Tek celsede nasıl boşanabilirim? Aynı gün boşanma olur mu?

Tek celsede nasıl boşanabilirim? Aynı gün boşanma olur mu?
Tek celsede boşanma (Anlaşmalı Boşanma) için başvuru yapılacak yer Aile Hukuk Mahkemesi’dir. Peki, Aynı gün boşanma olur mu?

Eşler arasında evlilik birliğinin sonlandırılması süreci, anlaşmalı boşanma yolu ile oldukça hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. İşte tek celsede boşanma süreci ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler:

Tek Celsede Nasıl Boşanabilirim?

Tek celsede boşanabilmek için, eşlerin anlaşmalı boşanma sürecini tercih etmeleri gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesine göre düzenlenmiş olup, evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması ve tarafların evlilik birliğini sonlandırmak konusunda anlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir. Taraflar, boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü ile Aile Mahkemesine başvurmalıdır.

En Çabuk Nasıl Boşanabilirim?

En çabuk boşanma yöntemi, anlaşmalı boşanma davasıdır. Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması, eşlerin mahkemeye birlikte başvurması veya diğer eşin davayı kabul etmesi ve hakim huzurunda tarafların bizzat dinlenerek boşanma isteklerini ifade etmeleri gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanmada Neler Oluyor?

Anlaşmalı boşanma, eşlerin boşanma, nafaka, tazminat, mal paylaşımı ve velayet gibi konularda anlaşmaya vararak evliliklerini sonlandırmayı tercih etmeleri durumudur. Bu süreç, eşlerin evliliklerini uyumlu bir şekilde sonlandırmalarını ve gereksiz yargılama süreçlerinden kaçınmalarını sağlar.

Tek Celsede Boşanma Kaç Gün Sürer?

Anlaşmalı boşanma davasının başvurusundan sonra, genellikle 1 ila 30 gün içerisinde duruşma tarihi belirlenir. Duruşma günü, her şey usule uygun olduğunda mahkeme, genellikle tek celsede boşanma kararı verir. Gerekçeli kararın yazılması ve taraflara tebliğ edilmesi için yaklaşık 30 gün beklenir.

Aynı Gün Boşanma Olur mu?

Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma süreçlerine göre çok daha hızlı sonuçlanabilir ve teorik olarak aynı gün içerisinde sonlandırılabilir. Bu, eşlerin anlaşmalı boşanma protokolünde belirttikleri hususlarda tam bir mutabakata varmaları ve duruşma gününde her şeyin usule uygun olması durumunda mümkündür.

Anlaşmalı Boşanmada Masrafları Kim Öder?

Anlaşmalı boşanma davasında, tarafların mahkeme masrafları ve varsa vekalet ücreti konusunda da anlaşmaya varmaları gerekmektedir. Bu masraflar, genellikle taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre paylaşılır veya belirlenen bir taraf tarafından ödenir.

Tek celsede nasıl boşanabilirim?

Tek celsede boşanma (Anlaşmalı Boşanma) için başvuru yapılacak yer Aile Hukuk Mahkemesi’dir.

Anlaşmalı boşanma başvurusu yapmak için bazı şartları yerine getirdiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Örneğin; eğer 1 seneden daha az süredir evli iseniz, usulen anlaşmalı boşanma için başvuru yapamazsınız.

Tek celsede boşanma davası 1 ile 30 gün arasında değişmektedir. adalet bakanlığının yargıda hedaf süresi olarak 40 gün belirlenmiştir.

Tek celsede boşanma (Anlaşmalı Boşanma) kesinleşmesiyle bir hafta içerisinde nüfus kayıtlarına "Bekar" ibaresi işlenir.

Tek celsede Boşanma Avukat ve Danışma

Zamana ek olarak, çiftlerin boşanmanın her türlü sonucu hakkında uzlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir. Ortada bir çocuk var mı? Bu çocuk kimde kalacak? Hangi zamanlar diğer kişi onu görecek? Söz konusu boşanmanın manevi sonuçları var mı? Bu ve aklınıza gelebilecek her türlü konu detaylı şekilde ele alınmalı ve boşanma dilekçesine yazılmalıdır.

Tek celsede boşanma (Anlaşmalı Boşanma) işlemlerin de, protokolün hazırlanması, mal paylaşımı, velayet, nafaka ve tazminat konularının belirlenmesi ile Anlaşmalı boşanma davasının sorunsuz kısa sürede sonuçlanması istenmesi halinde avukat desteği alınarak davanın yürütülmesi tavsiye edilmektedir.

Tek celsede boşanma nasıl olur?

Anlaşmalı boşanmada gerekenler tespit edildikten sonra dava için başvuruda bulunulması gerekir. Aksi halde davanız usulen reddedilebilecektir. Bu da davanın uzamasına sebep olur.

Anlaşmalı boşanma başvurusunda bulunmak için çiftlerin bu başvuruyu yapıp yapmalarına bir engel olup olmadığına bakmaları gerekmektedir. Ne zamandır çiftlerin evli olduğu, evlilik bittiği zaman ortaya çıkacak sonuçlar ile nasıl baş edecekleri önemli noktalardır.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma şartları yerine getirilmediği sürece tarafların boşanma davalarının süresi uzayabilir. Bu nedenle çiftler genellikle konu hakkında uzlaşma yoluna gitmek isteyip, tek celsede boşanmanın hayalini kurmaktadır. Ne var ki, her çift anlaşmalı boşanma için uygun değildir.

Anlaşmalı konular kaleme alındıktan sonra, mahkemeye her iki kişinin de katılması gerekir. Avukat ile temsil ediliyor dahi olsanız hakim sizi dinlemek isteyecektir.

Tek celsede Boşanmak (Anlaşmalı Boşanma) için Ne yapılmalı?

Anlaşmalı boşanma şartları yerine getirildiğinden emin olmayan çiftlerin başvuru yapmalarını önermiyoruz. Boşanmanın sonuçlarını boşanmak istediğiniz eşiniz ile bir araya gelerek incelemeniz gerekmektedir.

Bu noktada yasal yardım almanız önem taşır. Avukatların yardımı ile birlikte mahkemenin sizden talep edeceği boşanma davası dilekçesini hazırlayabilirsiniz.

Bu dilekçenin içinde varsa çocuk velayeti, yapılacaksa ödeme, mal paylaşımı başta olmak üzere bütün konuların detaylı bir şekilde ele alınması gerekir.

Bahsi geçen konular ile ilgili mahkemede hakimle konuşmanız istenecektir. Hakim her iki tarafı da dinledikten sonra kişilerin kendi rızaları ile boşandıklarına kanaat getirmelidir.

Anlaşmalı Boşanmanın Süresi Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma davalarında zaman davadan davaya farklılık göstermektedir. Yani sabit bir anlaşmalı boşanma davası süresinden bahsetmek doğru olmaz.

Her davanın karmaşıklık düzeyi farklıdır. Kimi davalarda delilleri bulmak, sanıkları dinlemek varsa tanıkların şahitliğini dinlemek vs. zaman alabilir. Bu tarz davalar genellikle daha uzun sürede sonuçlanır. Fakat eğer boşanmada bir engel yoksa, tarafların her ikisi de boşanma hakkında ve boşanmanın sonuçlarında anlaşmaya varmışsalar bu durumda dava genellikle tek celsede son bulur.

Tek celsede (Anlaşmalı boşanma) 10 ile 30 gün arasında sonuçlanır.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Çabuk Boşanmak için Ne Yapmak Gerekir?

Anlaşmalı boşanma davası avukatından yardım almak sürecin kısalmasında yardımcı olabilir. Avukatlar boşanma konusunda tecrübeli kişiler olduklarından sürecin her anlamda daha iyi yönetilmesini sağlayacakladır.

Anlaşmalı boşanmanın kısa sürede sonuç vermesi için emin olmanız gereken en önemli şey, davanın sonuçları hakkında eski eşiniz ile anlaşmış olmanızdır. Bu konular hakkında mahkemede her iki tarafında net ve kesin bir duruş sergilemesi gerekir. Özgür iradesi olmayan kişiler hakim tarafından anlaşmalı olarak boşatılmaz.

Bu haber toplam 380 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara