Parada Sahtecilik Suçu Ve Cezası

Parada Sahtecilik Suçu Ve Cezası
Parada Sahtecilik Suçu Parada sahtecilik Suçu (YÜR. TAR.: 01.06.2005) MADDE 197 - (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. (AĞIR CEZA MAHK.) (2) Sahte parayı bilerek kabul...
Parada Sahtecilik Suçu ve Cezası, Dolandırıcıların en sık kullandığı yöntemler arasında sahte para basımı veya basılan sahte parayı dolaşıma sokma suçları yer almaktadır. Çok eski yıllardan beri sadece Türkiye'de değil, dünyanın herhangi bir ülkesinde tedavülde olan paraların sahte olarak basımına yapan dolandırıcılar, bu yolla birçok insanın mağduriyetine yol açıyor.

Parada Sahtecilik Suçu

Gelişen teknoloji sayesinde merkez bankaları, yeni yöntemlerle daha zor taklit edilen paralar geliştirse de yine teknoloji dolandırıcıların lehine geliştiği için merkez bankalarının yöntemleri de bir şekilde aşılıyor. Bir çoğunun sıradan vatandaşlar tarafından fark edilmesi çok güç olan sahte paraların anlaşılması için uzman gözüne ihtiyaç duyulmaktadır. Hal böyle olunca da parada sahtecilik suçunun önlenmesi için caydırıcılık bakımından kanunların varlığına çok büyük görev düşüyor. Türkiye'de parada sahtecilik suçunun cezası nedir? Söz konusu olan sahte ekonomik değer yaratmak olduğu için düzenlenen diğer evrakta sahtecilik suçlarından farklı olarak parada sahtecilik (halk arasındaki diğer adıyla kalpazanlık) Türk Ceza Kanunu kapsamında kamu güvenine karşı işlenen suçlar olarak değerlendirilmektedir. Kamu güvenin karşı olmasının en önemli sebebi ise para basma yetkisinin bir kamu kuruluşu olan merkez bankalarında olmasından kaynaklanıyor. Yani sahte para basıldığında aslında sahtekarlık suçunun yanı sıra kamunun hazırlamış olduğu bir evrakın belgenin taklit edilmesi olarak ifade edilebilir. Üstelik bu durum için sahtecilik yapılan paranın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ya da diğer ülkelerin merkez bankalarınca basılmış olması arasında bir fark bulunmamaktadır.

Parada Sahtecilik Suçu Ve Cezası

TCK'nın 197. maddesinde belirtildiği üzere, parada sahtecilik suçunun cezası iki yıl ile 12 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasıdır. Hapis cezasının yanı sıra on bine kadar adli para cezasına da hükmedilebilir. Verilecek olan cezalar, sahte paranın üretilmesi yani basılması, ülkeye sokulması, sahte paranın muhafaza edilmesi, ülkede dolaşıma sokmak, sahte para olduğunu bile bile parayı kabul etmek veya sahte olduğu anlaşılmayan parayı dolaşıma sokmak gibi farklı suçlara göre belirlenir. Parada sahtecilik ile ilgili yukarıda belirttiğimiz suçlardan herhangi birinin işlenmesi yargılanmayı ve 12 yıla kadar hapis cezası ya da adli para cezasıyla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Makalemizde Parada Sahtecilik Suçu Ve Cezası konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yargıtay Kararı Parada Sahtecilik Suçu

PARADA SAHTECİLİK SUÇU VE CEZASI - KESİNTİSİZ SUÇ - İDDİANAMENİN DÜZENLENMESİ İLE HUKUKİ KESİNTİNİN GERÇEKLEŞECEK OLMASI.  SANIKLAR HAKKINDA PARADA SAHTECİLİK SUÇUNDAN DAVA AÇILIP AÇILMADIĞI. ÖZET: Parada sahtecilik suçunun kesintisiz suçlardan olması ve iddianamenin düzenlenmesi ile hukuki kesintinin oluşması karşısında, sanıkların mükerrer cezalandırılmasının önlenmesi bakımından bahsi geçen olaya ilişkin sanıklar hakkında parada sahtecilik suçundan dava açılıp açılmadığı araştırılarak mümkün olduğunda davaların birleştirilmesi. Aksi halde incelenerek dosya içerisine alınıp bu davayı ilgilendiren delillerin onaylı örneklerinin dosyaya konulduktan sonra tüm delillerin birlikte değerlendirilerek sanıkların hukuki durumlarının takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden, eksik incelemeyle hükümler kurulması isabetsizdir.

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara