Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik

Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik
Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik YARGITAY: Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik Neticesi Ölüme Sebebiyet Vermek T.C. YARGITAY 2. CEZA DAİRESİ E. 2000/9809 K. 2000/9669 T. 25.09.2000 DAVA : Tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesi ölüme sebebiyet vermekten hakkında yapılan yargılaması sonunda; Mahkumiyetine dair (AYDINCIK) Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 16.03.1999 tarihli hükmün Yargıtayca...
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik, Günlük yaşantımızda, kazalar ve beklenmedik olayların yaşanması an meselesidir. Yani her an beklenmedik bir şekilde kendi hatanız olmadığı halde kendinize ya da bir başkasına zarar verme, yaralanmasına hatta ölümüne sebebiyet verebiliriz.

Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik

Her bireyin hayatındaki bir gerçek olarak duran bu olgu, kanunlarda da kendisine yer bulmuştur. Özellikle iş hayatında mesleğimizi icra ederken, trafikte aracımızla seyrederken hatta yolda yürürken kısacası her an birisinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma ihtimalimiz vardır. Bilinçli olarak, tasarlayarak bir suç işlenmemiş olsa da bir başkasına zarar verilmesi yaralanması hatta ölümüne sebep olduğunuz için kanunlarda taksirle yani tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralama ya da ölüme sebep olma suçlarından yargılanmanız söz konusu olacaktır. tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet verme suçu ve cezası İstemeden yaşanacak bir olay sonucu suç işlenmiş olsa bile kanunlar ve toplum düzeni gereği her birey belirli bir ölçüde dikkatli ve özenli bir şekilde hareket etmek zorundadır. Hem kendinize hem de bir başkasının canına veya malına zarar vermemek adına gereken önlemleri almak her insanın yaşama dair temel sorumlulukları arasındadır. Özellikle de iş hayatında bazı meslek gruplarında bu dikkat ve tedbir hususu çok daha büyük önem taşımaktadır ve ilgili meslek sahibi kişilerin bu önemin bilincinde olduğu kabul edilir.

Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu meydana gelen iş kazaları ve trafik kazaları

Tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle işlenen suçlar, iş hayatında karşımıza çıktığında iş kazalarına sebep olabileceği gibi, doktorların hatası ise ayrı bir hukuki süreç (malpraktis-doktor hataları) olarak ele alınır. Yine benzer şekilde trafik kazaları davalarında da taksir sonucu ölüme veya yaralanmaya sebebiyet davalarının açılmasına neden olur.

Bilinçli taksirle suç işlenmesi nedir 

Yaralama veya ölüme sebebiyet verilen durumlarda tedbirsizlik ve dikkatsizlik ile bilinçli taksirle hareket etme durumlarının ayrımı yapılırken, mahkemelerin en fazla üzerinde durduğu husus olayların öngörülememesidir. Yani bir kişi dikkatsiz ve tedbirsizce hareket ettiğinde sonucunu öngöremeyeceği düşünülerek hukuki süreç kurgulanır. Bilinçli taksirle işlenen suçlarda ise kişilerin sonucunu bildiği varsayılır ve bunu istememesine rağmen dikkatsizlik ve tedbirsizlik yükümlülüğünün ihlal edildiği durumlardır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Ceza Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 475 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara