Tedbir Talepli Boşanma Davası Nasıl Açılır? Nafaka, Velayet, Koruma ve Mallara Tedbir İstenir Mi?

Tedbir Talepli Boşanma Davası Nasıl Açılır? Nafaka, Velayet, Koruma ve Mallara Tedbir İstenir Mi?
Boşanma davasında en çok istenen ve ihtiyaç duyulan tedbir kararı, çalışmayan eşin ihtiyaçları ile çocukların ihtiyaçlarının karşılanması nedeniyle tedbir nafakası ile velayetin talep edilmesidir.

Hukuki olarak bir tür geçirdiği koruma niteliği taşıyan ve hukuk muhakemeleri Kanunu'nun 389. maddesi kapsamında mevcut durumlarda meydana gelebilecek bir değişim nedeniyle;

  • Hak kaybı oluşacak,
  • Hakların alınmasında büyük ölçüde zorluk yaşanacağı,
  • Hakların alınmasının tamamen imkânsız hale geleceği,
  • Gecikme nedeniyle ciddi bir zararın doğacağı endişesi oluştuğunda mümkün olmaktadır.

Boşanma Davalarında Tedbir Talebi Nasıl Yapılır?

Boşanma davasının yürütüldüğü ilgili mahkemeye dilekçe yolu ile tedbir talebi yapılabilmektedir. Talepte bulunan tarafın, tedbir talebi için gerekçelerini tüm delilleri ile birlikte dilekçesine eklemesi gerekmektedir.

İhtiyati tedbire itiraz edilmesi hakkı da bulunmaktadır. İtirazın tutanağın tebliğini takip eden bir hafta içerisinde yapılması gerekmektedir. İhtiyati tedbir kararının uygulanması sonucunda menfaati açıkça zarar gören üçünü kişiler de bu karara itiraz edebilme hakkına sahiptir.

Bu itirazın ihtiyati tedbir kararının öğrenilmesinden sonraki bir hafta içerisinde yapılması gerekmektedir. İtiraz için yapılan başvurularda dilekçe aracılığıyla ilgili mahkemeye yapılmalıdır. İtiraz sırasında dilekçede itirazın dayanağı olan tüm deliller dilekçeye eklenmelidir.

Boşanma Davalarında Tedbir Talebi İçin Şartlar Nelerdir?

Boşanma davalarında taraflara ait banka hesapları, her türlü taşınır ya da taşınmaz mallar gibi mal varlığı değerleri için hak kaybı oluşmaması adına ihtiyati tedbir kararı alınabilmesi için bazı şartların uygunluğu gerekmektedir. Tedbir talepli boşanma davası şartlaı şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Söz konusu mal varlığı değerleri için ihtiyati tedbir kararı talebi malların paylaşımında önemli ölçüde zorlaşacak durumların söz konusu olmasından endişe edilmesi durumunda açılabilmektedir.
  • Söz konusu mal varlığı değerleri için ihtiyati tedbir kararı talebi malların paylaşımının tamamen insan imkânsız hale geleceğinden duyulan kaygı sebebiyle yapılabilmektedir.
  • Söz konusu mal varlığı değerleri için ihtiyati tedbir talebi davanın gecikmesi sebebiyle mal paylaşımında bir sakıncanın doğacağından endişe duyulması durumunda yapılabilmektedir.
  • Yine yaşanabilecek gecikmeler sebebiyle ciddi bir zararın doğacak hayırlısı sonucunda ihtiyati tedbir talep edilebilmektedir.

Yukarıda sıralama 4 şarttan birinin varlığı ihtiyati tedbir kararı için kişilere talep hakkı imkânı sunmaktadır.

Bu 4 şarttan herhangi birinin olmaması durumunda kişiler ihtiyati tedbir kararı talep edemez. Tedbir Talepli Boşanma Davası, zorunlu ve gecikme halinde sakınca olacak olaylar nedeniyle talep edilir.

Tedbir talepli açılan boşanma davasında, davanın açıldığı ilk dava dilekçesi ile talep edilir. Boşanma davasında tedbir istenmesinde ki amaç, boşanma davasını açan eşin haklarının korunmasını amaçlamaktadır.

Aile mahkemesi bu taleplere ilişkin karar verebilmesi için, dava dilekçesinde tedbir sebeplerini, olayları, ve gecikmesindeki sakıncalar belirtilir.

Boşanma Davasında Tedbir Talebi Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Boşanma davaları, evli çiftler için hayatlarının bir döneminde yüzleşmek zorunda kalacağı bir gerçek olarak karşılarına çıkabilir. Herkes mutlu bir gelecek hayaliyle, hayatlarını birleştirirler ama günümüzün yaşam koşulları çeşitli nedenlerle çiftlerin arasının bozulmasına, şiddetli geçimsizliklere yol açabilir.

Hazırlanan dava dilekçesi ile Aile mahkemesine başvuru yapılarak dava süreci başlamaktadır. Bazen boşanma davasında uyuşmazlıkları dozu artabileceği gibi tedbir alınması bazen kaçınılmaz olmaktadır.

Boşanma Davasında Tedbir Kararı Hangi Konularda İstenir?

Boşanma Davasında Tedbir Nafakası Nasıl İstenir?

Boşanma davasında en çok istenen ve ihtiyaç duyulan tedbir kararı, çalışmayan eşin ihtiyaçları ile çocukların ihtiyaçlarının karşılanması nedeniyle tedbir nafakası talep edilmesidir.

En öncelikli konu olmasına rağmen aile mahkemesinde bu konuda karar verilmesi uzun sürmektedir. Bunun gerekçesi ise, eşlerin sosyal ekonomik durumun araştırmasının yapılmaması.

Boşanma Davasında Tedbiren Velayet Nasıl İstenir?

Boşanma davasında en çok istenen bir başka tedbir kararı ise, çocuğun velayetinin tedbiren verilmesidir. Tedbir kararının verilmesi uygun görülse de Aile hakimi anne, baba ve çocukların uzman ile görüşmesi sağlanarak, bu görüşmede çıkan rapor üzerine yeniden verilen tedbir kararı değerlendirilerek yeni karar vermesi mümkündür.

Boşanma Davasında Koruma Tedbiri Nasıl İstenir?

Boşanma davasında koruma tedbiri uygulanması için bu konuda uygun şartların ve tehlikenin olması gerekmektedir.

Boşanma Davasında Evden Uzaklaştırma ve Aile Konutu Tedbiri Nasıl İstenir?

Boşanma davasında eşin evden uzaklaştırılması ve boşanma davasında aile konutunun eşe tahsisi kararı yine tehlikenin varlığında yada çocukların korunması amacıyla verilmesi gereken öncelikli kararlardan biridir.

Boşanma Davasında Tedbir Kararı Hangi Konularda Uygulanmaz?

Açılan boşanma davasında dava dilekçesine "Tedbir Taleplidir" ibaresi sağ üst köşede belirtilerek kararı verecek hakimin dikkati çekilmelidir. Yukarıda acil ve önemli tedbir kararlarından kısaca belirttik.

Bazı durumlar da da eşler mal kaçırma sebebine dayanılarak, mal paylaşımı davasında ihtiyati tedbir, araca tedbir koydurma gibi talepler olmaktadır. Bu konuda boşanmada araba üzerine tedbir konulur mu sorulan sorunun cevabı da eşler arasında merak edilmektedir.

Boşanma davasında ortak ev ve araca aile mahkemesi tedbir kararı koymamaktadır. Tedbir kararını koymama sebebi ise Yargıtay kararlarında taşınmazlara tedbir koyulmaması davanın konusu olmaması sebebiyle uygulanmaması gerektiğine karar verilmiştir.

Ortak Mal ve Araçlara Tedbir Nasıl Konur?

Boşanma davası devam ederken, mal kaçırmayı önlemek amacıyla boşanma davasından ayrı olarak açılacak mal paylaşım davası ile tedbir kararı alınması mümkündür.

Ancak bu davanın açılma şartı, boşanma davası devam ederken veya boşanma davasının kesinleştiği bir yıl içerisinde açılır. (Tedbir Talepli Boşanma Davası) Makalemizde Tedbir Talepli Boşanma Davası konusu yer almıştır.

Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 539 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara