Tanıma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Tanıma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Tanıma Davası Hangi Mahkemede Açılır? Tanıma davası Türk mahkemesi tarafından yabancı mahkeme kararlarının kabul edilmesidir. Elbette bunun için kesin delil veya kesin hükümler dikkate alınır.

Tanıma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Tanıma davalarının önemi, yabancı mahkemelerin boşanma kararlarının Türk hukuku çerçevesinde de kabulü anlamı taşır.

Bu dava ile ilgili durumlarda başka davalara gerek kalmamaktadır.

Tanıma Davasına Hangi Mahkeme Bakar?

Tanıma davalarına bakan mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin olmadığı bölgelerde asliye hukuk mahkemeleri de görevlendirilir.

Bu mahkemeler ilgili davadaki davalının Türkiye’deki yerleşim yerini, kalıcı adresi yoksa geçici adresi veya büyükşehirlerdeki mahkemelerden birisini talep edebilir.

Tanıma Davasında Şartlar Nedir?

Tanıma davası, Türkiye’deki hukuksal süreci kolaylaştırmak adına alınmış davalardır. Yabancı mahkemelerin kararları, geçerli sebeplerce Türk hukukunda da tanınmaktadır. Fakat belirli şartlara uygun olunması talep edilmektedir. Tanıma davası şartları şöyledir;

  • Yabancı mahkeme kararı bulunmalıdır,
  • Yabancı mahkemenin kararı sonuca bağlanmalıdır,
  • Söz konusu yabancı mahkemenin kararı kamu düzenine aykırı içeriğe sahip olmamalı,
  • Karara itiraz edilmemiş olmalıdır.
  • Yabancı mahkeme kararının yeminli tercüman tarafından yapılmış çevirisi sunulmalıdır,

Bu şartlar sağlandığında tanıma davasını aile mahkemesinde açmak mümkündür.

Tanıma Davası Nasıl Geçerlidir? Tanıma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Örneğin Fransa Mahkemesi tarafından bir boşanma davasında eşini aldattığı karara bağlanmış çiftin davası Türkiye’de de aynı işleme maruz kalacak ve Fransız Mahkemesinin aldığı kadar kesin delil hükmünde olacaktır.

Böylece aldatılan taraf Türkiye içerisinde de davacı olduğu eşine tazminat davası açma yolu elde edecektir.

Tanıma Davası Açmak Gerekiyor mu?

Türk mahkemeleri özellikle Fransa, Almanya, Belçika ve Hollanda mahkemelerinin kararlarını kesin delil hükmünde görmektedirler.

Bu ülkelerde yoğun Türk nüfusu olduğu için Türkiye’deki hukuki sorunları şayet ilgili ülkelere yansımışsa tekrar yargı yerine emsal olarak mahkemelerin sonuçlarını geçerli saymaktadır.

Bu yüzden Türkiye’ye yansıyan davanızın özenli ve dikkatli bir şekilde açılması gerekmektedir. Özellikle yanlış belge veya beyanlarla açılmış tanıma davaları yıllarca sürebilmektedir.

Avukat yardımı ile gerekli belgelerin temini sağlandıktan sonra süreç uzman kişilerce yürütülmeli, tanıma davası açılmalıdır. Aksi halde özellikle boşanma davalarında, yurtdışında boşanmış, Türkiye’de ise hâlâ evli gözükebilirsiniz.

Tanıma Davası için Hangi Belgeler Gerekli?

Tanıma davası açmak için gereken belgeler şöyle sıralanabilir;

  • Yurtdışında boşanmaya dair kesin hüküm içeren mahkeme kararı,
  • Boşanmanın kesin olduğuna dair belge,
  • İlgili ülkenin konsolosluğundan alınacak onay – özellikle bu önem taşımaktadır. Bazı ülkelerde sadece mahkemelerde boşanma yapılmaz. Belediye ya da valilik de boşanma onayı verebilmektedir. Konsolosluktan bu onayın sureti,
  • Belgelerin tercümesi

gerekmektedir. Türkiye’de Ankara, İstanbul ve İzmir mahkemelerinde tanınma davası yürütülmektedir. Ayrıca avukatınız vasıtası ile Türkiye’ye gelmeden de işlemlerinizi halletmeniz mümkündür.

Unutulmaması gereken nokta, boşanma kararının yanı sıra nafaka veya tazminata ilişkin bir karar da verilmişse yapmanız gereken tanıma değil tenfiz davası olmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara