Nafakadan Nasıl Kurtulurum? Nafaka kaldırmak veya düşürmek için ne yapmalı?

Nafakadan Nasıl Kurtulurum? Nafaka kaldırmak veya düşürmek için ne yapmalı?
Nafakanın kaldırılması davası ise, kendisine nafaka ödemesi gerçekleştirilen tarafın artık bu maddi zorluktan kurtulmasıyla birlikte açılan dava olarak nitelendirilebilir.

Nafaka, boşanma sonucu maddi destek ihtiyacı duyan tarafa, diğer tarafın mali gücü oranında sağladığı mali yardımdır. Nafakanın sona ermesi veya iptali, belli koşullar altında mümkündür. İşte nafakanın iptali ve sona erme durumlarına ilişkin detaylar:

Nafaka Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Nafaka, alacaklı tarafın evlenmesi, yoksulluğunun ortadan kalkması veya haysiyetsiz hayat sürmesi gibi durumlarda iptal edilebilir. Bu koşulların gerçekleşmesi halinde nafaka yükümlüsü, mahkemeye başvurarak nafakanın kaldırılmasını talep edebilir.

Nafaka Hangi Hallerde Sona Erer?

Nafaka, boşanma sonucu yoksulluğa düşecek tarafın geçimini sağlayacak düzeye ulaşmasıyla sona erer. Bu, alacaklı tarafın yeterli geliri elde etmesiyle, nafaka ödeme yükümlülüğünün sona erdiği anlamına gelir.

Nafakanın Kaldırılması Davası Ne Zaman Açılır?

Nafakanın kaldırılması talebiyle dava açma hakkında bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Kaldırılma sebebinin ortaya çıkışından itibaren, nafaka yükümlüsü bu sebebi öğrendiği andan itibaren her zaman mahkemeye başvurabilir.

Nafakanın Kaldırılması Davası Nerede Açılabilir?

Nafakanın kaldırılması davası, aile mahkemelerinde görülür. Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri bu davalara bakar. Yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesidir.

Okuyan Erkek Çocuğa Kaç Yaşına Kadar Nafaka Ödenir?

İştirak nafakası, çocuk ergin olana kadar, yani 18 yaşına gelene kadar ödenir. Ancak çocuğun eğitim hayatının devam etmesi durumunda, yüksek öğrenim görmesi halinde bu süre uzayabilir ve eğitim hayatı boyunca nafaka ödenebilir.

Nafakanın Kaldırılması Davası Neden Açılır?

Bahsi geçen tüm sorular direkt olarak "nafakanın kaldırılması davası" kapsamında değerlendirilmektedir. Söz konusu dava, boşanma davası esnasında ya da sonucunda veyahut boşanmadan sonra açılan bir dava ile "nafaka yükümlüsü" durumuna gelinmesi durumunda, Aile Mahkemesi kararıyla birlikte "nafakanın kaldırılmasını talep ederek açacağınız davaya "nafakanın kaldırılması davası" adı verilmektedir.

Hangi Durumlarda Nafakanın Kaldırılması Davası Açabilirim?

Nafakanın kaldırılması davasının tanımlaması yukarıdaki gibi. Bu kez hangi durumlarda dava açılabileceği sorusu ortaya çıkmaktadır.

Nafaka yükümlüsü olmak için, ilk olarak nafaka ödemesi yaptığınız tarafın; nafakanın ödenmemesi durumunda maddi anlamda zorluk yaşayacak olması gerekmektedir.

Nafakanın kaldırılması davası ise, kendisine nafaka ödemesi gerçekleştirilen tarafın artık bu maddi zorluktan kurtulmasıyla birlikte açılan dava olarak nitelendirilebilir.

Eğer eski eşe yoksulluk nafakası ödeniyorsa; eski eşe miras kalmışsa, ya da bir işte çalışmaya başlamışsa nafakanın kaldırılması davası açılabilir .

Bu örnek yoksulluk nafakası içindi. Diğer örneği de "ortak çocuğa ödenen iştirak nafakası" olarak ele alalım. Eğer çocuğunuza iştirak nafakası ödemesi yapıyorsanız ve çocuğunuzun öğrencilik hali sona erdiyse, yaşı da 18'den büyükse nafakanın kaldırılması davası açılabilir.

Ya da sosyal ve ekonomik şartlarınızda bir değişim meydana gelmişse ve nafaka ödeyemeyecek durumdaysanız yine bu davaya başvuru yapabilirsiniz.

Nafakanın kaldırılması davası eski eşin, evliymiş bir başka şahısla birlikte yaşaması durumunda da açılabilir. Böyle bir durumla karşılaşınca da dava açılabilir.

Nafakanın Kaldırılması Davası Nasıl Açılır?

Nafakanın kaldırılması davası için gerekli şartlar oluşmuşsa, Aile Mahkemesi'ne başvuru yapma vaktiniz gelmiş demektir. Hemen alanında tecrübe edinmiş bir avukat bularak nafakanın kaldırılması talepli ve nafakanın kaldırılması talebinizin gerekçesi olan iddialar ve iddialara yönelik her türlü bilgi / belgeyi de ele alarak dilekçe halinde dava açılabilir.

Eğer eski eşiniz, evli gibi bir başka şahısla nikahsız olarak birlikte ikamet ediyorsa, bu iddialarınızı ispatlamak için delil sunmak zorundasınız.

Bu haber toplam 471 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara