Sakal inadı işinden etti! Genç Yöneticinin İşe İade Kararıyla İlgili Emsal Karar

Sakal inadı işinden etti! Genç Yöneticinin İşe İade Kararıyla İlgili Emsal Karar

Sakal inadı işinden etti! Genç Yöneticinin İşe İade Kararıyla İlgili Emsal Karar. Yargıtay, yazılı bir şekilde uyarıda bulunulmasına rağmen sakalını kesmeme noktasında ısrarcı davranan ve sonrasında tazminatsız işten çıkarılan yöneticinin işe iade edilmesi yönünde verilen kararı bozdu.

İstihdam ettiği bir özel şirkette yönetimin iki kez yazılı bir şekilde uyarıda bulunduğu ve tüm uyarılara rağmen sakalını kesmeyen bir yönetici; tazminat verilmeden işten çıkarıldı.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, İş Mahkemesi tarafından verilen iade kararını bozdu

İş Mahkemesi’nin işe iadesine karar verdiği genç yöneticiye kötü haber ise Yargıtay kanadından geldi. Sakal konusunda “emsal” niteliği taşıyan bir karar veren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, İş Mahkemesi tarafından verilen iade kararını bozdu.

Tazminatsız şekilde kovulan yönetici, soluğu İş Mahkemesi’nde aldı ve iş yerinde bazı kişilerin sakal bıraktığını ve bazılarına yasak dediklerini, bunun iş yeri yönetmeliğine, eşitliğe, adalete ve insan haklarına aykırı olduğunu söyleyerek; davacının iş akdinin feshinin geçersizliğinin tespitine ve işe iadesine, tazminat ile boşta geçen süre ücretine karar verilmesini talep etti.

Sakal inadı işinden etti! Genç Yöneticinin İşe İade Kararıyla İlgili Emsal Karar

Yargıtay'dan Sakal Bıraktığından Dolayı İşten Atılan Yöneticinin İşe İade Kararıyla İlgili Emsal Karar

Mahkemeye çıkarak savunma yapan davalı, davacının düzenlemeye uygun olmayan bir şekilde sakal tıraşı olmadan işe gelip – gitmeye başladığını; bu konuyla ilgili savunmasının istendiğini, davacıdan iç düzenleme ve talimatlara uygun bir atarak iş disiplinine yakışır tavırlar sergilemesi beklendiğini ve bu süreç içerisinde de yönetici ve amirlerince kendisine samimi bir şekilde telkinler yapıldığı belirtti.

Düzenleme talimatlarına uyma borcuna aykırı bir şekilde hareket yapan ve sakallarını kesmeyen davacının, tarafın direkt olarak kendi tutum ve davranışlarıyla şirkete iş akdini feshetmekten başka çare bırakmadığını da iddia etti.

Mahkeme ise, davanın kabul edilmesine dair hüküm verdi. Kararı, davalı şirketin sahibi temyiz edince bu kez devreye giren karar mercii Yargıtay 9. Hukuk Dairesi oldu. Taraflar arasında karşılıklı bir şekilde imzalanan iş sözleşmesinde “sakal bırakmanın yasak olduğu” na dair açık bir düzenleme olmadığına dikkat çeken Yargıtay kararında şu ifadeler kullanıldı.

Sakal inadı işinden etti! Genç Yöneticinin İşe İade Kararıyla İlgili Emsal Karar

İş sözleşmesinin özel şartlar 11/b maddesinde; işçinin iş yerinde çalışma mevzuatı ve işveren tarafından çıkartılmış – çıkartılacak yönetmelik, genelge, sirküler talimat vb. gibi düzenlemelere uymayı kabul ve taahhüt eder imgesinin yer aldığını aktaran Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Davacının da kabulüne olduğu üzere yapılan duyuruyla sakal bırakma yasağının mevcut olduğunun çalışanlara bildirildiği, davacının bildirime ve kendisine yapılan 2 uyarıya rağmen sakal bırakmaya devam ettiği yönünde açıklama yaptı.

Yargıtay: "İşverenin Feshi Geçerli Nedene Dayanıyor"

Davacının bu davranışından dolayı iş ilişkisinin tamamen olumsuz bir şekilde etkileneceği ve iş ilişkisinin devam ettirilebilmesinin işveren açısından oldukça önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği anlaşıldığından dolayı ,feshin geçerli nedene dayandığının kabul edilmesiyle davanın reddi yerine yanılgılı değerlendirmeyle kabulüne karar verilmesinin hatalı olduğunu aktaran Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bu sebepten dolayı kararın oy birliğiyle bozulmasına karar verildiğini açıkladı.

Bu haber toplam 193 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara