Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nerede Açılır?

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nerede Açılır?

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nerede Açılır? Nüfus davaları nüfus kaydında yanlışlık ya da eksiklik olan kişinin dilekçe ile mahkemeye başvurması sonucunda açılacaktır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nerede Açılır?

Nüfus kaydının düzeltilmesi için açılacak dava için başvuru, Aliye Hukuk Mahkemeleri’ ne yapılmalıdır. Yer olarak ise, davacının ikamet etmiş olduğu yerde bulunan mahkeme belirlenmiştir. Kısaca Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası ikametinin olduğu Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılır.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar, nüfus kaydının düzeltilmesi davası için başvurularını, belirlenmiş yetkili ve görevli mahkeme olarak, Ankara, İstanbul ve İzmir Asliye Hukuk Mahkemeleri’ ne dava açılır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nedir ?

Nüfus kaydı düzeltilmesi davası, nüfus üzerinde yanlış alınmış olan kaydın düzeltilmesi amacı ile açılacak olan dava çeşididir. Her Türk vatandaşının nüfus üzerinde kaydı ve nüfus kimliği bulunur.

Kişinin nüfus kimliğinde, T.C. Kimlik Numarası, ana ve baba adı, kişinin adı soyadı, cinsiyeti, medeni hali ve dini gibi önemli hususlar yer alır. Kimlik üzerinde yer alan bu kayıtlarda meydana gelen değişiklikler ya da kayıt alınması sırasında, yapılmış olan hatalar sebebi ile nüfus kaydının düzeltilmesi için dava talebinde bulunulur.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır ?

Genel itibari ile, nüfus kayıtlarında yanlışlık ya da eksiklik olan vatandaşlar nüfus davalarında davacı pozisyonunda olurlar.

Bu davalarda davalı ise, Nüfus Müdürlüğü ve aleyhine kayıt düzenlenecek kişiler ya da hukuki alanda menfaati bulunan tüm ilgili kişilerdir. Yargıtay kararları da, nüfus kaydının düzeltilmesi davası konusunda yasal hasım olarak nüfus müdürlüklerini göstermiştir.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Ne Kadar Sürer ?

Bu dava, nüfus kaydında yanlışlık ya da eksiklik olan kişinin dilekçe ile mahkemeye başvurması sonucunda açılacaktır. Davanın bundan sonraki aşamaları dilekçenin doğru bir şekilde yazılmış olmasına, başvurulmuş olan mahkemenin iş yoğunluğuna, tanıkları dinlemenin gerekli olup olmadığına ve benzeri durumlara göre değişiklik gösterebilir.

Bu kapsamda ve oluşabilecek farklı süreçlerinde hesap edilmesi ile birlikte, bu davanın sonuçlanma süresi ortalama 4 ya da 5 ay civarındadır. Davanın hızlandırılması ve daha erken sonuçlanması için, alanında uzman bir avukat ile çalışılması ciddi anlamda önem taşır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır ?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası için başvuru ile birlikte dilekçe verilmesi gereklidir. Dava için gerekli dilekçenin yazılması konusunda bir avukattan yardım alınması, davanın olumlu sonuçlanabilmesi için önemlidir. Çünkü nüfus davlarında mahkeme, haklı bir sebep arar ve dilekçede haklı bir neden olduğu belirtilmelidir. Ayrıca dilekçenin teknik açıdan yetersiz kalması ya da eksik ve yanlış bilgilerin yazılması kişinin aleyhine olan bir durumdur.

Dilekçe yazılırken ana konu nüfus kaydının düzeltilmesi olmalıdır. Buna ek olarak, gerekli olan tüm açıklamalar yapılmalı ve dava her ne sebep ile açılmışsa, bunun için haklı nedenler belirtilmelidir.

Davacı, kendi bilgisi dahilinde olan ve kendisine fayda sağlayacak her türlü delil hakkında bilgi vermeli ve hukuki dayanaklarını ilgili kanun maddeleri çerçevesinde uygun bir şekilde belirtmelidir. Dilekçeye son olarak ise, kişinin dava açma sebebine uygun olarak sonuç ve istem yazılmalıdır.

Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara