Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alırım 2019

Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alırım 2019

Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alırım 2019.Kıdem tazminatı hesaplamaları işçinin işten çıkmak istemediği, ancak işverenin onu işten çıkardığı durumlarda yapılır. İşçinin tazminat alabilmesi için işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekir. Eğer işçi zaruri sebepler haricinde kendi rızası ile işten ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz.

https://www.youtube.com/watch?v=4EcmrIivBAQ

Tazminat hesaplama işlemi işe başlama tarihi, işten ayrılma tarihi ve kişinin brüt maaşı üzerinden gerçekleştirilir. Brüt maaşa kişinin iş yerinden sürekli olarak aldığı yemek yardımı, yol yardımı gibi ek ücretler de hesaplamalara dahil edilir.

Kıdem tazminatı her sene belirlenen kıdem tazminatı tavan ücretinden fazla olamaz. 2019 yılı 2. Dönem kıdem tazminatı tavanı 6.379,86 TL'dir

İhbar Tazminatı Neden Verilir?

İşverenin işçiye haber vermeden işten çıkarması durumunda ve işçinin de haber vermeden işten ayrılması durumunda ödenecek paraya ihbar tazminatı denir.

Yani eğer işveren çalışana haber vermeden onu işten çıkarırsa ihbar tazminatı öder. Aynı şekilde işçi de haber vermeden işten ayrılırsa ihbar tazminatı vermek zorundadır.

Bu düzenlemenin amacı hem işvereni hem de çalışanı korumaktır. İhbar tazminatı hesaplama işlemi kişinin brüt maaşı ve çalışma yılına göre hesaplanan ihbar süresi kullanılarak yapılmaktadır.

Kimlere Kıdem Tazminatı Ödenir?

Kıdem tazminatı alabilen kişiler İş Hukuku kapsamında belirlenmiştir. İşçinin, işvereni işten çıkarması durumunda işçiye bir ödenek ödemesi gerekmektedir.

Bu sayede işçi yeni bir iş bulana kadar geçinebilir. Kendi isteği dışında işten çıkan kişilerin mağdur olmaması adına yasalaştırılmış olan kıdem tazminatını alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Kimler kıdem tazminatı alabilir 2019:

  • İşçinin en az bir sene sigortalı olarak aynı işte çalışmış olması gerekir.
  • İşçinin işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekir.
  • Ahlaka uygun olmayan ya da etik dışı davranışlar sebebiyle işten çıkarılmış kişilere kıdem tazminatı verilmez.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı, İş Hukuku kapsamında işçilerin korunmasını sağlayan ve işverenin işçiyi keyfi şekilde işten çıkarmasını engelleyen bir yasadır.

Kıdem tazminatı almak için işçinin, işvereni tarafından işten çıkarılmış olması gerekir. Kıdem tazminatı hesaplama ise:

  • Kişinin ne kadar süre ile aynı iş yerinde çalıştığı,
  • İşe giriş ve işten çıkış tarihleri,
  • Aylık brüt maaşı dikkate alınarak yapılmaktadır.

Bu haber toplam 115 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara