bu bağlamda tenkis davası, murisin miras bıraktığı taşınır veya taşınmaz mülk üzerinde tasarruf özgürlüğünü aşarak saklı pay sahibi mirasçıların haklarında usulsüzlük yapmasının akabinde gerçekleşen hukuksuz işlemin tekrardan yasalara uygun hale getirilmesini konu almaktadır.

Mirasta Saklı Pay İhlal Edilmiş İse Nasıl Alınır?

Belirtmiş olduğumuz gibi tenkis davası şartları, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun miras hukuku kapsamına giren maddelerinde belirtilen hükümlerce açıklanmıştır.

Bu bağlamda murisin yani miras bırakanın ölümü üzerine gündeme gelen miras paylaşımında tenkis davası açılabilmesi için murisin vefat etmesi yani halen hayatta olmaması gerekmektedir.

Nitekim eğer muris hayattayken hak sahibi kişilerin saklı paylarında yaşanan bir tecavüz söz konusu olsa bile dava hukuki açıdan farklı şekilde değerlendirilmeye alınması sebebiyle yine tenkis davası açılamamaktadır.

Saklı Pay Sahibi Mirasçı Kimdir?

Tenkis davasına konu olan saklı pay sahibi mirasçı, ilgili kanunda yer alan hükümlere göre murisin miras bıraktığı mülk üzerinde yapmış olduğu tasarruflara karşı miras payları kanunlar tarafından belirli oranlarda koruma altına alınan mirasçıları içermektedir.

Dolayısıyla miras bırakanın hiçbir şekilde müdahale edemeyeceği yani üzerinde “kullanma – satma – devretme” ve benzeri tasarruflara gidemeyeceği miras hakkına sahip olan mirasçılara saklı pay sahibi mirasçı adı verilmektedir. Saklı pay oranları Medeni Kanun’da yer alan ilgili hükümlere göre belirlenmiş ve düzenlemeye alınmıştır. Bu bağlamda ilgili yasalarda saklı pay sahibi mirasçılar;

  • Murisin alt soyu (çocukları, evlatlıkları, torunları ve onların çocukları)
  • Murisin anne ve babası
  • Murisin eşi

Söz konusu saklı pay sahibi mirasçılar arasında da belirli bir oranlama söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda “Mirasta saklı pay ihlal edilmiş ise nasıl alınır?” sorusunun yanıtına ilişkin detaylara Ankara merkezli hukuk büromuzdan danışmanlık hizmeti alarak sahip olabilirsiniz.

Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara