Nafaka Ceza Davası Nasıl Açılır? Kaç ay nafaka ödenmezse dava açılır?

Nafaka Ceza Davası Nasıl Açılır? Kaç ay nafaka ödenmezse dava açılır?
İcra ve iflas kanuna göre nafaka borçlusu borcunu ödemediği takdirde hakkında açılacak dava sonucunda 3 aylık tazyik hapsi ile cezalandırılma ile karşı karşıya gelecektir.

Nafaka Ceza Davası Nasıl Açılır? Nafaka ceza davasının açılması ceza hukukunun alanına giren ve boşanma davasından daha farklı hukuki sonuçlar doğuran dava türlerindendir.

Boşanma davası ile birlikte eşler arasında hukuki sonuçlar ortaya çıkmakta ve eşlerin bu hukuki sorumluluklara uyması beklenmektedir.

Nafaka Ceza Davası Nasıl Açılır?

Velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konularda boşanmayla birlikte birtakım kararlar veren aile mahkemesinin bu kararları ceza kanunlarıyla da güvence altına alınmış ve nafaka alacak eş ve çocuğun korunması amaçlanmıştır.

Nafaka ceza davası nasıl açılır hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için nafaka ceza davasının şartlarına vakıf olmak gerekmektedir.

Nafaka Ceza Davası Açılmasının Şartları Nelerdir?

Nafaka alacaklısı İcra ve İflas Hukuku’na göre nafaka borçlusunun nafaka borcunu ödememe veya borcun eksik ödenmesi hallerinde nafaka alacaklısı hakkında İcra Ceza Daireleri’ne nafaka ceza davası açabilmektedir. Ancak bu davanın açılması için öncelikle birtakım yolların izlenmesi ve belli şartların oluşması gerekmektedir.

Nafaka kaç ay ödenmezse dava açılır?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından belirlenen bu kriterler şunlardır:

  • Daha önceden nafaka hakkında başka mahkeme tarafından verilmiş bir karar olmalı,
  • Aylık nafakanın tahsili için icra takibi başlatılmalı ve icra takibi kesinleşmelidir.
  • İcra ödeme emri nafaka borçlusuna tebliğ edildikten itibaren nafaka ceza davası açabilmek için en az 1 aylık süre geçmiş olmalı,
  • Ödenmeyen aylık nafakaya ilişkin şikayet 3 ay içinde yapılmalıdır.

Yukarıdaki şartların tamamının birlikte gerçekleşmesi halinde icra ceza davası açılarak nafaka ödemeyen kimse hakkında üç aylık tazyik hapsine hükmedilmesi sonucu ortaya çıkacaktır.

Birikmiş Nafaka Ceza Davası Açılabilir Mi?

Nafaka ceza davasının bir diğer şartı ise birikmiş nafaka davasıyla icra ceza mahkemesine dava açılamayacağıdır.

Nafaka ceza davasının konusunu nafaka hak sahibinin aylık geçimi sağlaması için öncelikli gerekli olan nafaka miktarı oluşturmaktadır.

Bu nedenle birikmiş nafaka borçlarına karşın bu dava türü işletilememektedir. Birikmiş nafaka alacakları için 10 yıllık bir süre öngörülmektedir.

İcra takibi başlatılarak birikmiş nafaka alacağının tahsil edilmesi yoluna gidilebilir. Nafaka borçlusu tarafından birikmiş nafaka borcuna itiraz edilmesi halinde ise icra takibi duracağından icra takibini yeniden başlatmak için icra mahkemesine dava açılabilmektedir.

İcra takibi ve icra ceza davaları teknik detayları hakim olmayı gerektiren dava ve işlerdendir. Bu sebeple gerek icra ceza davası açılmasında gerekse de icra takibinin sürdürülmesinde bu konuda deneyimli avukatlık bürolarından destek almak istenilen sonuçlara ulaşılmasında önem arz etmektedir.

Nafaka Ceza Davası Ve Hapis Cezası Ortadan Nasıl Kalkar?

İcra ve iflas kanuna göre nafaka borçlusu borcunu ödemediği takdirde hakkında açılacak dava sonucunda 3 aylık tazyik hapsi ile cezalandırılma ile karşı karşıya gelecektir. İcra ceza mahkemesinde tazyik hapsine hükmedilmesi nafaka borcunun silinmesi ya da iptal edilmesi anlamına gelmemektedir.

Tazyik hapsinden nasıl kurtulurum diye bir düşünce içine giren nafaka borçlusu ancak nafaka borcunu ödeyerek tazyik hapsinden kurtulacaktır.

Makalede Nafaka Ceza Davası Nasıl Açılır? hakkında bilgi verilmiştir. Nafaka davası nasıl açılır konusunda bilgi almak için sayfamızı ve boşanma davası nasıl açılır konuları incelemek ve bilgilenmek için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 347 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara