Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Davaları

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Davaları

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Davaları - Sosyal Güvenlik Kurumu Davaları Nelerdir, Nasıl Görülür? Ülkemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir resmi kurum olarak faaliyetlerini sürdüren Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşların sigortalı olarak çalışmasıyla birlikte pek çok haktan yararlanmasını sağlayan ve çalışanlara emeklilik imkanı sunan önemli bir kuruluştur.

Ancak söz konusu kurumun da diğer idare müesseseleri gibi zaman zaman hukuksuz uygulamaları söz konusu olabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Davaları

Vatandaşlar ile SGK arasında yaşanan hukuki ihtilaflarda, uyuşmazlığın çözülmesi için SGK’nın aleyhine; idari, hukuk, ceza ve vergi davası açılabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yapmış olduğu araştırmalar sonucunda 2012 yılında yayınlamış olduğu kamuoyu duyurusunda vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine her yıl yaklaşık 50 bin dava açtığını belirtmişti.

Peki Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı açılan davalar nelerdir, söz konusu davadalar hangi mahkemede ve nasıl görülür?

Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında yaşanan uyuşmazlıklarda sigortalı vatandaşlar tarafından en sık açılan davalardan biri de Hizmet Tespit Davası’dır. Haber yazımızın devamında SGK aleyhine açılan davaların başında gelen hizmet tespit davası hakkında nasıl açılır, davanın tarafları kimlerdir, dava nerede görülür sorularının yanıtlarına ilişkin detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Davaları

Hizmet Tespit Davası Nedir?

5510 sayılı Kanunun 86. maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan hükümlere göre, aylık sigorta primi ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları işyeri tarafından tespit edilemeyen sigortalı vatandaşların mahkemeye başvurarak söz konusu uyuşmazlığın giderilmesi için açtıkları davaya hizmet tespit davası denilmektedir.

Bir başka deyişle sigortalı sayılan bir işte çalışma hayatına devam etmesine rağmen, sigorta bildirimi yapılmadan veya sigorta primi yatırılmadan çalıştırılan işçileri sigortalı sayılmak için açtığı davadır. Bu bağlamda söz konusu dava ile birlikte işçiler, sigortasız çalıştırıldıkları sürenin sigortalı olarak sayılmasını sağlamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Davaları Avukat ve Danışma

Hizmet tespit davasında davacı konumunda olan işçilerdir. Davacı işçinin vefat etmesi halinde, eşi, çocukları ya da anne veya babası davacı olabilmektedir. Her ne kadar SGK aleyhine açılan bir dava olsa da kurum kendini davalı olarak göstermemektedir. Fakat davaya feri müdahil sıfatıyla katılabilme hakkına sahiptir.

Hizmet tespit davası açmak için gereken şartlar da ilgili kanunda yer alan hükümlerce belirlenmiştir. Buna göre söz konusu dava şartlarını yerine getiren sigortalı işçi, dava harcını da yatırdıktan sonra dava dilekçesini mahkemeye sunması halinde hizmet tespit davasını açabilecektir.

En Çok Açılan Hizmet Tespit Davası Açma Şartları

  • Davaya konu olan işyerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında kabul edilen işyerlerinden olması
  • Hizmetin söz konusu işyerinde görülmüş olması
  • İşçinin sigortasız bir şekilde çalışmış olması ve SGK tarafından bunun tespit edilmiş olması

Bu haber toplam 210 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara