Trafik kazası arabuluculuk

Trafik kazası arabuluculuk

Trafik kazası arabuluculuk başvurusu yapılır mı? Trafik kazaları sonucu ortaya çıkan zararların karşı taraftan ve sigorta şirketinden talep edileceğini diğer makallerimizde geniş olarak belirtmiştik.

Trafik kazalası sonrası Tazminat talepleri zorunlu olarak öncelikle sigorta şirketine başvurulur. Sigorta şirketi talep edilen tazminat miktarını ödemez ise yada eksik ödeme yapması halinde Sigorta Tahkim kuruluna başvuru yapılır.

https://www.youtube.com/watch?v=-yrHziTaFzw
Trafik kazası arabuluculuk

Peki Sigorta şirketine veya Sigorta tahkime başvurulduğu halde Trafik kazası arabuluculuk başvurusu yapılır mı? Trafik kazaları nedeniyle sigorta şirketlerine açılacak davalar Ticari davalardır. Ticari davalarda ise dava açılmadan önce Arabuluculuk başvurusu yapılması zorunludur. Dolayısıyla Trafik kazası arabuluculuk başvurusu her aşamada yapılabilinir.

Arabuluculuk Ne Zaman Başladı?

Arabuluculuk mesleğinin başlangıcı konu ile ilgili yasanın zorunlu hale getirilmesi ile başladı diyebiliriz. Bundan önce de var olan arabuluculuk mesleği 2018 yılının Ocak ayı ile birlikte popülerlik kazandı.

Bu yasaya göre bazı davalar görülmeden önce mutlaka ara bulucuya başvurmak gerekiyor. Söz konusu davalarda arabuluculuk avukatına başvurmadan dava görmeye çalışanların davası usulen reddedilmiş oluyor.

Trafik kazası arabuluculuk

Arabulucular Ne Yapar?

Ara buluculuk mesleğini yapan kişiler hukuk mezunu olmalıdır. Bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı’nın yapmış oldukları sınavları başarı ile vermeyen, mesleğinde en az 5 sene kıdem elde etmeye kişilerin ara buluculuk yapması mümkün değildir.

Adından da anlaşılacağı üzere ara bulucuların taraflar arasında uzlaşma sağlaması gerekmektedir. İş hukuku ve Ticari davalarda arabulucuya başvuru yapılması zorunludur. Fakat her dava türünde bir ara bulucu olması zorunluluğu bulunmaz. İş kazası ve meslek hastalığı davalarında ara buluculardan yardım alınmaz. Fakat:

  • Kıdem tazminatı
  • İhbar tazminatı
  • Pirim
  • Ücret
  • Hafta tatili ücreti
  • Ulusal bayram tatili ücreti gibi davalarda muhakkak ara bulucuya başvurmak gerekiyor.
  • Trafik kazası arabuluculuk
  • Ticari davalarda arabuluculuk zorunludur.

Arabuluculuk Nasıl Başvurulur?

Arabuluculuğa başvurmanın yolu arabuluculuk siciline kayıtlı birini bulmaktan geçiyor. Arabuluculuk özel hukuka dair bir uyuşmazlığın yaşandığı durumlarda tarafların seçtikleri tarafsız aynı zamanda uzman olan üçüncü bir kişinin hakemliğinde davaya gerek duyulmadan uyuşmazlığı çözüme kavuşturulmasıdır.

Uyuşmazlığın çözülebilmesi için görevlendirilecek kişi Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nda bulunan arabuluculuk listesinden seçilebilir. Eğer taraflar arabulucu konusunda anlaşmaya varamazsa da arabuluculuk bürosu hakemlik yapacak bu kişiyi kendisi görevlendirebilir.

Arabuluculuk Çeşitleri Nelerdir?

Arabuluculuk zorunlu ve ihtiyari olmak üzere iki çeşittir. Bazı uyuşmazlıkların yaşandığı durumlarda mahkeme dava açmadan önce arabulucuya gidilmesini zorunlu kılmaktadır.

Zorunlu arabuluculuğa söz konusu olan çekişmeler arabulucunun eşliğinde çözüme kavuşturulması yüksek olan sorunlardır. Bunun için de ilk olarak zorunlu arabulucu başvuruş formu doldurulmalı ve bir arabulucu seçilmelidir.

Bir diğer arabuluculuk ise ihtiyari olandır. Bunda tarafların arabulucuya gitmeleri mahkeme tarafından zorunlu tutulmamıştır. Fakat kişiler sorunlarını çözüme kavuşturabileceklerine inandıkları durumlarda kendi istekleriyle arabulucuya başvurur. Arabulucuya rağmen çekişme sonuca vardırılamazsa da dava açılmasına karar verilebilir.

Arabuluculuk Ne Kadar Sürede Sonuçlanmalı?

Arabuluculuk sonuçlanma süreci 3 haftadır. Bu süre arabulucunun görevlendirilmesinin hemen ardından başlar.

Arabulucu bu süreyi bir hafta daha uzatabilme hakkına sahiptir. Fakat bu süre içerisinde arabuluculuk süreci olumlu ya da olumsuz tamamlandırılmalıdır. Anlaşmaya varılamazsa da arabuluculuk sonrası dava süreci başlatılmalıdır.

Anlaşmaya neden olan konuya göre başvurulacak olan mahkeme de değişebilir.

Örneğin işçi ve işveren arasında bir çekişme varsa bunun için İş Mahkemesi’ne Ticari alacak ve ticari uyuşmazlıklarda ise Ticaret Mahkemesine başvurulmalıdır.

Arabuluculuk Toplantıların İşleyişleri

Arabuluculuk toplantılarında taraflar bizzat bulunmak durumundadır. Toplantıya katılamayacak olan kişiler Trafik kazası avukatı bunun için görevlendirebilir.

Eğer bir tarafın kendisi ve avukatı ilk toplantıda yer almazsa bunun için bir mazeret sunmalıdır. Şayet taraflardan birisi ilk toplantıya mazereti olmaksızın katılmazsa ve görüşmeler sonucunda anlaşma olmasa bu durum arabulucu tarafından mahkemeye iletilir.

Bu da toplantıya katılmayan tarafın aleyhine olacak bir durumdur. Arabuluculuk görüşmelerine kimler katılabilir sorusunun cevabı ise arabulucunun ve tarafların izni olan herkestir. Şayet taraflar ve arabulucu izin verirse herkes bu görüşmelerde bulunabilir. Arabuluculuk süreci en geç

Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara