Sosyal Medyada Erişim Engeli Kararı Nasıl Alınır Hakkında Örnek Karar!

Sosyal Medyada Erişim Engeli Kararı Nasıl Alınır Hakkında Örnek Karar!

Sosyal Medyada Erişim Engeli Kararı Nasıl Alınır Hakkında Örnek Karar! İlk derece mahkemesinde görülen bir erişim engeli davasında; İsmailağa cemaatine mensup bir kişinin talebiyle, kendisine hakaret içeren ve kişilik haklarını ihlal eden bir sosyal medya paylaşımının kaldırılmasını istemiyle dava açılmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=-OX9vkBRU4A
Sosyal Medyada Erişim Engeli Kararı Nasıl Alınır Hakkında Örnek Karar!

Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararda, davaya konu paylaşımın, ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı ve bu nedenle paylaşımın kaldırılması talebini reddetmesi üzerine, davacı taraf Yargıtay 19. Ceza Dairesi’ne temyiz talebinde bulunmuştur.

Sosyal Medyada Erişim Engeli Kararı Nasıl Alınır Hakkında Örnek Karar!

Söz konusu paylaşımın, 1100 defa paylaşılmasının ve 776 kere beğeni almasının haklı bir gerekçe olmadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında yer almadığına Yargıtay tarafından karar verilmiştir.

Yargıtay tarafından verilen kararda, paylaşımın kişilik haklarını ihlal ettiği ve hakaret ettiği gerekçesiyle, paylaşıma erişim engelinin getirilmesi yönünde, ilk derece mahkemesinin karar vermesi gerektiği belirtilmiştir.

Erişim Engeli Davasında Temyiz Süreci!

İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliğinde, internet ortamında paylaşılan bir fotoğraf ve yazının kaldırılmasına ilişkin davada, yerel mahkeme erişim engelini gerektirecek bir unsur görememiş ve ifade özgürlüğü kapsamında davanın reddine karar vermiştir. Ancak, Yargıtay’a yapılan temyiz talebi kabul edilmiş ve kararın bozulması istenmiştir.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 309. Maddesi gereğince, yerel mahkemenin aldığı kararın, kanun yararına bozulması talep edilmiştir.  

Kişilik Haklarını İhlal Eden Paylaşıma Yargıtay’dan Erişim Engeli!

Yargıtay 19. Ceza Dairesi tarafından temyiz edilen bir davada, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararın yetersiz olduğu ve söz konusu paylaşım kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle, paylaşımın erişim engeline alınması kararlaştırılmıştır.

Bir kişiyi ve cemaati hedef alan ve hakaret içeren görsel ve yazının paylaşılmasının ardından, yerel mahkemeye bu paylaşımın kaldırılması hakkında başvuru yapılmıştır.

Yerel mahkemece; söz konusu paylaşımın büyük bir kitle tarafından beğeni aldığı ve paylaşıldığı gerekçe gösterilmiş ve paylaşımın ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtilerek, davacının talebinin reddedilmesine karar verilmiştir. Yargıtay 19. Ceza Dairesine taşınan davada, ilk derece mahkemesinin dava kararları ve deliller incelerek yeniden karar verilmiştir.

Yargıtay'dan Sosyal Medyada Erişim Engeli Kararı Kararı!

Yargıtay’ın emsal kararında, yapılan paylaşım, kişilik haklarını ihlal ettiği ve hakaret içerdiği belirtilerek, internet ortamında yapılan yayın hakkında, yerel mahkemenin kararının düzeltilmesi istenmiştir.

İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliğinin vermiş olduğu karar, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 309/ 4. Maddesi gereğince bozulmuş ve söz konusu olan paylaşıma erişim yasağının getirilmesine karar verilmiştir. Yargıtay tarafından verilen erişim engeli kararının uygulanması için, Erişim sağlayıcıları Birliğine kararın bildirilmesi ve bildirim tarihinden itibaren, hakaret içeren paylaşımın kaldırılması ve erişim engeline tabi tutulması öngörülmüştür.

Bu haber toplam 185 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara